πάρε δώσε

Εξαγωγικό θαύμα… λαθρεμπορίου

FΟύτε ένας ούτε δύο αλλά τετρακόσιοι τελωνειακοί έχασαν τις θέσεις τους λόγω εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς το 2011. Αυτό τουλάχιστον απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου σε ερώτηση στη Βουλή για το λαθρεμπόριο, για να δείξει πόσο σκληρή στάση τηρεί πλέον το υπουργείο έναντι των γνωστών σε όλους κυκλωμάτων στα τελωνεία, που έχουν θησαυρίσει από τις εικονικές εξαγωγές καυσίμων, τα οποία με κάποιον μαγικό τρόπο επιστρέφουν στην εσωτερική αγορά.

• Η στήλη δεν έχει λόγους να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας, έχουμε όμως αρκετά σοβαρούς λόγους να αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητά της. Πρώτον, γιατί από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής φαίνεται ότι στη χώρα μας συντελείται ένα εξαγωγικό θαύμα στον τομέα των καυσίμων, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψουμε σε μια χώρα με μακρά παράδοση στα… παραστρατημένα φορτία καυσίμων.

• Δεύτερον, γιατί διαβάσαμε πρόσφατο άρθρο του καθηγητή Δ. Μαρδά, ο οποίος διασταύρωσε από τη βάση δεδομένων που τηρείται στον ΟΗΕ τις εξαγωγές καυσίμων που δήλωσε επίσημα η Ελλάδα προς χώρες των Βαλκανίων με τις αντίστοιχες εισαγωγές καυσίμων που δήλωσαν οι χώρες προορισμού των εξαγωγών. Και εκεί ανακάλυψε ο καθηγητής ορισμένα… θαύματα: Για παράδειγμα, προς τα Σκόπια δηλώσαμε ότι εξήχθησαν από την Ελλάδα καύσιμα αξίας άνω των 55 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια τα Σκόπια δήλωσαν στον ΟΗΕ… μηδενικές εισαγωγές από την Ελλάδα (αριθμητικό: 0!).

• Πού πήγαν αυτές οι τεράστιες ποσότητες αφορολόγητων καυσίμων; Προφανώς στην εσωτερική αγορά, με απώλεια εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων για το Δημόσιο. Ποιοι διευκόλυναν, με το αζημίωτο, αυτές τις «εξαγωγές»; Προφανώς κάποιοι αδέκαστοι τελωνειακοί των βόρειων τελωνείων μας. Και επειδή το εξαγωγικό «θαύμα» στα καύσιμα συνεχίζεται και φέτος, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι οι τετρακόσιες «καρατομήσεις» τελωνειακών έκαναν τους λαθρεμπόρους να χάσουν τον ύπνο τους.

Ελλάδα, όπως… Γουατεμάλα!

• Τελικά, θα είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα αν τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο συγκλίνουν με της Βουλγαρίας! Όπως έγραψε στους «Financial Times» ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέχρι πρότινος μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σύνθετη και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με ένα απλό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τι χρειάζεται; Ένα πολυετές πρόγραμμα «αντιμετώπισης της φτώχειας», όπως αυτά που εφαρμόζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις χώρες «χαμηλού εισοδήματος» (έτσι λένε τώρα τις χώρες του Τρίτου Κόσμου). Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στον Τρίτο Κόσμο!

• Ποια ιδιαιτερότητα έχουν αυτά τα προγράμματα του ΔΝΤ; Ότι κρατάνε χρόνια και χρόνια και παρεμβαίνουν σε όλες τις δομές μιας κοινωνίας και οικονομίας. Επιπλέον, σε περίπτωση αστοχιών, δεν απειλείται η χώρα με διακοπή χρηματοδότησης, άρα και χρεοκοπία. Καλά ακούγεται αυτό, αλλά υπάρχει και μια μικρή παγίδα: Όπου έχουν εφαρμοσθεί τέτοια προγράμματα του ΔΝΤ, οι χώρες που είχαν την «ευτυχία» να υποστηριχθούν από το Ταμείο έχασαν κάθε έλεγχο στη διακυβέρνησή τους και μετατράπηκαν σε αποικίες των πιστωτών, ενώ κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή καταληστεύθηκε από πολυεθνικούς ομίλους εταιρειών και τραπεζών, με τους «ιθαγενείς» να μοιράζονται τα ψίχουλα που… πέφτουν από το τραπέζι των ισχυρών. Καλά τα καταφέραμε, λοιπόν: Μπήκαμε στο Μνημόνιο ως παρίες της Ευρώπης και λίαν συντόμως μετακομίζουμε… στη Γουατεμάλα!


Σχολιάστε εδώ