Στόχος ο τίτλος της «Ελευθεροτυπίας»
Για είκοσι μέρες ο τίτλος «Ελευθεροτυπία», το σημείο-κλειδί στη μάχη για το μέλλον της εφημερίδας, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.
Η πρώτη μάχη είναι για τον τίτλο. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 99, στόχος είναι να διατηρηθεί ο τίτλος εν ζωή, ο οποίος μπορεί «να αξιοποιηθεί μέσα από ένα νέο εταιρικό σχήμα, με συμμετοχή νέων μετόχων, που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία και τη συνέχιση της έκδοσης».
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες συνεχίζονται, σύμφωνα με όσα είπαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι της εκδοτικής εταιρείας, και είναι πιθανό να ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες.
Προς το παρόν, πάντως, ο Θ. Φιλιππόπουλος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση ενός νέου εταιρικού σχήματος συνεχίζονται.
Από την άλλη πλευρά, ο τίτλος εξακολουθεί να έχει δυναμική.
«Οι εργαζόμενοι», το απεργιακό φύλλο που κυκλοφόρησε την περασμένη Τετάρτη από την «Ενότητα», την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που εκδίδει τον «Δρόμο της Αριστεράς», πούλησε σε όλη την Ελλάδα περίπου 25.000 με 30.000 φύλλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρακτορείων.
Η δεύτερη μάχη είναι για τα δεδουλευμένα.
Οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να πάνε ξανά στη δουλειά αν λάβουν μέρος των δεδουλευμένων, ενώ το δικαστήριο έλαβε κι άλλη μια απόφαση που είναι υπέρ τους.
Την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε την προσωρινή άρση της αναστολής ατομικών και διωκτικών μέτρων εις βάρος της Χ.Κ. Τεγόπουλος, μόνο για τους εργαζομένους, και ειδικά για τα δεδουλευμένα τους, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Πρακτικά, δηλαδή, όσοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα μπορούν να εισπράξουν έως και 50% των οφειλομένων, από τραπεζικούς λογαριασμούς ή μελλοντικές εισπράξεις της εταιρείας, εάν βέβαια υπάρξουν εταιρείες που θα θελήσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους στη Χ.Κ. Τεγόπουλος.
Θα κινηθεί η Μάνια
Το ενδεχόμενο να στραφεί εναντίον των εργαζομένων που εργάστηκαν στην απεργιακή έκδοση, με το επιχείρημα πως εξέδωσαν ένα ανταγωνιστικό φύλλο, εξετάζει η Μάνια Τεγοπούλου.
Αυτό ήταν και ο κύριος λόγος που τα άρθρα ήταν ανώνυμα, με εξαίρεση εκείνα των παλαιότερων συνεργατών της εφημερίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της εφημερίδας που πρόσκεινται στην εκδότρια ζήτησαν έγγραφες δηλώσεις από εργαζομένους πως δεν δούλεψαν για την έκδοση, ενώ υπήρξε και προσφυγή ενός συντάκτη στην ΕΣΗΕΑ για τη χρηματική υποστήριξη της έκδοσης.