«Μπάστακες» της «τρόικας» σε όλα τα υπουργεία

Ακόμη και τα εθνικά αποθέματα χρυσού τελούν πλέον υπό κατάσχεση και μόνο η Λούκα Κατσέλη βρήκε το θάρρος να προειδοποιήσει ανοικτά για τον κίνδυνο αυτό, που προβάλλει απειλητικός με βάση τους όρους της ήδη εγκεκριμένης από τη Βουλή δανειακής σύμβασης!

Mε τους όρους που θα επιβληθούν στην Ελλάδα αύριο από το Eurogroup, οι οποίοι «διέρρευσαν» λεπτομερώς την Παρασκευή στους «Financial Times», χωρίς να διαψευσθεί το σχετικό δημοσίευμα από την κυβέρνηση, ακόμη και η καθημερινή δημοσιονομική διαχείριση φεύγει από την εθνική κυβέρνηση και μεταβιβάζεται σε «μπάστακες» της «τρόικας», ενώ το ελληνικό κράτος υποχρεώνεται για τα επόμενα τριάντα χρόνια τουλάχιστον να διακόπτει ακόμη και την πληρωμή μισθών και συντάξεων, για να πληρώνει αδιαλείπτως τους πιστωτές!

Ειδικότερα:

1. Δημιουργείται ειδικός λογαριασμός μεσεγγύησης, μέσω του οποίου όλοι οι πιστωτές της Ελλάδας εξασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, ακόμη κι αν η εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους δεν της επιτρέπει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Στον λογαριασμό αυτό, που θα τελεί υπό τη διαχείριση της «τρόικας», θα δεσμεύονται ποσά από δάνεια αλλά και από κάθε είδους έσοδα του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν πάντα επαρκή κεφάλαια για πληρωμές τοκοχρεολυσίων για τους επόμενους 9-12 μήνες. Αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποκλίνει από τους στόχους, όπως ήδη συμβαίνει από τον πρώτο μήνα του 2012, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να «πετσοκόβουν» δαπάνες κάθε είδους (μισθοί, συντάξεις, δημόσιες επενδύσεις κ.ά.), προχωρώντας σε εσωτερική στάση πληρωμών, αφού η εξυπηρέτηση του χρέους θα γίνεται με υποχρεωτικό τρόπο. Επιπλέον, το μεγάλο πολιτικό «όπλο» της Ελλάδας σε κάθε διαπραγμάτευση, δηλαδή η απειλή χρεοκοπίας, εξουδετερώνεται οριστικά.

2. Ο έλεγχος εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα γίνεται σε συνεχή βάση από «μπάστακες» της «τρόικας», που θα εγκατασταθούν σε όλα τα υπουργεία και σε φορείς του Δημοσίου που διαχειρίζονται μεγάλου ύψους πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι, σε κάθε απόκλιση η «τρόικα» δεν θα χρειάζεται να περιμένει τον τριμηνιαίο έλεγχο για να επιβάλλει πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα γίνεται σε μηνιαία βάση!

3. Το αποικιοκρατικό θεσμικό πλαίσιο συμπληρώνουν οι ρυθμίσεις παραίτησης του Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος από κάθε ασυλία και κάθε δικαστικό μέτρο, που ανοίγουν τον δρόμο όχι μόνο για κατάσχεση στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, αλλά ακόμη και για την κατάσχεση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας, που κατέχει για λογαριασμό του Δημοσίου η Τράπεζα της Ελλάδος και στον ισολογισμό της εμφανίζονται να έχουν αξία 5,7 δισ. ευρώ! Τον κίνδυνο αυτό είχε το θάρρος να επισημάνει η Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας: «Ως οικονομολόγος με πολυετή εμπειρία σε διεθνείς διαπραγματεύσεις θεωρώ εξαιρετικά επίφοβες διατάξεις όπως την παραίτηση από ασυλία όχι μόνο του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος, που πρώτη φορά επιβάλλεται. Αυτό παραπέμπει ευθέως, στο μυαλό μου τουλάχιστον, σε δυνατότητα κατάσχεσης όχι μόνο της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και περιουσιακών στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος, κάτω από εξαιρετικά περιορισμένες εξουσίες του έλληνα δικαστή. Σε αυτά είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνονται και τα αποθέματα χρυσού του ελληνικού Δημοσίου που φυλάσσονται εκεί. Η σύμβαση αυτή δεν είναι επομένως μια απλή δανειακή σύμβαση, αλλά μια διεθνής σύμβαση που περιορίζει την εθνική κυριαρχία και έπρεπε να κυρωθεί ως τέτοια, και μάλιστα με την αυξημένη απαρτία που προβλέπει το Σύνταγμα».

