Όλοι σήμερα στο Σύνταγμα από το πρωί ως το βράδυ
Όπως όλα δείχνουν:
Στους κόλπους των συνδικάτων συγκροτείται, διαπαραταξιακά πια (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτ. Παρέμβαση), ένας ισχυρός αντιμνημονιακός πόλος ως αναγκαστικό βήμα στη σύγκρουση, που διαγράφεται σκληρή, με τις δυνάμεις της υποταγής (συγκυβέρνηση) και της κατοχής («τρόικα»), που αρπάζουν τα πάντα από τον λαό, τους εργαζόμενους, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Πρωτοφανή όξυνση της κοινωνικής πόλωσης προβλέπουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και, σύμφωνα με κορυφαίους εκπροσώπους τους, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ δεν βρίσκουν συμμάχους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Συνεπώς, πρέπει να αναμένονται ανακατατάξεις και εντός της ΠΑΣΚΕ και εντός της ΔΑΚΕ, που βρίσκονται σε πλήρη ρήξη με τους κομματικούς ταγούς. Η απώλεια της κοινωνικής βάσης από τον δικομματικό χώρο δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με συνέπεια:
• Ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος να καλέσει την Πέμπτη το βράδυ ευρεία σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και κορυφαία συνδικαλιστικά – κομματικά στελέχη (μεταξύ τους, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο νυν πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς, ο Φίλ. Θωμάς, ο Στ. Ανέστης κ.λπ.). Σκοπός της συνάντησης, να συζητηθεί το θέμα της ανασυγκρότησης του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ, προκειμένου τις αμέσως επόμενες μέρες να δημοσιευτεί διακήρυξη αρχών του… μελλοντικού ΠΑΣΟΚ, εφόσον ο κ. Βενιζέλος επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές για τη νέα ηγεσία του Κινήματος. Συνδικαλιστικά στελέχη αποχώρησαν από τη σύσκεψη, διαφωνώντας πλήρως με τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας, ενώ «κακές γλώσσες» φέρουν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να πρωταγωνιστεί στις διεργασίες που συντελούνται για την ανασύνταξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ:
• Μετά την αποχώρηση του γραμματέα συνδικαλιστικών φορέων της ΝΔ από το κόμμα, του Γιάννη Μανώλη, που, ως γνωστόν, διαφώνησε με την ψήφιση του επαίσχυντου 2ου Μνημονίου, προεξοφλώντας ταυτόχρονα ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή του, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά ζήτησαν οι κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ Ν. Κιουτσούκης (ιδιωτικός τομέας) και Ηλ. Ηλιόπουλος (δημόσιος τομέας). Η συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει σε ιδιαιτέρως φορτισμένο κλίμα, καθώς ο κ. Σαμαράς, όπως εξάλλου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, όχι απλώς «άδειασαν» τους συνδικαλιστές, καταπατώντας δεσμεύσεις τους περί σεβασμού της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπέγραψαν μέτρα στον αντίποδα της συμφωνίας αλλά και των υποσχέσεών τους (περί μη μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων, σεβασμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προστασίας κοινωνικού κράτους). Τόσο ο κ. Κιουτσούκης όσο και ο κ. Ηλιόπουλος υπήρξαν, όπως εξάλλου και ο κ. Μανώλης, από την πρώτη στιγμή αντιμνημονιακοί, με πολύ σκληρές μάλιστα δηλώσεις κατά των εκφραστών του αντιμνημονιακού μπλοκ. Αναλόγως της έκβασης της συνάντησης Σαμαρά – συνδικαλιστών, θα διαφανεί και η σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ ΔΑΚΕ και ΝΔ. Σημειώνουμε και οι δύο συνδικαλιστές ότι όχι μόνο τάσσονται κατά της εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά χωρίς περιστροφές υποστηρίζουν ότι και η «συγκυβέρνηση των δωσίλογων» πρέπει να «ξεκουμπιστεί»…
Η έντιμη στάση που τήρησαν πρώην συνδικαλιστές κατά την ψήφιση του 2ου Μνημονίου της υποταγής και της λεηλασίας του ελληνικού λαού (που αποδεικνύει ότι πρόκειται για συνειδητή πολιτικο-οικονομική επιλογή και όχι λάθος συνταγή), όπως οι πρώην υφυπουργοί Γ. Κουτσούκος και Δημ. Κουσελάς, ικανοποίησαν τους συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων, θεωρώντας ότι «κάποιοι επιτέλους έχουν αρχές και θυμούνται το παρελθόν τους αλλά και όσους κάποτε εκπροσώπησαν».
Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, έχοντας κοινά προβλήματα, φαίνεται να συγκλίνουν περισσότερο από ποτέ, στον αντίποδα όμως της σύγκλισης που επιτυγχάνουν οι πολιτικοί τους φορείς (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιστοίχως). Στο αντιμνημονιακό συνδικαλιστικό μπλοκ που διαμορφώνεται ενεργός είναι η παρέμβαση και των εκπροσώπων της Αυτ. Παρέμβασης Γ. Γαβρίλη (ΓΣΕΕ) και Ηλ. Βρεττάκου και Δέσπ. Σπανού (ΑΔΕΔΥ), που όμως ζητούν πιο αγωνιστική παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, με αλλαγή του προσανατολισμού, της τακτικής και της στρατηγικής τους, ώστε να ανατραπεί η συγκυβέρνηση της υποδούλωσης και της παράδοσης της χώρας σε αγορές και δανειστές.
Το ΠΑΜΕ στην κινητικότητα αυτή επιλέγει να παραμένει «εκτός», και μάλιστα δεν συμφώνησε με το ολοήμερο συλλαλητήριο που διοργανώνουν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, προχωρώντας στην οργάνωση ξεχωριστών κινητοποιήσεων. Σημειώνεται ότι:
• Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια ζητά το προεδρείο της ΓΣΕΕ, για να θέσει θέμα δημοκρατίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα μας, τα οποία το 2ο Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση καταπατούν με βαναυσότητα. Ακόμη:
Τα συνδικάτα, σε συνεργασία με εργατολόγους και πανεπιστημιακούς (Αλ. Μητρόπουλος, Σ. Ρομπόλης, Ν. Μαριάς, Γ. Ρωμανιάς, Άρ. Καζάκος, Δ. Καζάκης κ.λπ.), θα διεθνοποιήσουν την παραβίαση, μέσω του Μνημονίου, του Συντάγματος, των ευρωπαϊκών συνθηκών και των διεθνών συμβάσεων, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη με όλα τα μέσα -συνδικαλιστικά, πολιτικά και δικαστικά- σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
«Στην Ελλάδα, η Δημοκρατία έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, ενώ η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί ότι ο αγώνας των εργαζομένων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της «τρόικας» και της συγκυβέρνησης θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.
Συλλαλητήρια, καταλήψεις, απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώνονται από τα συνδικάτα την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ πραγματοποιούν σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να σχεδιάσουν τη δράση τους.