«Πληρώνουν» το «Ναι»

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», μία μόλις εβδομάδα μετά την προηγούμενη. Και έχουν σημασία οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται μετά την κρίσιμη –περασμένη– Κυριακή καθώς και οι τάσεις της κοινής γνώμης έναντι βασικότατων επιλογών κομμάτων και πολιτικών αρχηγών, ιδιαίτερα δε των Αντ. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου:

• Τα δύο μεγάλα κόμματα εισπράττουν φθορά, μικρότερη το ΠΑΣΟΚ και μεγαλύτερη η ΝΔ. Αυτό ερμηνεύεται, διότι αφενός οι εναπομείναντες οπαδοί του ΠΑΣΟΚ είναι φυσικά φιλομνημονιακοί και αφετέρου τα περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ είναι ασφυκτικά λίγα, αφού τα ποσοστά του έχουν πέσει σε πρωτόγνωρα ιστορικά χαμηλά.

• Το ΠΑΣΟΚ και σε αυτή την έρευνα είναι τέταρτο κόμμα, με ποσοστά τραγικά χαμηλά.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν ενισχυθεί, προφανώς λόγω της αντιμνημονιακής σταθερής στάσης τους.

• Συνεχίζεται η σταθερά πτωτική τάση του ΛΑΟΣ, παρά τη νέα στροφή σχετικά με το νέο Μνημόνιο. Μάλιστα, πλέον ο ΛΑΟΣ βρίσκεται σε οριακή θέση σε ό,τι αφορά την είσοδό του στην επόμενη Βουλή!

• Υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό των δύο τρίτων των ερωτηθέντων που τάσσεται κατά των διαγραφών, τόσο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτών της ΝΔ.

• Ένα παρόμοιο περίπου ποσοστό καλεί τους διαγραφέντες βουλευτές να παραμείνουν σταθεροί στις απόψεις τους, έναντι του ενός περίπου στους πέντε που τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους στα κόμματά τους.

• Η στάση του Αντ. Σαμαρά να ψηφίσει το νέο Μνημόνιο αντιμετωπίζεται «ισορροπημένα». Δηλαδή, το 52% διαφωνεί, ενώ το 45,4% συμφωνεί.

• Διχασμένη εμφανίζεται η αντιμετώπιση των ψηφοφόρων της ΝΔ έναντι της στάσης του Σαμαρά, αφού το 55% περίπου συμφωνεί, αλλά υπάρχει και ένα 45% που διαφωνεί.

• «Κατανόηση» στον Σαμαρά, υπό την έννοια ότι δεν είχε άλλη εναλλακτική εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δείχνει το 51% των ερωτηθέντων, ενώ το 37% λέει ότι θα έπρεπε να είχε από το πρώτο Μνημόνιο ψηφίσει υπέρ.

• Η μεγάλη πλειοψηφία, το 62,5%, τάσσεται υπέρ των άμεσων εκλογών και μόνο το 34,6% θέλει παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1), η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:

– ΝΔ 20,1% (έναντι 21,4% της προηγούμενης έρευνας).
– ΠΑΣΟΚ 8,5% (έναντι 8,7%).
– ΚΚΕ 8,1% (έναντι 7,1%).
– ΛΑΟΣ 3% (έναντι 3,9%).
– ΣΥΡΙΖΑ 10,2% (έναντι 8,8%).
– Οικολόγοι-Πράσινοι 3,8% (έναντι 4,2%).
– ΔΗΜΑΡ 12,5% (έναντι 13,7%).
– ΔΗΣΥ 2,9% (έναντι 2,9%).
– Χρυσή Αυγή 2,6% (έναντι 2,8%).
– Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 0,9% (έναντι 1,2%).
– Αδιευκρίνιστη ψήφος 21,5% (έναντι 20,1%).

Για Σαμαρά:
Διχασμένη η ΝΔ…

Σχετικά με την αλλαγή στάσης του Αντ. Σαμαρά, που οδήγησε στην υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου (ΠΙΝΑΚΕΣ 2 και 3), το 52% των ερωτηθέντων διαφωνεί, έναντι του 45,4% που συμφωνεί.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ εμφανίζεται διχασμός, αφού το 54,3% συμφωνεί, αλλά ένα 44,9% διαφωνεί. Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) κατανόηση στη στάση του προέδρου της ΝΔ δείχνει το 51% των ερωτηθέντων, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Το 37%, μάλιστα, πιστεύει ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η στάση του από το πρώτο Μνημόνιο… Σε αυτή του την επιλογή ο Αντ. Σαμαράς έχει και την κατανόηση του 66,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 5), ελάχιστους έπεισε η εκ νέου αλλαγή στάσης του Γ. Καρατζαφέρη απέναντι στο Μνημόνιο, αφού το 86,4% πιστεύει ότι το κομματικό συμφέρον τον ώθησε και μόνο το 8,7% έχει πειστεί πως το έκανε για το καλό της χώρας!

Κατά των διαγραφών
η μεγάλη πλειοψηφία!

Πάντως, η απόφαση των Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά να διαγράψουν τους βουλευτές που ψήφισαν ενάντια στην επίσημη κομματική γραμμή για το νέο Μνημόνιο βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, μια πλειοψηφία που κυμαίνεται στα δύο τρίτα των ερωτηθέντων.

Όμως και η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών τους επίσης διαφωνεί!

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 6), το 64,4% διαφωνεί με τις διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έναντι του 31,9% που συμφωνεί.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί το 62,5% και συμφωνεί το 33,4%. Σχετικά με τη διαγραφή των βουλευτών της ΝΔ (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) διαφωνεί το 65% και συμφωνεί το 31,4%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ διαφωνεί το 64,6% και συμφωνεί το 33,6%. Πάντως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 8 και 9) καλεί τους διαγραφέντες να παραμείνουν σταθεροί στις απόψεις τους (68,4% για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 66,6% για τους βουλευτές της ΝΔ) αντί να επιστρέψουν στα κόμματά τους (17% για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21,9% για τους βουλευτές της ΝΔ).

Συντριπτικά υπέρ των
άμεσων εκλογών!

Η συντριπτική πλειοψηφία (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) τάσσεται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών, συγκεκριμένα το 62,5%, και μόνο το 34,6% θέλει παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) το 51,1% ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μη συναινέσει σε αναβολή των εκλογών, ακόμα κι αν οι δανειστές εκβιάσουν με τη νέα δόση του δανείου, έναντι του 45,2%, που εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσει σε αναβολή των εκλογών.


Ταυτότητα
Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 16 έως και 17 Φεβρουαρίου 2012. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά. Πληθυσμός έρευνας: Όλοι οι έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 1.005 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (δειγματοληπτικό σφάλμα ±3,1%).
Η RASS είναι μέλος της ESOMAR, της WAPOR και του ΣΕΔΕΑ.


Σχολιάστε εδώ