Δεν έχει άλλη επιλογή από την παραίτηση ο βουλευτής που έβγαλε έξω το 1 εκατ. ευρώ

Το ερώτημα που προκύπτει και θα πρέπει να απαντηθεί είναι: Ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής, τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αργύρη, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής για τον Έλεγχο του «Πόθεν Έσχες» των βουλευτών; Κι αν όχι, γιατί; Όπως επίσης αν η Επιτροπή Ελέγχου του «Πόθεν Έσχες» εντόπισε τον «φυγά» του 1.000.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού, ανεξάρτητα αν ήταν νόμιμα, αν το κατέγραφε ο βουλευτής στο «πόθεν έσχες» του, αν ερεύνησε ότι προέρχεται από τα ποσά που έχει δηλώσει ο βουλευτής και αν τα ποσά έχουν φορολογηθεί. Οι ορκωτοί λογιστές, που ελέγχουν τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών, ανακάλυψαν αυτά που βρήκε ο κ. Νικολούδης; Αν όχι, τότε ο έλεγχος είναι ελλιπής, έχει πολλές τρύπες…

Αυτή είναι η μια πλευρά… Η άλλη είναι η στάση του βουλευτή, ο οποίος σιωπά. Αντιλαμβάνεται ο καθένας το αδιέξοδο του.

Όμως δεν έχει άλλη επιλογή από την παραίτηση, αναγνωρίζοντας τον λάθος του και ζητώντας συγγνώμη από τον λαό. Το ίδιο, φυσικά ισχύει, για όποιους άλλους βουλευτές ή συγγενείς τους έχουν βγάλει λεφτά έξω, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, άσχετα αν νόμιμα τα έστειλαν σε ελβετικές ή άλλες τράπεζες. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις κι έρχεται να ενισχύσει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία για τους πολιτικούς. Κι όσο δεν αποκαλύπτονται ονόματα, θα… τους παίρνει όλους η μπάλα. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, ονόματα δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα αν δεν προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος των στοιχείων από την Επιτροπή της Βουλής για το «Πόθεν Έσχες».

Που σημαίνει ότι θα παραταθεί το κλίμα καχυποψίας στους πολίτες και η όλη υπόθεση θα συνεχίσει να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Πόσω μάλλον που οι εκλογές είναι πολύ κοντά και κανείς δεν ξέρει τι… φίδια θα βγάλουν οι κάλπες.

Κι άλλοι στη σέντρα

Την κατάσταση περιέπλεξε η ανάμειξη του υπουργού Οικονομικών, που έβγαλε κι άλλους στη σέντρα. Την προηγούμενη Παρασκευή αναμενόταν να παραδώσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής Β. Αργύρη λίστα με τα ονόματα πολιτικών και συγγενών τους που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό εντός του 2011, με την προοπτική να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και αν οι λόγοι της μεταφοράς δεν κριθούν ικανοποιητικοί να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους. Πρόκειται για εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και, κατά τον κ. Βενιζέλο, ακόμα κι αν είναι όλα νόμιμα, υπάρχει θέμα δεοντολογίας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου έκανε τις ανακοινώσεις ο κ. Βενιζέλος, είχε κάτι σουρεαλιστικό. Ο πρόεδρος της Βουλής άφησε τις ελπίδες του στο ΣΔΟΕ, από το οποίο, είπε, η Βουλή περιμένει πλήρη στοιχεία, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε την άποψη του Μιχάλη Σταθόπουλου: «Όταν πρόκειται για δημόσιο συμφέρον, τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να αποτελούν τοίχο στην αλήθεια». Δεν μπορεί, είπε, η πολιτική ζωή του τόπου να παίζει το παιχνίδι «Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος;» και πάνω στη συζήτηση θυμήθηκε την υπόθεση της Ελβετίας σχετικά με τον διακανονισμό των φόρων και τη διαφάνεια που μπορεί να διασφαλιστεί με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Ελβετία έχει πολύ μεγάλο, αλλά ιστορικό ενδιαφέρον, απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που δεν έχει κάνει τίποτα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Έδωσε, μάλιστα, την πληροφορία ότι τα σκήπτρα τα κρατάει τώρα η Αγγλία και ότι από τα 65 δισ. που έφυγαν μόνο τα 16 έφυγαν νόμιμα. Τα υπόλοιπα ή δεν ελέγχθηκαν ή βρίσκονται σε θυρίδες, ομόλογα, έργα τέχνης ή στο στρώμα…

Και η αλήθεια «αναζητείται», θυμίζοντας την παροιμία: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει»…


Σχολιάστε εδώ