Θυσίες στους
συνταξιούχους

Το «πακέτο» μέτρων για συνολικές πρόσθετες περικοπές 625 εκατ. ευρώ το 2012, που αποτέλεσε αντικείμενο πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με την «τρόικα» και το Eurogroup τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβάνει εξαιρετικά επώδυνες περικοπές στις συντάξεις, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας εξαφανίζει τις «κόκκινες γραμμές» Σαμαρά για τις επικουρικές συντάξεις, προβλέποντας περικοπές τουλάχιστον 10% από το πρώτο ευρώ! Ειδικότερα: α) κόβονται κατά 12% όλες οι κύριες συντάξεις για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, β) κόβονται από το πρώτο ευρώ κατά 7% οι συντάξεις του ΝΑΤ, γ) κόβονται κατά 20% οι συντάξεις ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακής και τραπεζών για τα ποσά πάνω από 1.300 ευρώ, δ) επιβάλλονται περικοπές 10% σε επικουρικές συντάξεις έως 250 ευρώ, 15% σε συντάξεις 250-300 ευρώ και 20% σε συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Στο ίδιο «πακέτο» περιλαμβάνεται η περικοπή κατά 10% στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ κ.ά.) από 1ης Ιουλίου, ενώ κατεβαίνει στα 45.000 ευρώ και το εισοδηματικό όριο για καταβολή επιδόματος πολυτέκνων. Συνολικά, 24 επιμέρους «πακέτα» μέτρων, που έχουν ήδη εγκριθεί με το Μνημόνιο και θεωρούνται προαπαιτούμενα για τη λήψη του νέου δανείου, ενσωματώνονται άμεσα σε δύο εφαρμοστικούς νόμους, που θα περάσουν ως συνήθως με κατεπείγουσα διαδικασία από τη Βουλή. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα περισσότερα μέτρα απελευθέρωσης επαγγελμάτων και αγορών.

Έρχεται νέο,
σκληρό ασφαλιστικό

Όμως, το «κρυφό» μεγάλο θέμα του νέου Μνημονίου είναι η εξαιρετικά επώδυνη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που έρχεται στη Βουλή πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στον Ιούνιο. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση ότι θα περικόψει συντάξεις και θα αυξήσει τα όρια ηλικίας όσο χρειάζεται, για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, τα οποία ήδη πρέπει να θεωρούνται οικονομικά κατεστραμμένα, λόγω της πολύ βαθύτερης από το προβλεπόμενο ύφεσης, που «λιανίζει» τα έσοδά τους, αλλά και της απώλειας περίπου 20 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους, με το «κούρεμα» του χρέους.

Το νέο ασφαλιστικό, όπως τονίζουν στο «Π» πηγές με βαθιά γνώση των προβλημάτων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα είναι πραγματικά εφιαλτικό, καθώς το «μαχαίρι» των μειώσεων στις συντάξεις και οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας, δηλαδή οι λεγόμενες παραμετρικές αλλαγές, θα πρέπει να ξεπεράσουν κάθε όριο, αφού οι «τρύπες» που έχουν ανοίξει στα ταμεία είναι τεράστιες και από το 2015 το Δημόσιο, βάσει της προηγούμενης μεταρρύθμισης Λοβέρδου, παύει να εγγυάται τις συντάξεις, πέραν της «εθνικής σύνταξης» πείνας.


Σχολιάστε εδώ