Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν αυτό. Έτσι, μάλλον κανέναν δεν εξέπληξε το ότι όσο γρήγορα σκαρφάλωσε η αγορά μας πάνω από τις 800 μονάδες, με ένα ράλι -που κράτησε σχεδόν έναν μήνα- στις τραπεζικές κυρίως μετοχές, τόσο εύκολα επέστρεψε έως και 50 μονάδες χαμηλότερα μετά το νέο «θρίλερ» στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης του χρέους και της νέας δανειακής βοήθειας της χώρας, με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις των ευρωπαίων εταίρων μας να εγκρίνουν τη νέα «διάσωση» της ελληνικής οικονομίας.

Είναι προφανές πως οι εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο επηρεάζουν την αγορά. Δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό…

Η αγορά μας χρειάστηκε μόλις τρεις συνεδριάσεις για να… παραδοθεί και πάλι στις διαθέσεις όλων όσοι «ξεφόρτωσαν» θέσεις σε χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με πρώτες τις τράπεζες, που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μόνο τον τελευταίο μήνα, με το πρωτοφανές ράλι που είχαν καταγράψει, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είχε οδηγήσει μετοχές του κλάδου να αποδώσουν από 100% έως και 300% (!), είχαν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για άμεση αποκόμιση κερδών. Όλοι όσοι βγήκαν πωλητές τις τελευταίες ημέρες στον τραπεζικό κλάδο είχαν, σε συντριπτικό ποσοστό, εγγράψει κέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια, για τους πιο ψύχραιμους παρατηρητές ήταν παράδοξο το ράλι του Ιανουαρίου και των αρχών Φεβρουαρίου. Εστίαζαν την προσοχή τους στο ότι δεν υπήρχε λογική στο πραγματικό «σάρωμα» των τραπεζών και των blue chips, ιδίως σε μια αγορά χώρας για την οποία δεν είχε απαντηθεί ένα θεμελιώδες ερώτημα, η ίδια η παραμονή της στη ζώνη του ευρώ. Πολλοί βιάστηκαν να απαντήσουν πως η αγοραστική «μανία» για τις τράπεζες οφειλόταν στο ότι πολλοί εκτίμησαν νωρίς (!) πως η περιβόητη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γινόταν με συμφέροντες για τους μετόχους όρους (προνομιούχες μετοχές ή κοινές άνευ ψήφου) και τώρα που… δικαιώθηκαν, πουλάνε. Το γνωστό ρητό περί αγοράς στη φήμη και πώλησης στο γεγονός…

Κι εδώ πρέπει να προσθέσουμε ένα εξόχως ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο: Τον Ιανουάριο το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην αγορά μειώθηκε στο 49,7% (από 50,9% τον Δεκέμβριο). Με δυο λόγια, όσο «έτρεχαν» οι τραπεζικοί τίτλοι αγοραστές ήταν οι Έλληνες και πωλητές οι ξένοι!

Συμπερασματικά: Μέσα σε έναν μήνα, περίπου από τα μέσα του Ιανουαρίου έως πριν από πέντε ημέρες, δηλαδή στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οι αποδόσεις των τραπεζών θύμισαν τις «χρυσές» εποχές στα τέλη της δεκαετίας του ’90: Πάνω από 200% τα συνολικά κέρδη για τους τίτλους της Eurobank και της Alpha Bank, πάνω από 150% για την Πειραιώς, πάνω από 120% για την Εθνική. Από κοντά σχεδόν όλες οι μετοχές στον κλάδο. Και παρ’ όλα αυτά, ακόμα οι μετοχές τους τίθενται σε διαπραγμάτευση σε απόλυτες τιμές που αποτελούν έως και πρόκληση για πολλούς…


Σχολιάστε εδώ