XΡΗΜΑτιστήριο

>Παρά τη δημοσιονομική κρίση και τη μείωση των κονδυλίων προς τα ΑΕΙ, οι πολιτικές παρεμβάσεις αλλάζουν τα δεδομένα κατά το δοκούν! Αληθεύει ότι ένα από τα κτίρια που εξακολουθεί να νοικιάζει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στα Εξάρχεια, για χώρους διδασκαλίας ξένων γλωσσών, ανήκει σε συγγενή υπουργού της κυβέρνησης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ;

>Τρία σε ένα… Άλλο το δίκαιο έκδοσης των αποφάσεων, άλλο της αναγκαστικής εκτέλεσης και άλλο των τίτλων! Τι κι αν η αποκλειστική δικαιοδοσία της νέας δανειακής σύμβασης ανήκει στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, αντί αυτού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις η ελληνική Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφασίσει την υφαρπαγή ή μη της δημόσιας περιουσίας εντός της επικράτειάς μας. Τα ομόλογα, πάντως, θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, απεμπολώντας έτσι το δικαίωμα της χώρας να ζητήσει και νέα αναδιάρθρωση του χρέους της προς τους ιδιώτες, αν αυτό καταστεί αναγκαίο στο μέλλον.

> Τείνω να γίνω αλλεργικός με όλους αυτούς που προσπαθούν να εξωραΐσουν την εικόνα! Τι κι αν η εγχώρια χρηματαγορά απαρτίζεται θεωρητικά από 265 εισηγμένες; Στην πράξη συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις που είτε έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους είτε δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς είτε βαίνουν προς διαγραφή.

> «…εγώ δεν ενοικιάζω, μόνο πουλάω…» βροντοφώναξε κρατικός αξιωματούχος στον σύλλογο των εργαζομένων του! Ώπα, ρε μεγάλε, κάνε και λίγο κράτει, άσε το ύφος χιλίων καρδιναλίων και την αλαζονική σου συμπεριφορά. Δεν μιλάς για την προίκα σου, διαχειριστής είσαι, και μάλιστα δοτός, που θα λογοδοτήσει για τις πράξεις και παραλείψεις του… απαντάμε εμείς.

> Ουδέν κρυπτόν! Κύριε Αχείμαστε, αντιπρόεδρε και διευθύνοντα σύμβουλε της Avenir, είναι γεγονός ότι η εταιρεία σας και δύο βασικοί της μέτοχοι κέρδισαν την προηγούμενη εβδομάδα τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει κατά ενός insider; Ποιο το ύψος τους; Βγήκε διαταγή πληρωμής; Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία;

> Είτε θολώνουν επίτηδες το τοπίο είτε μας περνούν για κορόιδα! Επειδή ακούμε διάφορα σχετικά με τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ανακεφαλαιοποίηση, εξυγίανση, αναδιάρθρωση και εποπτεία των πιστωτικών μας ιδρυμάτων, που νομοτελειακά θα έχει επακόλουθο την αλλαγή του εγχώριου τραπεζικού χάρτη, αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αναθεωρήσει το καταστατικό της, αφού βάσει των επίσημων στοιχείων το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό πέριξ του 9% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

> Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται! Ποιος ο ρόλος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) στην περίπτωση της Proton bank; Τι είδους κεφάλαια αναγκάστηκε να καλύψει; Αν δεν κάνουμε λάθος, αποκλειστικός του σκοπός είναι να προστατεύει τις καταθέσεις έως 100.000.

> Αμπαρωμένοι πίσω από μια καρέκλα προσπαθούν με κάθε μέσο να μας πείσουν πως ό,τι κάνουν το κάνουν για το καλό των μετόχων! Μέχρι και το «κλεισμένο» PSI, του οποίου οι όροι είναι οριστικοποιημένοι, επικαλούνται κάποιοι τραπεζίτες, προκειμένου να παρατείνουν την περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των μαγαζιών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Probank.

