Χωρίς ισχυρούς ηγέτες καμιά χώρα δεν προχώρησε…

Θα τους λέγαμε να πατήσουν λίγο φρένο στις θριαμβολογίες τους για το τέλος των πολυσυλλεκτικών κομμάτων. Η Ελλάδα, αν προχώρησε, το έκανε όταν υπήρχαν ισχυρές πολιτικές φυσιογνωμίες και κόμματα: Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου. Και τότε έγιναν λάθη και κάποια στοίχισαν ακριβά. Όμως οι μεγάλες αλλαγές επί ημερών μεγάλων ηγετών έγιναν. Άλλωστε, αυτοί που χαίρονται σήμερα ότι κατάφεραν να διασπάσουν κόμματα, όχι με τις αποστασίες, όπως το 1965, αλλά με την επιβολή πολιτικών που αφυδάτωσαν και οδήγησαν στον θάνατο ζωές, ανθρώπους, συχνά καίνε λιβάνι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και προστρέχουν σ’ αυτόν ως υπόδειγμα.

Ας κάνουν λίγο υπομονή… Να δουν το αποτέλεσμα της… επιτυχίας τους. Μια Βουλή με 9-10 κόμματα, που δεν θα μπορούν να συνταιριάζουν μεταξύ τους και, αν συνταιριάξουν, κάθε μέρα θα υπάρχει κι ένας εκβιασμός από τους «μικρούς». Ή κάνεις αυτό ή σε ρίχνω… Το ζήσαμε το 1965, το είδαμε το ’89- ’90.

Βέβαια, αυτό που συνέβη στην ψηφοφορία της Κυριακής, με τα «ΟΧΙ» 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και 21 της ΝΔ, ας μην το δυσφημίζουμε. Γιατί χρειάζεται ψυχή και δύναμη για να τολμήσει ένας βουλευτής να πάει κόντρα στην εντολή του αρχηγού του, με την απειλή της διαγραφής, όπως και έγινε. Έχουν και τα καλά τους τα «όχι»… Γιατί αυτό που προέκυψε, το μήνυμα που στάλθηκε, ήταν ότι δεν μπορεί να ισχύει σε μια Δημοκρατία το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», να μην έχει δηλαδή άποψη ο βουλευτής, όταν μάλιστα το Σύνταγμα το απαιτεί από τον αντιπρόσωπο του Έθνους, του αναγνωρίζει το δικαίωμα να ψηφίζει κατά συνείδηση!

Έχουν λοιπόν πολλά θετικά τα «ΟΧΙ» της Κυριακής, γιατί σίγουρα θα φέρουν άνεμο δημοκρατικής λειτουργίας στα κόμματα και δεν θα είναι ασύδοτος ο αρχηγός. Ο οποίος θα πρέπει, πριν πάρει μια καίρια απόφαση, να έχει ενημερώσει τους βουλευτές του για όλες τις πλευρές. Φωτεινές και σκοτεινές που υπάρχουν. Να ακούσει τις απόψεις τους και μετά, αφού τα ζυγίσει όλα, προχωρεί. Δυστυχώς, αυτή η απλή αυτονόητη λειτουργία δεν έγινε ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη ΝΔ. Ως αγέλη αντιμετωπίστηκαν και οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Έχουν ευθύνη μεγάλη για την πορεία της χώρας οι αρχηγοί των κομμάτων. Πορεία που δεν οδηγεί σε λιμάνι. Μακριά από Κίρκες. Κάθε είδους…


Σχολιάστε εδώ