Ακριβή η «σωτηρία»…

Η συμφωνία συνεπάγεται αυξημένο διεθνή έλεγχο από Βρυξέλλες και ΔΝΤ και δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους – όλα αυτά, βέβαια, συνιστούν αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας. Παράλληλα οι Έλληνες θα υποβληθούν σε νέες μεγάλες θυσίες με τη μορφή διαδοχικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, που θα έχουν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στα πρότυπα της… Βουλγαρίας, πιθανόν και της Λετονίας. Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν τον δρόμο της απόλυσης και τα ποσοστά της ανεργίας θα συνεχίσουν την ανοδική τροχιά τους. Εύλογες, ως εκ τούτου, και οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από ευρωπαίους αξιωματούχους για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν. Παράλληλα, πριν καν καθαρογραφεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, παράγοντες του ΔΝΤ εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες για το αν επιλύεται οριστικά το πρόβλημα της χώρας μας ή το 2014 θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο ύψους 50 δισ.

Ναι μεν, αλλά…

ΓΙΑ ιστορική συμφωνία μίλησε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και για αποφάσεις καθοριστικές για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος υποστήριξε ότι τα τελικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα των αναμενομένων. Πέραν του δανείου ύψους 130 δισ., η συμφωνία προβλέπει μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 53,5%, έτσι ώστε το 2020 το χρέος να έχει περιορισθεί στο 120,5% του ΑΕΠ. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για… «δικαίωση των προσπαθειών που καταβάλαμε»(!), όσο κι ο Αντ. Σαμαράς, που σημείωσε ότι το χρέος καθίσταται βιώσιμο και απομακρύνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας, ενώ υπογράμμισε τη συμβολή της ΝΔ για τη συγκεκριμένη συμφωνία. Σε αντίθετο μήκος κύματος κινούνται τα άλλα κόμματα. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι η συμφωνία έχει προσωρινό χαρακτήρα, η κρίση θα βαθύνει και ότι με τις αποφάσεις του Eurogroup απλώς μετατέθηκε κατά 6 με 12 μήνες η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας. Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι η συμφωνία δεν λύνει το πρόβλημα, θα έχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, χαρακτήρισε μέγιστο εξευτελισμό την παρουσία ξένων επιτρόπων στα υπουργεία κι εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για επώδυνη συμφωνία για την ελληνική κοινωνία, σημείωσε ότι το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο και είπε ότι είναι κατάπτυστη η απόφαση για ειδικό λογαριασμό.

Ακόμη κουνάει!

ΚΙ ΕΝΩ η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προωθήσει όλες τις δεσμεύσεις (νομοθετικές και άλλες…) που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, η υπερψήφιση του Μνημονίου εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν απώλειες για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ είναι πολύ πιθανό στις επικείμενες εκλογές 7 με 8 κόμματα να καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή. Στη ΝΔ τα πιο σοβαρά προβλήματα προέρχονται από τη συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ, που διαχώρισε τη στάση της από την ηγεσία και ασκεί κριτική στις επιλογές του Αντ. Σαμαρά. Ταυτόχρονα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη κόμμα στα δεξιά της, αυτό του Π. Καμμένου, στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν στελέχη που διαφωνούν με το Μνημόνιο, ενδεχομένως και βουλευτές που διαγράφηκαν. Από τους τελευταίους, ορισμένοι δείχνουν τάσεις επιστροφής, αλλά η υπόθεση δείχνει αρκετά περίπλοκη και πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις προκειμένου οι συζητήσεις και οι επαφές να έχουν αίσιο τέλος. Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους και συνεχίζουν να αμφισβητούν ευθέως την απόφαση του κ. Σαμαρά.

Σε τούνελ…

ΣΤΗΝ αντίπερα όχθη, στο ΠΑΣΟΚ, το τοπίο παραμένει θολό. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ενώ αδιευκρίνιστο είναι ποιοι θα κατέβουν στην κούρσα. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής προσφάτως διαγραμμένων, αλλά κορυφαία στελέχη τάσσονται κατηγορηματικά αντίθετα σε μια τέτοια προοπτική. Ορισμένοι ωστόσο από τους διαγραμμένους δεν… φλέγονται από την επιθυμία να επιστρέψουν, αντίθετα έχουν ξεκινήσει επαφές και διεργασίες με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Και μέσα στη… σύγχυση, ο Α. Λοβέρδος προανήγγειλε μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ!

Κουβέντα να γίνεται…

Ο ΝΕΟΣ κύκλος επαφών του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς με Σκόπια και Αθήνα ολοκληρώθηκε όπως αναμενόταν: Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Η σκοπιανή πλευρά διαμαρτυρήθηκε για την τακτική που ακολουθεί η χώρα μας και υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων. Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Στ. Δήμα συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, σε δηλώσεις του διαπίστωσε την ειλικρινή διάθεση της Αθήνας για οριστική επίλυση του προβλήματος με την ονομασία. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές στη χώρα μας. Με επιστολή του προς τον κ. Δήμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζητά η όποια συμφωνία επιτευχθεί με τα Σκόπια να εγκριθεί από τον ελληνικό λαό με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.


Σχολιάστε εδώ