«Στρατάρχης» για τις εκλογές ο Μεϊμαράκης!

Η επιστράτευσή του, πέραν των άλλων, σηματοδοτεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και την πρόθεση του Αντ. Σαμαρά στις δύσκολες ημέρες που ακολουθούν να στηριχτεί σε έμπειρα και αποδεδειγμένα ικανά στελέχη. Η τοποθέτησή του στη θέση του τομεάρχη Εσωτερικών προκάλεσε αίσθηση, καθώς μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες εκδήλωνε «τάσεις αναχωρητισμού» και αντιμετώπιζε σοβαρά το ενδεχόμενο οριστικής αποχώρησής του από την πολιτική. Αν, μάλιστα, δεν είχαν μεσολαβήσει τα πρόσφατα γεγονότα με τη διαγραφή είκοσι δύο βουλευτών, ίσως και να υλοποιούσε τις βαθύτερες σκέψεις του.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο κ. Μεϊμαράκης θα αναλάβει να προετοιμάσει τον κομματικό μηχανισμό για τις επικείμενες εκλογές, κάτι που είχε κάνει με απόλυτη επιτυχία την περίοδο Καραμανλή. Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξει στην αποκατάσταση της συνοχής στη ΝΔ, που έχει σε μεγάλο βαθμό διαταραχτεί μετά τα γεγονότα της προηγούμενης Κυριακής. Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, πρόκειται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όχι μόνο για να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά και για να κινητοποιήσει μια σειρά στελέχη που τα τελευταία χρόνια αποστασιοποιήθηκαν ή διαχώρισαν τη θέση τους από την παράταξη. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει ότι η εκλογική μάχη θα είναι σκληρή, με πολλές ιδιαιτερότητες λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και θα διεξαχθεί μέσα σε κλίμα πόλωσης. Για τον λόγο αυτό πρέπει να σημάνει κομματικός συναγερμός και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μιλήσει για την ανάγκη μιας «πανστρατιάς», στην οποία –κατά την άποψή του– θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν ακόμη και οι Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Καρατζαφέρης! Με την κ. Μπακογιάννη το χάσμα παραμένει βαθύ, ενώ μετά και τα τελευταία γεγονότα εξέλιπαν και οι λιγοστές πιθανότητες προσέγγισης με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η παρουσία του κ. Μεϊμαράκη θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην εντεινόμενη δυσφορία των ψηφοφόρων που κινούνται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς. Οι τελευταίοι στήριξαν με θέρμη και επί μια διετία την αντιμνημονιακή τακτική της ηγεσίας και τώρα μετά τη στροφή αισθάνονται «προδομένοι». Ο κ. Μεϊμαράκης είχε ανέκαθεν απήχηση στο συγκεκριμένο ακροατήριο και τώρα καλείται να τους πείσει ότι η επιλογή του κ. Σαμαρά να υπερψηφίσει το Μνημόνιο ήταν «αναγκαίο κακό», προκειμένου να σωθεί η χώρα.

Χωρίς βουλευτές

Στην προσπάθειά του για ανασύνταξη του κομματικού μηχανισμού, ο τομεάρχης Εσωτερικών θα έχει δύσκολο έργο, καθώς αυτή θα είναι επίπονη και με αμφίβολα αποτελέσματα. Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Σαμαράς όρισε δύο νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, έξι τομεάρχες και δυο επικεφαλής γραμματειών στις θέσεις που μέχρι πρότινος κατείχαν βουλευτές που διαγράφηκαν. Πλην όμως αυτό είναι μια μικρή μόνο πτυχή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΝΔ. Αρκεί να σημειωθεί ότι μετά τις διαγραφές το κόμμα δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε 14 εκλογικές περιφέρειες. Αν σʼ αυτές προστεθούν οι 6 μονοεδρικές που στις εκλογές του 2009 κέρδισε το ΠΑΣΟΚ και η έδρα στα Χανιά, καθώς, ως γνωστόν, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης μετακόμισε στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, η ΝΔ δεν διαθέτει βουλευτή σε 21 περιφέρειες! Το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ, έχει και άλλες προεκτάσεις, όπως το ότι στη Λ. Συγγρού πρέπει να ανασύρουν από τα συρτάρια τους εκλογικούς συνδυασμούς που ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι και να αρχίσουν ξανά το σβήσε (τους διαγραμμένους) – γράψε (τους νέους υποψήφιους). Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαγραφέντες έχουν ισχυρή επιρροή στις περιφέρειές τους και προσωπικούς ψηφοφόρους, που είναι άγνωστο τι στάση θα τηρήσουν με τα νέα δεδομένα. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του Ηρακλείου, όπου η «απουσία» του Μ. Κεφαλογιάννη δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και δύσκολα θα βρεθεί υποψήφιος να το καλύψει. Στις Σέρρες διαγράφηκαν και οι τρεις βουλευτές, ενώ στην Εύβοια ο Κ. Μαρκόπουλος είχε εκλεγεί με την ψήφο 25.000 και πλέον πολιτών. Από τους διαγραφέντες αρκετοί προέρχονται από περιφέρειες της Βόρ. Ελλάδος (Καστοριά, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κ.ά.), με ορατό τον κίνδυνο να μετατραπεί ιδίως η Μακεδονία σε «μαύρη τρύπα» για τις νεοδημοκρατικές δυνάμεις. Επιπλέον, η ΝΔ θα έχει να αντιμετωπίσει τον αστάθμητο παράγοντα που ακούει στο όνομα Π. Ψωμιάδης, η αξιοπιστία του οποίου έχει πληγεί, ωστόσο εξακολουθεί να συγκινεί ικανό αριθμό ψηφοφόρων της ευρύτερης Δεξιάς. Πόσο μάλιστα που, όπως δήλωσε προχθές, στις 29 Φεβρουαρίου πρόκειται να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος υπό την ονομασία ΠΑΤΡΙΔΑ (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης).


Σχολιάστε εδώ