Μεγάλο Αντιμνημονιακό Μέτωπο προσπαθεί να συγκροτήσει ο ΣΥΝ

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα τίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν τα κορυφαία όργανα του ΣΥΝ και η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητηθεί το εκκρεμές θέμα των συνεργασιών και των προσώπων που θα συμπορευτούν σε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο, ενώ την ίδια στιγμή ανεβάζει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Μάλιστα, με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου ακύρωσε αιφνιδίως την Παρασκευή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο Α. Τσίπρας «βγήκε στα κάγκελα». Έκανε λόγο για φυγομαχία και για αποδοχή των εκφοβισμών, των προσβολών και των απαιτήσεων «να μπει στον γύψο η λαϊκή βούληση και η δημοκρατία στην Ελλάδα». Ας κλείσουν, είπε χαρακτηριστικά, και το Κοινοβούλιο, μέχρι να αποφασίσει ο κύριος Σόιμπλε για το μέλλον του ελληνικού λαού, ενώ κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να μη δώσουν αντιπαροχή στον κύριο Σόιμπλε «την ήδη τραυματισμένη δημοκρατία».

Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται σε διψήφια ποσοστά, και το ότι ο λαός συντριπτικά απορρίπτει το Μνημόνιο και την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Α. Τσίπρας ανεβάζει τους τόνους τής αντιπαράθεσης, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο, μετά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, στη Βουλή για «κουκουλοφόρους με γραβάτα που καίνε τα δικαιώματα του λαού».

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου, που μπορεί να εκφραστεί και στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Αποτελεί, λένε, τη μόνη εναλλακτική πολιτική πρόταση σωτηρίας της χώρας, αφού οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν καμιά πρόταση, καθώς είναι υποταγμένες στη μνημονιακή πολιτική της υποτέλειας και το μόνο τους όπλο είναι ο φόβος του λαού.

Σχετικά με τις εκλογές, εκτιμούν ότι το αν θα πάμε ή όχι στις κάλπες συναρτάται άμεσα από τη δυνατότητα του λαού να κινητοποιηθεί διεκδικώντας δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μασάνε, δε, τα λόγια τους και για τον Α. Σαμαρά, αφού ο Α. Τσίπρας τον χαρακτήρισε ως «την πιο τραγική πολιτική φιγούρα, που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από αντιμνημονιακός έγινε συνεγγυητής και αργότερα απόλυτα εγγυητής του Μνημονίου και οι κόκκινες γραμμές του έγιναν κόκκινες κορδέλες».

Φυσικά μόνο σαν «πλάκα» εκλαμβάνουν τα όσα κυκλοφορούν, ότι δηλαδή θα ζητηθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει για την εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε αιχμηρά ότι «η μόνη υπογραφή που έχουμε βάλει εμείς είναι να ξηλώσουμε ένα ένα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η χώρα μας πρέπει να πει στους δανειστές μας «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», να προχωρήσει σε τριετή αναστολή πληρωμής του χρέους και να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του. Το πρόβλημα, λένε, είναι ευρωπαϊκό, αφού αυτή τη στιγμή φλέγεται όλη η Ευρώπη και δεν μπορεί να απομονώνεται στην Ελλάδα. Η διεκδίκηση, τονίζουν, συνολικής λύσης στο πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή και να είναι πακέτο για όλη την Ευρώπη.

Ιδιαίτερη αξία έχει η επισήμανση του Α. Τσίπρα στη ΝΕΤ ότι ο Σόιμπλε και οι άλλοι που μας απειλούν γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει το σθένος να αντισταθεί, γιατί ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τούς κρατάει έναν έναν, αφού οι εταιρείες που διέφθειραν το ελληνικό πολιτικό σύστημα ήταν γερμανικές.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Π. Λαφαζάνης και το Αριστερό Ρεύμα παραμένουν επιφυλακτικοί στη γραμμή του κόμματος και μετά τις τελευταίες διαγραφές από το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον φόβο μήπως προωθηθεί μια «αντιμνημονιακή κεντροαριστερά», που καμία σχέση δεν έχει με το αίτημα για συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς γύρω από ένα ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό πρόγραμμα.


Σχολιάστε εδώ