Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Το ελληνικό πρόβλημα και η συμπεριφορά των εταίρων και συμμάχων μας έχει καταστεί πλέον διεθνές πρόβλημα, που τις μέρες αυτές βρίσκεται στη δημοσιότητα. Όλα τα ΜΜΕ σε όλες τις χώρες ασχολούνται καθημερινά με το πρόβλημα της δανειοδότησης της Ελλάδας και τα τερτίπια της «τρόικας», εν όψει και της λήψης οριστικών αποφάσεων για να κλείσει η χορήγηση του νέου δανείου και του «κουρέματος» (PSI). Οι συνεχείς αναβολές και η προβολή όλο και καινούργιων απαιτήσεων από την «τρόικα» έχουν συντρίψει την ψυχολογία και της μνημονιακής ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, αλλά και των δανειστών που μετέχουν στη διαδικασία του PSI ή πρόκειται να συμμετάσχουν. Και όπως είναι γνωστό, στην οικονομία η αρνητική ψυχολογία δημιουργεί αβεβαιότητα με έντονα αρνητικές επιδράσεις. Όλοι πλέον έχουν πειστεί ότι η «τρόικα» βρίσκει συνεχώς «προφάσεις εν αμαρτίαις» και ροκανίζει τον χρόνο εμποδίζοντας έτσι και την επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος. Γιατί πραγματικά η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει τρία τρομερά προβλήματα α) πρόβλημα χρηματοδότησης, β) έντονο πολιτικό πρόβλημα δυσαρμονίας Βουλής και λαϊκού αισθήματος και γ) συνεχούς συρρίκνωσης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και τα τρία αυτά είναι προβλήματα ύπαρξης για τη χώρα μας και είναι πλέον εθνική ανάγκη να επιλυθούν τάχιστα. Κάθε αναβολή στην επίλυσή τους δημιουργεί κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.

2
Μεγάλα κερδοσκοπικά παιχνίδια παίχτηκαν από γνωστά hedge funds γύρω από τη χρεοκοπία της χώρας μας. Φυσικά και η αναβλητικότητα της ΕΕ και της Ευρωζώνης για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος και οι άστοχες και ανόητες συμπεριφορές των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου ευνόησαν αυτά τα παιχνίδια των hedge funds. Για παράδειγμα, αναφέρουμε το παιχνίδι που έπαιξε η γνωστή μας επενδυτική εταιρεία Merrill Lynch. Το «ευαγές» αυτό ίδρυμα, από τα ισχυρότερα κερδοσκοπικά και επενδυτικά κεφάλαια της χρηματοπιστωτικής αγοράς, πρότεινε στους πελάτες της (θεσμικούς και ιδιώτες) την αγορά υποτιμημένων ελληνικών ομολόγων, του Δημοσίου και των τραπεζών, σε τιμές πολύ κατώτερες της ονομαστικής τους τιμής (δηλαδή με έκπτωση μέχρι και 60%), με την «ασφαλή» πρόβλεψη της χρεοκοπίας της Ελλάδας και την είσπραξη CDS (ασφαλίστρων κινδύνου) ή, στην περίπτωση μη χρεοκοπίας, την εξόφληση των ομολόγων στην ονομαστική τους τιμή από κάποιο Ταμείο Στήριξης της ΕΕ. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση τα κέρδη των ομολογιούχων θα ήταν υψηλά. Όμως και η Merrill Lynch και τα άλλα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν είχαν υπολογίσει το «κούρεμα» (PSI) του ελληνικού χρέους. Τώρα θα μετρήσουν ζημίες! Τα έξυπνα πουλιά από τη μύτη πιάνονται. Πάντως πολλοί ηγέτες χωρών-μελών της Ευρωζώνης επιθυμούν τα hedge funds να υποστούν σημαντικές ζημιές από τα παιχνίδια τους σε βάρος της χώρας μας, καθώς μόνον έτσι θα αποθαρρυνθούν να παίξουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος του χρέους και άλλων χωρών. Και επιπλέον θα μειωθεί και το κύρος τους στην αγορά ομολόγων.

3
Οι πολυεθνικοί κολοσσοί που ίδρυσαν υποκαταστήματα ή θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τάχα στην ανάπτυξη των οικονομιών αυτών των χωρών από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, όταν άρχισαν να διαφαίνονται προβλήματα στη σταθερότητα και τη διατήρηση του ευρώ, παίζουν ένα παιχνίδια αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης. Και φυσικά επιδεινώνουν τα όποια προβλήματά μας. Το «παιχνίδι» τους είναι ότι σε καθημερινή βάση μεταφέρουν τα έσοδά τους στη μητρική εταιρεία και κρατάνε μόνο τα μετρητά που χρειάζονται για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους της επόμενης μέρας. Όταν η μητρική έχει την έδρα της σε χώρα της Ευρωζώνης, τα χρήματα αυτά μαζί και με τις δικές τους εισπράξεις μετατρέπονται σε στερλίνες ή δολάρια για περισσότερη ασφάλεια. Στη χώρα μας αυτήν την τακτική την εφαρμόζουν και όλες σχεδόν οι τέως ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εξαγοραστεί από ξένους επενδυτές. Οι επιχειρήσεις αυτές μεταφέρουν τις εισπράξεις τους στο εξωτερικό σε μεγάλες και ασφαλείς τράπεζες. Αυτά βλέπουν και οι οίκοι αξιολόγησης και συνεχώς υποβαθμίζουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης, ισχυρές και αδύναμες. Φαντάζεστε πόσο θα αποδυναμωθεί η οικονομία της χώρας μας όταν οι ξένοι επενδυτές αγοράσουν με τις αποκρατικοποιήσεις όλες τις πηγές εσόδων και τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ; Θα στεγνώσουμε από ευρώ. Και το κράτος και οι πολίτες.


Σχολιάστε εδώ