Κινούμενη άμμος

Οι βεβαιότητες που μέχρι πρότινος επικρατούσαν για τις πολιτικές εξελίξεις έχουν μετατραπεί σε αβεβαιότητες. Η αντιμνημονιακή τακτική της ΝΔ που είχε εξελιχθεί σε αντιμνημονιακό δόγμα και είχε διαποτίσει τις τάξεις της, μέσα σε λίγες μέρες τινάχθηκε στον αέρα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της να πάρει την άγουσα εκτός των τειχών του κόμματος. Ταυτόχρονα ένα εξίσου σημαντικό τμήμα του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ, κουρασμένο προφανώς από τον σταυρό του Μνημονίου που κουβαλούσε στους ώμους του, πέταξε τον σταυρό αυτό και στράφηκε προς την αντιμνημονιακή πολιτική ρητορική. Τελικά, τα τρία κόμματα που συγκρότησαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα υπέστησαν εσωκομματικούς τριγμούς, κάτι που αποδεικνύει ότι στην εποχή των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η διακυβέρνηση της χώρας μετατρέπεται σε επικίνδυνη περιπέτεια.
•Ωστόσο οι διαγραφές που έγιναν λόγω Μνημονίου σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ έχουν εκτός από αρνητικές και θετικές επιδράσεις, και εξηγούμεθα: Για τη ΝΔ είναι καλύτερο που το σκληρό αντιμνημονιακό μπλοκ των βουλευτών της έδειξε τις διαθέσεις του τώρα και όχι αύριο, όταν η ΝΔ θα ήταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης, οπότε 22 διαγραφές θα ισοδυναμούσαν με πτώση της κυβέρνησης. Για το ΠΑΣΟΚ, επίσης, με τις διαγραφές ξεκαθάρισε και απλοποιήθηκε η εσωκομματική διαδικασία της διαδοχής, αφού πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρείται ο βέβαιος νικητής, και μάλιστα άνευ αντιπάλου. Τέλος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης μπορεί να έχασε δύο σημαντικά στελέχη του, ωστόσο τώρα βρέθηκε στη φυσική του θέση, εντός του αντιμνημονιακού χώρου, αφήνοντας πίσω του την προσπάθεια να το παίξει αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος.

•Το κρυφό όφελος του Αντώνη Σαμαρά, μετά την υπερψήφιση του νέου Μνημονίου και τη διαγραφή των αντιφρονούντων, είναι η αποδοχή του, από τους ευρωπαίους εταίρους, ως φερέγγυου συνομιλητή, πράγμα που του ανοίγει τον δρόμο προς την πρωθυπουργία. Τώρα όμως ο κ. Σαμαράς, μετά την τούμπα Καρατζαφέρη, οφείλει να αναζητήσει, προεκλογικά μάλιστα, τον εταίρο της νέας διακυβέρνησης συνεργασίας. Και λέμε να τον αναζητήσει τώρα, ώστε να προσαρμόσει και την προεκλογική ρητορική του ανάλογα, για να διευκολύνει τη μετεκλογική σύμπραξη. Ας το σκεφτεί…


Σχολιάστε εδώ