> Από τον Άννα στον Καϊάφα, από υπηρεσία σε επιτροπή και από εκεί σε συμβούλιο, αφού, όσο πιο πολλοί είναι οι εμπλεκόμενοι, τόσο πιο δύσκολα θα βρεθεί η άκρη του νήματος! Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να καθορίζει τους όρους των συμβάσεων με τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο οι δαπάνες θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Έγκρισης Πληρωμών, η οποία συστάθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

> Θα μπορούσε, ναι ή όχι, να θεωρηθεί απιστία κατά της ίδιας; Πόσες φορές η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, συμψηφίζοντας τα κεφάλαια που εισέπραττε ως παραγωγός με εκείνα που είχε να καταβάλει ως προμηθευτής;

> Βγήκαν οι σκελετοί από τις ντουλάπες του παρελθόντος! Πού τον θυμήθηκαν, άραγε; Αντί να σιωπά, αναλογιζόμενος τις ευθύνες του για τη χρηματιστηριακή φούσκα, τους κόκκινους κωδικούς, το διάτρητο θεσμικό πλαίσιο της χρηματαγοράς κ.λπ., επανέρχεται λαλίστατος, προκειμένου να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και την εμπειρία του. Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητή Θωμαδάκη.

> Χρησιμοποιούμε τα στατιστικά κατά πώς μας βολεύουν, κύριε πρόεδρε του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη; Μπορεί, όπως δηλώσατε «…ο όγκος συναλλαγών για το τρέχον έτος (να) είναι κατά περίπου 2% αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2007…», ωστόσο η μέση αξία των συναλλαγών του ήταν από τις χαμηλότερες στην ιστορία του θεσμού.

> Πρόκειται για ψεύτες και κομπογιαννίτες! Πώς να εμπιστευτείς έναν υπουργό που την 1/2/2012 ανακοινώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις εγγυημένων τιμών σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ πέραν των φωτοβολταϊκών και στις 11/2/2012 λόγω του δεύτερου Μνημονίου αφήνει ανοιχτή την αναδρομική μείωση ακόμη και σε αυτές που υποτίθεται ότι είχαν κλειδώσει; Περί του ΥΠΕΚΑ ο λόγος.

> Την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια οι εναπομείναντες αλλοδαποί επενδυτές! Δεν φτάνει που η μητρική Credit Agricole μειώνει τη χρηματοδοτική της στήριξη προς τη θυγατρική της Emporiki Bank, αναζητά και διευκολύνσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

> Ποιος ήθελε να κρύψει και τι με αυτήν την αλχημεία; Αληθεύει ότι στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών ωραιοποιήθηκε η αξία των οικοπέδων του; Είναι γεγονός ότι, κατόπιν της αναπροσαρμογής, τα αποτελέσματα εμφανίζονται μικρότερα από αυτά που απεικονίζονται στις οικονομικές καταστάσεις;

> Είναι υπόλογες για την απραξία, αδιαφορία και ανικανότητά τους! Από τη στιγμή που το χρέος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ήταν προ πολλού υποθηκευμένο στις τράπεζες και οι μετοχές της ενεχυριασμένες σε αυτές, τότε γιατί σε τόσες γενικές συνελεύσεις δεν άσκησαν τα δικαιώματα ψήφου τους λαμβάνοντας αποφάσεις που θα προστάτευαν τα συμφέροντά τους;

> Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση! Ενώ η μεγάλη Εθνική έχει χορηγήσει δάνεια προς το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ύψους μόλις 500 εκατ. ευρώ, αυτά της μικρής ATEbank φέρεται να αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ.

> Εδώ σας θέλουμε! Είναι άλλο η υλοποίηση ενός έργου που θα ενισχύσει την αξία της εταιρείας που το χρησιμοποιεί και άλλο η αλλοίωση που μπορεί να προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορεί το συμφέρον ενός ιδιώτη που συνεργάζεται με το κράτος να είναι πάνω από αυτό των πολιτών της χώρας που τον φιλοξενεί, έτσι δεν είναι, κύριοι του ΟΛΠ και της Cosco;

> Societe Generale και Citibank βρίσκονται ψηλά στη σχετική λίστα! Σε αντίθεση με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών, που τουλάχιστον διατηρούν τα προσχήματα, οι αντίστοιχες των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων προχώρησαν σε μαζικά λουκέτα των καταστημάτων που διατηρούν στην ελληνική αγορά.

> Βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντʼ-έξι! Ε, όχι και η μεγαλύτερη, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, γαλλική τράπεζα BNP Paribas να χρεώνει στην Ελλάδα την κατακόρυφη πτώση στα καθαρά κέρδη δʼ τριμήνου… Δεν μπορούσε, δηλαδή, να ισοσκελίσει με άλλου είδους τραπεζικές εργασίες την απομείωση των κρατικών μας ομολόγων;

>Ήθελές τα και παθές τα, αφού από εδώ και στο εξής κάθε αλλοδαπή εταιρεία που θα θέλει να πιέσει εγχώριες καταστάσεις θα επικαλείται την Ευρωπαϊκή Ένωση! Η διοίκηση των Μινωικών Γραμμών, κινούμενη σε αυτή τη λογική, απαίτησε κομψά από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δώσει το πράσινο φως για τη δρομολόγηση δύο πλοίων στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά-Πειραιάς.

