υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
— Όσο για την ΕΕ, θα περιμέναμε ότι θα ενημερώνονταν άμεσα η προεδρία και η Κομισιόν για τις πολεμικές απειλές από υποψήφια προς ένταξη χώρα, ενώ στους Αμερικανούς θα έπρεπε να δοθεί το μήνυμα ότι, εάν επιθυμούν «διαφοροποίηση» των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη, δεν μπορεί να επιτρέπουν αυτή την πολιτική των απειλών από την Τουρκία.
— Η Κύπρος, πάντως, έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της ενέργειας, που τη θωρακίζουν και οικονομικά και στρατηγικά, όμως ο κίνδυνος της υπονόμευσης των συμφερόντων της παραμένει. Εξαρτάται αποκλειστικά από την κυπριακή κυβέρνηση να μην επιτρέψει τη μετατροπή του φυσικού πλούτου της Κύπρου σε παγίδα και τροχοπέδη για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Γιατί οι ιδέες για άσκηση πίεσης για λύση του Κυπριακού, ώστε να γίνει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την «επανενωμένη» Κύπρο (οπότε τότε θα έχει και δικαίωμα βέτο μέσω των Τουρκοκυπρίων η Άγκυρα) με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, κάθε άλλο παρά έχουν εγκαταλειφθεί.
— Για να σταλεί τελικά η ελληνική απάντηση, χρειάστηκε να υπενθυμίσουμε ότι η καθυστέρηση απάντησης της επιστολής Γκρούεφσκι από τον κ. Παπαδήμο προκαλεί ζημία και δίνει εύκολα επιχειρήματα στη σκοπιανή πλευρά.
— Η επιστολή του κ. Παπαδήμου, αρκετά ήπια και σε χαμηλούς τόνους, αλλά γενικώς σε σωστή κατεύθυνση: και συνάντηση προτείνει στον κ. Γκρούεφσκι, ώστε να «αδειάσει» τα επιχειρήματα του σκοπιανού πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα αποφεύγει τις συναντήσεις γιατί δεν θέλει λύση, αλλά και δείχνει ως βασικό κανάλι για την αναζήτηση λύσης τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και όχι διμερείς συνομιλίες, όπως θα ήθελαν τα Σκόπια.
— Εκκωφαντική η απουσία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τη διεθνή σκηνή όλες αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες που η χώρα είχε ανάγκη την προβολή των θέσεών της, τη διατύπωση ενός διαφορετικού λόγου στην Ευρώπη, σε απάντηση των ρατσιστικών αφορισμών εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων.
• Και ναι μεν ο κ. Παπούλιας δυσκολεύεται πλέον να ανταποκριθεί στα συνεχή ταξίδια, ναι μεν ο κ. Δήμας δείχνει κουρασμένος περιμένοντας τις εκλογές, αλλά εδώ χάσαμε και τον κ. Παπαδήμο με τις πολυδιαφημισμένες διεθνείς σχέσεις του.
«Χάθηκε» ο πρωθυπουργός στις επαφές με τον κ. Τόμσεν και την παρέα του και δεν είδαμε ούτε μια πρωτοβουλία για να βγει η χώρα από το καβούκι της, να υπάρξουν επαφές με τις άλλες χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, να αναζητηθούν έστω και ευκαιριακές συμμαχίες… Η Ελλάδα, όταν ήταν απούσα από τη διεθνή και δη την ευρωπαϊκή σκηνή, ποτέ δεν κέρδισε. Πόσο μάλλον στην παρούσα συγκυρία.
— Στη γενικότερη αδράνεια, πάντως, δεν μπορεί να μην ξεχωρίσει η καθαρή φωνή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του υπουργού Εξωτερικών Σ. Δήμα ενώπιον του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν για την απαράδεκτη απειλή που υπάρχει εναντίον της χώρας μας από τη «σύμμαχο» Τουρκία αλλά και για τα Σκόπια.
— Και τι απάντησε ο απερίγραπτος Δανός, που διορίστηκε στη θέση του, αφού δόθηκε γη και ύδωρ στην Άγκυρα, προκειμένου να άρει το βέτο στο πρόσωπό του; Ο κ. Ράσμουσεν λίγο-πολύ μας είπε ότι πρέπει να ευγνωμονούμε το ΝΑΤΟ διότι δεν είχαμε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία. Ο Δανός ξέχασε την εισβολή στην Κύπρο, ξέχασε τα Ύμια, λησμονεί τον καθημερινό πόλεμο στο Αιγαίο και απαιτεί την ευγνωμοσύνη μας…
• Δεν χρειάζεται να αναζητάτε εξηγήσεις για τη μεταστροφή της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και την εγκατάλειψη του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Την περασμένη Δευτέρα ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας της Ευρασίας, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, πραγματοποίησε επίσκεψη ειδικά στη Σόφια για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ και εξέφρασε την υποστήριξή του σε κάθε προσπάθεια της Βουλγαρίας να υλοποιήσει σχέδια που θα διαφοροποιούν τις ενεργειακές προμήθειες στα Βαλκάνια. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει: εγκαταλείψτε κάθε ρωσικό σχέδιο…
— Στην Αλβανία η ανθελληνική και εθνικιστική κίνηση «Ερυθρόμορφη Συμμαχία» γίνεται κόμμα, ενώ οι Τσάμηδες βάζουν τέσσερις ακόμη υφυπουργούς στην κυβέρνηση του κ. Μπερίσα στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας, Πολιτισμού και Οικονομίας. Αρκεί αυτό για να καταλάβετε πόσο ανθελληνικό γίνεται το μείγμα στα Τίρανα.
