Κινήσεις και επαφές για δημιουργία φορέα

Η κοινή στάση τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή και η απογοήτευσή τους από την «αλλαγή πλεύσης» που σήμανε η ηγεσία του κόμματος δεν συνιστούν –ως φαίνεται– ισχυρούς συνεκτικούς κρίκους, που θα τους οδηγήσουν σε απόφαση για πολιτική συμπόρευση.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει τίποτε ξεκαθαρίσει. Υπάρχει πάντως αισιοδοξία ότι κάτι καλό θα δημιουργηθεί, θα βγει απ’ αυτήν την περιπέτεια.

Από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας για κοινή δράση είναι οι Γ. Βλάχος και Π. Καμμένος. Ο πρώτος, μάλιστα, έχει αναλάβει την επαφή με κάθε βουλευτή συζητεί και σφυγμομετράει προθέσεις και αντιδράσεις για μια κοινή πορεία. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού και ο πήχυς έχει μπει στο όριο των 10 βουλευτών και πάνω. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Βλάχος είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει τη στάση του με τη δήλωσή του ότι από το να πάει στο σπίτι του, προτιμάει να πάει σε ένα νέο κόμμα. Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος ανέστειλε προσωρινά τις διαδικασίες για την ίδρυση νέου κόμματος, με την προσδοκία ότι μετά τη διαγραφή των βουλευτών το σκηνικό άλλαξε και οι προοπτικές γίνονταν ακόμη καλύτερες. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η απόφασή του έχει να κάνει και με τις μεγάλες δυσκολίες που συναντά η προσπάθειά του για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, τόσο στην εξεύρεση υποψηφίων για τους συνδυασμούς όσο και στην εξοικονόμηση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την προεκλογική εκστρατεία. Η πρώτη που διαχώρισε ανοιχτά τη θέση της ήταν η βουλευτής Α’ Αθηνών Ελ. Βόζενμπεργκ, τονίζοντας μάλιστα ότι κατανοεί την απόφαση του κ. Σαμαρά και πολύ περισσότερο εξακολουθεί να τον στηρίζει. Ενώ ο βουλευτής Δράμας Μ. Τζίμας, αν και βαθύτατα πικραμένος από την απόφαση της ηγεσίας, φρόντισε να διευκρινίσει ότι δεν μετέχει στις παρασκηνιακές διεργασίες, προσθέτοντας ότι «ο μόνος που με εκφράζει είναι ο εαυτός μου». Ο βουλευτής Πέλλας Γ. Καρασμάνης έλεγε αγανακτισμένος ότι «πέντε φορές έχω εκλεγεί πρώτος βουλευτής στον νομό μου και με διέγραψαν». Δύο εικοσιτετράωρα μετά, σε κοινή δήλωσή του με τους βουλευτές Σερρών Τ. Καρυπίδη και Θ. Λεονταρίδη, υπογράμμιζε μεταξύ άλλων ότι «δεν μετέχουμε σε καμία ομάδα», «σπίτι μας είναι η ΝΔ», την οποία «θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε πιστά».

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι 22 βουλευτές που «πλήρωσαν» με τη διαγραφή το «όχι» τους. Και αυτό που τους έχει πικράνει περισσότερο είναι η διαγραφή από το κόμμα. «Από το σπίτι μας;», είναι το ερώτημα σχεδόν όλων. Του Κώστα Γκιουλέκα, του Γιώργου Βαγενά, που θύμιζε ότι ήταν γραμματέας της Νεολαίας της ΕΡΕ, της Μαρίας Κόλλια.

Ρόλο διαμεσολαβητή φάνηκε να έχει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που είχε συζήτηση με βουλευτές από Θεσσαλονίκη προς Έβρο μεριά. Όμως δεν προέκυψε να παίρνουν πίσω την ψήφο τους κατά του Μνημονίου.

Σε χαμηλούς τόνους κινείται και ο Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος -σημειωτέον- διαγράφηκε επειδή απείχε της ψηφοφορίας και όχι διότι καταψήφισε, όπως όλοι οι άλλοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο βουλευτής Ηρακλείου είχε ενημερώσει εγκαίρως τη Λ. Συγγρού για την απόφασή του και, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε (ακόμη και από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή), δεν μετέβαλε άποψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που υπάρξει συναίνεση για σύσταση πολιτικού φορέα, ακούγεται ότι ο Μανόλης Κεφαλογιάννης μπορεί να είναι ο επικεφαλής.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι περισσότεροι από τους 22 δεν φαίνεται να έχουν τη διάθεση να παροπλιστούν.

Όλοι πάντως ανεξαιρέτως οι διαγραμμένοι γίνονται αποδέκτες θερμών μηνυμάτων από τις εκλογικές τους περιφέρειες για την απόφασή τους να καταψηφίσουν το Μνημόνιο. «Τόσα συγχαρητήρια δεν πήρα ούτε όταν εκλέχθηκα βουλευτής» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο ενός εξ αυτών. Τα κινητά τους χτυπούν συνεχώς, ενώ πιεστική είναι η απαίτηση των οπαδών της ΝΔ να μην κάνουν πίσω.


Σχολιάστε εδώ