> Έπρεπε να μας το επιβάλει το Μνημόνιο; Δεν μπορούσαμε να το σκεφτούμε μόνοι μας; Παύει η διάθεση της εισφοράς 0,5% επί της αξίας όλων των εισαγόμενων εμπορευμάτων υπέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και της Ακαδημίας Αθηνών, διαθέτοντας τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό.

> Είχε κανείς αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα υπέκυπτε στις απαιτήσεις των πρώην συναδέλφων του τραπεζιτών; Η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών – μελλοντικών κερδών για την 30ετία, από 5ετία που ήταν μέχρι σήμερα, οδήγησε σε μείωση της συνολικής επιβάρυνσης από τη συμμετοχή τους στο PSI.

> Θα έρθει και η σειρά των ειδικών μισθολογίων, κυρίες – κύριοι της Θέμιδος, και τότε θα δείτε πώς είναι να αποφασίζει κάποιος για εσάς χωρίς εσάς! Μπορεί κατά την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αύξηση του παραβόλου στα 100 ευρώ να μην παρεμποδίζει το δικαίωμα του προσφεύγοντος ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, ωστόσο σύμφωνα με τα νέα μέτρα το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 του μισθού ενός πρωτοδιοριζόμενου, άρα…

>Υπόθεση για γέλια και για κλάματα! Σε μια περίοδο που τα φορολογικά έσοδα αποτελούν το νούμερο ένα ζητούμενο του κράτους, προκειμένου να μην περικόπτονται κοινωνικές παροχές, η κυβέρνηση έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: να απομακρύνει από την εγχώρια διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών τις αλλοδαπές εταιρείες, που δέχονται το 80% των πονταρισμάτων και σε ετήσια βάση τζιράρουν περί τα 5 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί η υπέρμετρη αναδρομική φορολόγηση είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 5, που αφορά την ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας, και του άρθρου 78, το οποίο καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις επιβολής φόρων.

> Από το τίποτε καλό είναι και το ολίγο! Η αυξημένη μεταφορική δυναμικότητα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τιμών στα ναυτιλιακά καύσιμα, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ακόμη και για τη δωρεάν μεταφορά φορτίων με αντάλλαγμα την καταβολή μόνο κάποιων μικροποσών.

>Αρκεί η επίκληση του κατεπείγοντος, προκειμένου να καταπατούνται οι γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις κλάδων και επιχειρήσεων; Διά της επιβολής του νόμου θα περνούν πλέον οι τελικές αποφάσεις των τραπεζών και των ταμείων για το PSI από το ανώτατο όργανό τους, που είναι η γενική συνέλευση των μετόχων, στο κατώτερο διοικητικό τους συμβούλιο…

> Πω πω πω… όνειρο ζουν… μην τους ξυπνάτε! Εκεί στη Συγγρού μήπως θα πρέπει να αφήσετε στην άκρη τα εσωκομματικά σας και να ασχοληθείτε με τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες; Θα μας πείτε αν συμφωνείτε ή όχι με την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ από τη δοτή διοίκηση ΠΑΣΟΚ; Πρόκειται για μια από τις λίγες εξαγωγικές εταιρείες στον κλάδο της που διατηρεί στενές σχέσεις με τους κτηνοτρόφους.

> Μας θυμίζουν πρωταγωνιστές σε ριάλιτι, όπου κινούνται για το θεαθήναι! Το θέμα για μια ανεξάρτητη αρχή, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν είναι μόνο να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά να παρακολουθεί στενά την εξέλιξή τους, από τη στιγμή που θα κατατεθεί έφεση στα διοικητικά δικαστήρια, θα ασκηθεί αναίρεση, έως ότου τελεσιδικήσει και εισπραχθούν οι εν λόγω οφειλές.

> Είναι θέμα κόστους! Η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για το σύνολο του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος είναι σε θέση να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, προσελκύοντας περισσότερους τουρίστες, που τόσο έχει ανάγκη η εγχώρια οικονομία.


Σχολιάστε εδώ