— Δυστυχώς, οι μόνοι σύμμαχοι που απέμειναν στη χώρα μας στην Ευρώπη ήταν ο Κον Μπεντίτ, ο κ. Σβόμποντα, ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς. Α, να μην ξεχάσουμε και τον γνωστό καλλιτέχνη Αντριάνο Τσελεντάνο.Το πρόβλημα είναι ότι κανείς από αυτούς δεν λαμβάνει αποφάσεις. Είναι οι περιπτώσεις όπου η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη είναι… δωρεάν.
— Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα εμφανιστεί στην τουρκική Βουλή για να παρουσιάσει τις θέσεις του αναφορικά με το τι πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο τουρκικό Σύνταγμα σε σχέση με τις μη μουσουλμανικές μειονότητες.
— Θα θέλαμε πολύ να ακούγαμε τον κ. Βαρθολομαίο να μην αναφέρεται μόνο στα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό της Πόλης. Διότι κινδυνεύουμε να υπάρχει «κίνημα» υπέρ των συμφερόντων του Πατριαρχείου και των «μη μουσουλμάνων» της Πόλης και να ξεχαστούν τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας και του ελληνισμού της Πόλης.
— Μια και η συζήτηση για την Πόλη, μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει και η Αθήνα να ξεκαθαρίσει τη στάση της με τις διοικήσεις ορισμένων ευαγών ιδρυμάτων που λυμαίνονται τις κοινοτικές περιουσίες, με τη σιωπηρή ανοχή (που πιθανότατα ακριβοπληρώνεται κάτω από το τραπέζι) του τουρκικού κράτους;
— Προσπαθεί και ξαναπροσπαθεί ο κ. Δήμας να κάνει μια βασική αλλαγή, που προφανώς και δικαιούται ο κάθε υπουργός σε κάθε υπουργείο, αλλά πέφτει σε… τοίχο. Ο γγ του ΥΠΕΞ Α. Ι. Ζέπος μένει αμετακίνητος στη θέση του, καθώς κάποιο αόρατο χέρι (λέγε με Παπαδήμο και Παπανδρέου) μπαίνει μπροστά και κόβει κάθε συζήτηση περί αντικατάστασής του.
• Οι διπλωμάτες μαθαίνουν τώρα για την ανατροπή στα ειδικά μισθολόγια και βλέπουν το μέλλον ζοφερό, πολύ περισσότερο που έχουν κολλήσει και γίνονται με το σταγονόμετρο οι μετακινήσεις στο εξωτερικό. Άλλοι -πολύ λίγοι είναι η αλήθεια- είναι οι τυχεροί, καθώς βρίσκονται στο εξωτερικό πέραν της δεκαετίας, εξαργυρώνοντας έτσι τις εξυπηρετήσεις και την πειθήνια στάση στην ηγετική (γαλαζοπράσινη) ομάδα του ΥΠΕΞ. Αρκεί να αναζητήσουμε τις προηγούμενες τρεις τουλάχιστον τοποθετήσεις πρέσβη, που τώρα εγκαταστάθηκε σε βαλκανική πρωτεύουσα.
— Άτυχος ο πρέσβης μας στην Άγκυρα Φώτης Ξύδας, καθώς λόγω της βαρυχειμωνιάς στραβοπάτησε και βρέθηκε με σπασμένο πόδι. Και άντε τώρα να ισορροπήσει μεταξύ των υψηλών τόνων που ανέβασε ξαφνικά η Αθήνα και του κλίματος που απαιτείται για τη σύγκληση της συνάντησης κορυφής των κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
— Ο ίδιος περιμένει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καθώς την άνοιξη τελειώνει η θητεία του. Αν θέλετε μια πρόβλεψη, τώρα που οριστικοποιείται και η ημερομηνία των εκλογών, θα αρχίσει και το μοίρασμα θέσεων, οπότε αναμείνατε τη σύγκληση Υπηρεσιακού άμεσα…