Δώσαμε, δώσαμε…

Ο Μπερλουσκόνι την είχε καταργήσει. Ο Μάριο Μόντι, που έψαχνε πώς να αυγατίσει τα οικονομικά της κεντρικής κυβέρνησης της Ιταλίας, επανέφερε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας, όταν χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Για να προλάβει μια βαρύτερη φορολόγησή της η δική μας Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση με τους φόρους που την… κυνηγούν και είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει κάθε χρόνο.

Έχουμε και λέμε: Κάθε μητρόπολη με τα εκκλησιαστικά της ιδρύματα, κάθε μονή και ενορία, ως ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, επισημαίνει η Σύνοδος, καταβάλλουν κάθε χρόνο στις κατά τόπους ΔΟΥ τους εξής φόρους: Φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων που εισπράττουν από ακίνητα με συντελεστή 20% επί της αξίας τους, φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%, προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου, φόρο επί της ακίνητης περιουσίας τους με συντελεστή 3‰ επί της αντικειμενικής αξίας τους (εκτός εάν πρόκειται για οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής, θρησκευτικής ή κοινωφελούς χρήσεως, π.χ. ιεροί ναοί, γηροκομεία, χώροι συσσιτίων), φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους και τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής πιστών προς τους ιερούς ναούς λόγω ιεροπραξιών.

Η Σύνοδος υπογραμμίζει πως ουδέποτε ζήτησε άνιση φορολογική μεταχείριση, προσθέτοντας πως όλα τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στις ΔΟΥ φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες τους, που αμείβονται από τον προϋπολογισμό τους, ΦΠΑ με τους προβλεπόμενους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά, φόρο εισοδήματος με συντελεστή 8% σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, φόρο εισοδήματος με συντελεστή 4% σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και με συντελεστή 1% για τα υγρά καύσιμα. Για τους κακόπιστους, να σημειώσουμε πως η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι μητροπόλεις, οι ενορίες, οι μονές και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα κατά το έτος 2011 κατέβαλαν συνολικά φόρους ύψους 12.584.139,92 ευρώ.

Της μόδας
Μετά τον πρώην Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) Χρυσόστομο που έγινε «πρωτοσυγκελλεύων» –εκείνος που ασκεί χρέη πρωτοσύγκελλου δηλαδή, του δεύτερου τη τάξει διοικητή σε μια μητρόπολη–, η αλλαγή από τα ψηλά στα χαμηλά έχει μάλλον γίνει… της μόδας. Πριν από μέρες άλλος ένας Μητροπολίτης ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο να κάνει «πρωτοσυγκελλεύοντα» στη μητρόπολή του έναν άλλο Μητροπολίτη που έχει πάρει υπό τη μέριμνά του. Κάτι σαν να… ξαναπηγαίνει στο σχολείο από την αρχή. Άραγε, αυτή τη φορά θα είναι καλύτερος μαθητής;


Σχολιάστε εδώ