Το μανιφέστο Λοβέρδου, η καχυποψία Βενιζέλου και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί επιτελείων

Τα στελέχη που στηρίζουν τους δύο διαδόχους του κ. Παπανδρέου είναι τόσο ανόμοια μεταξύ τους, που πιστεύει κανείς ότι δεν ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αλλά λόγω των φιλοδοξιών των δύο κεντρικών προσώπων του ΠΑΣΟΚ είναι αναγκασμένα να κάνουν «τα στραβά μάτια», ώστε να συνυπάρξουν, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δίχως πολιτικό πλαίσιο και περιεχόμενο, με στόχο μόνο την κομματική εξουσία.

Τα δύο επιτελεία θέλουν να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους, πολιτική και κομματική.

Μιλάμε ασφαλώς για μια προσπάθεια που γίνεται όχι πολιτικά, αλλά μόνο αριθμητικά, με στόχο την ένωση δυνάμεων, για να κατακτήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε στην εποχή του Μνημονίου να μπορούν άνετα να σχεδιάσουν πολιτικές που είναι διαφορετικές από εκείνες που το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια ασκούσε. Ο Λοβέρδος, παρουσιάζοντας την ιδεολογική του πλατφόρμα, είπε ανοικτά πως στο μέλλον με κυβερνήσεις συνεργασίας θα μπορούν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να συνεργάζονται απέναντι σε όλους εκείνους που είναι αντίθετοι στο Μνημόνιο.

Απέναντι στο μνημονιακό ΠΑΣΟΚ βρίσκονται η Λούκα Κατσέλη, ο Χάρης Καστανίδης, ο Χρήστος Παπουτσής και όλοι αυτοί που αντιστρατεύονται τους δανειστές μας, λέγοντας ότι υπάρχει και άλλη λύση εκτός από εκείνη που μας προτείνουν οι ευρωπαίοι εταίροι. Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, που μπαίνει σφήνα στο ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου, είπε πολύ ωμά και πολύ πραγματικά τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ τούτη την ώρα: Φοβάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στον νεοφιλελευθερισμό. Μετά τη Λούκα Κατσέλη, παρενέβη ο Χρήστος Παπουτσής, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος για τη μάχη της διαδοχής σε περίπτωση που συμφωνήσουν η κ. Κατσέλη και ο κ. Καστανίδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με γραπτή του ανακοίνωση απάντησε αμέσως στον Βαγγέλη Βενιζέλο, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η παράταξη είναι ακρωτηριασμένη, καθώς δεν μπορεί να ισχυριστεί και πάλι ότι υπάρχει το όλον και ενιαίο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπουτσής ζήτησε να επιστρέψουν όλοι οι διαγραφέντες και έθεσε, μαζί με τη Λούκα Κατσέλη, το ιδεολογικό στίγμα για το πού κατά τη γνώμη τους πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο άλλος πόλος, ο λεγόμενος κεντροαριστερός, που απαρτίζεται από τα παραπάνω στελέχη, δεν έχει καταφέρει να βρει κοινό βηματισμό και να συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να αντιστρατευτεί πολιτικά εκείνους που μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του Μνημονίου και κομματικά να δώσει τη μάχη της διαδοχής δηλώνοντας «παρών».

Τα δύο επιτελεία Λοβέρδου και Βενιζέλου δεν έχουν μέχρι στιγμής πρόταση σε ό,τι αφορά τους διαγραφέντες. Ένας εκ των συνεργατών του Λοβέρδου, ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης αναφέρει ότι «δεν ξέρουμε ακόμη τι θα κάνουμε, μας απασχολούν άλλα», δείχνοντας έτσι ότι μια τέτοια απόφαση έχει συν και πλην. Άλλοι από το επιτελείο του Βενιζέλου εμφανίζονται πιο ξεκάθαροι: θα βάλουμε βραχνά πάνω από το κεφάλι μας; Και η αλήθεια είναι, όπως ομολογούν, πως το ΠΑΣΟΚ διέγραψε με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου όλους αυτούς που αντιτάχθηκαν στο Μνημόνιο 2 για να μην έχει βαρίδια, όπως τους αποκαλούν και από τα δύο επιτελεία, και χωρίς φυσικά στην απόφαση αυτή να συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Βενιζέλου, αν και ο ίδιος απαίτησε τη διαγραφή τους, έτσι ώστε να πάρει το κόμμα «καθαρό».

Οι συνεργάτες του Ανδρέα Λοβέρδου δεν έχουν εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του Β. Βενιζέλου, γιατί πολύ απλά μεταξύ τους επικρατεί καχυποψία. Η συμφωνία μεταξύ των δύο κορυφαίων συναντά προβλήματα, γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες θα είναι οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του καθενός ξεχωριστά, καθώς άλλα κάνουν οι μεν και άλλα οι δε. Άλλον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, θέλουν οι Βενιζελικοί και άλλον οι του Λοβέρδου. Οι πρώτοι επιθυμούν, με βάση τη συζήτηση που έχει γίνει, τον Πάρη Κουκουλόπουλο και οι δεύτεροι τον Γιώργο Φλωρίδη. Οι του Λοβέρδου θέλουν τον Μιχάλη Καρχιμάκη, που μέχρι τώρα είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, σε κομματικό πόστο, ενώ αντίθετα για τον Βενιζέλο αποτελεί κόκκινο πανί, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν.


Σχολιάστε εδώ