Θέλουν να κάνουν τόσο αβάσταχτη τη ζωή μας ώστε να φύγουμε μόνοι μας από το ευρώ!

Να μας κάνει τη ζωή αβάσταχτη, ώστε να σηκωθούμε να φύγουμε μόνοι μας από το ευρώ.

Κι αυτό δεν το λέμε εμείς ή η Παπαρήγα ή ο Τσίπρας ούτε λέγεται στους καφενέδες. Το γράφουν οι «Financial Times» στο φύλλο της περασμένης Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, τη μέρα δηλαδή που συνεδρίαζε το Eurogroup, που πήρε την «ιστορική απόφαση», όπως τη χαρακτήρισαν Παπαδήμος, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Σαμαράς.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει αν θέλει δημοκρατία», που υπογράφει ο Wolfgang Munchau, σημειώνει:

«Η γερμανική στρατηγική φαίνεται ότι είναι να κάνει τη ζωή τόσο αβάσταχτη, ώστε οι ίδιοι οι Έλληνες να θελήσουν να φύγουν από την Ευρωζώνη. Σίγουρα η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να πιαστεί με όπλο που καπνίζει στα χέρια της. Είναι μια στρατηγική επιβοηθούμενης αυτοκτονίας, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και ανεύθυνη».

Και χαρακτηρίζει «δηλητηριώδη χάπια» την:

«…εφαρμογή προθεσμιών, τον εγγυητικό λογαριασμό και τη μόνιμη αντιπροσωπεία πιστωτών και το ΔΝΤ» και ότι «σύντομα θα υπάρξει ακόμα περισσότερη αυστηρότητα. Σε κάποιο σημείο, κάποιος θα σπάσει».

Σʼ άλλο σημείο, ο αρθρογράφος των «Financial Times» γράφει:

«Ανώτερος γερμανός αξιωματούχος μού είπε ότι θα προτιμούσε να αναγκάσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία αμέσως. Επομένως, μπορώ μόνο να καταλάβω την πρόταση του κ. Σόιμπλε για αναβολή εκλογών, ως στοχευμένη πρόκληση που επεδίωκε να αποσπάσει μια ακραία αντίδραση από την Αθήνα. Αν αυτός ήταν ο σκοπός, φαίνεται να λειτουργεί. Ο Κάρολος Παπούλιας, ο έλληνας Πρόεδρος, αντεπιτέθηκε στις “προσβολές” του κ. Σόιμπλε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι ορισμένα στοιχεία ήθελαν να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης».

Μας θέλουν αποικία!

Κάθε άλλο παρά… αθώα ή άνευ λόγου ήταν και η απαίτηση του Σόιμπλε για αναβολή των εκλογών. Ο κ. Munchau επισημαίνει:

«Όταν ο Β. Σόιμπλε πρότεινε η Ελλάδα να αναβάλει τις εκλογές της ως όρο για περαιτέρω βοήθεια, ήξερα ότι το παιχνίδι σύντομα θα ξεκινούσε. Είμαστε στο σημείο όπου η επιτυχία δεν είναι πλέον συμβατή με τη δημοκρατία. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να εμποδίσει μια “εσφαλμένη” δημοκρατική επιλογή. Όμοια με αυτήν είναι η πρόταση να γίνουν εκλογές, αλλά να υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Η Ευρωζώνη θέλει να επιβάλει τη δική της κυβερνητική επιλογή στην Ελλάδα – την πρώτη αποικία της Ευρωζώνης».

Και πιο κάτω ο αρθρογράφος υπογραμμίζει:

«Η πρόκληση στην Ελλάδα κλιμακώνεται εδώ και κάποιον καιρό. Πρώτη ήταν η εμπρηστική πρόταση, που περιεχόταν σε έγγραφο πολιτικής, να επιβληθεί στην Αθήνα ένας οικονομικός επίτροπος, με τη δύναμη άσκησης βέτο σε αποφάσεις οικονομικής πολιτικής. Όταν αυτή απορρίφθηκε, οι αξιωματούχοι πρότειναν τη χρήση ενός ποσού ως εγγύησης, το οποίο θα διασφάλιζε ότι η Ευρωζώνη θα μπορεί να κατακρατά ποσά προς την Ελλάδα οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να πυροδοτεί μια χρεοκοπία. Αλλά ξεκάθαρα η πιο ακραία πρόταση είναι η αναβολή των εκλογών και η διατήρηση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Λουκά Παπαδήμου για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Άλλο είναι για τους πιστωτές να παρεμβαίνουν στη διαχείριση της πολιτικής μιας χώρας-λήπτριας και είναι άλλο να λένε να αναβάλει τις εκλογές ή να εφαρμόσει πολιτικές που απομονώνουν την κυβέρνηση από αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών».

Είναι ανήθικες οι απαιτήσεις

«Αυτές οι απαιτήσεις δεν ανταποκρίνονται στην “κατηγορική προσταγή” του Καντ – η Γερμανία δεν θέλει να ισχύουν για όλους. Ούτε θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στη Γερμανία – θα ήταν αντισυνταγματικές. Πρόσφατα, το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η εξουσία του Κοινοβουλίου είναι απόλυτη, το Κοινοβούλιο δεν πρέπει διαρκώς να μεταθέτει εξουσίες σε εξωτερικούς θεσμούς και ένα Κοινοβούλιο ποτέ δεν θα πρέπει να περιορίζει την ελευθερία των επομένων. Οι προτάσεις παραβιάζουν τις αρχές του ίδιου του γερμανικού Συντάγματος. Με λίγα λόγια, είναι ανήθικες».

Εκεί οδηγούν οι όροι

Με τον τελικό στόχο της γερμανικής στρατηγικής συμφωνεί απόλυτα και ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος στον «Βήμα FM» είπε τα εξής:

«Η Ελλάδα δεν θα αποβληθεί από τη ζώνη του ευρώ με απόφαση της Ευρωζώνης. Θα γίνει με την επιβολή όρων. Όρους τους οποίους η Ελλάδα θα δυσκολεύεται να ικανοποιήσει. Ένας απλός όρος θα ήταν να επιβληθεί ευρωπαίος επίτροπος ο οποίος να αναλάβει την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας μας. Αυτό υποθέτω είναι τελείως ασύμβατο με το Σύνταγμα και το πολιτικό μας σύστημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».


Σχολιάστε εδώ