Και οι εκβιασμοί συνεχίζονται…

ΣΤΗΝ «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η χώρα, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι, ιδίως οι Γερμανοί, συνεχίζουν απροκάλυπτα την τακτική των πιέσεων και των εκβιασμών, θέτοντας νέους όρους, προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση του νέου δανείου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση, εκπλήρωσε τις τρεις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την πλευρά των δανειστών: υπερψήφιση από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης, γραπτή δέσμευση των πολιτικών αρχηγών και εξειδίκευση των πρόσθετων μέτρων περιστολής δημοσίων δαπανών (325 εκατ. ευρώ). Επικαλούμενοι οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Γερμανοί, την πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε στη χώρα μας μετά την υπερψήφιση του Μνημονίου, θέτουν ανοιχτά και ωμά πολιτικούς όρους: παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών. Ή γραπτές δεσμεύσεις και από τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων. Απαιτήσεις που προκαλούν οργή και αγανάκτηση, αφού συνιστούν ευθεία ανάμειξη των ξένων στα εσωτερικά της χώρας. Το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι διπλό: Οι ασφυκτικές, απαράδεκτες πιέσεις των ξένων, ιδίως των Γερμανών, έχουν στόχο να υποχρεώσουν την κυβέρνηση (τη σημερινή και την επόμενη) να υλοποιήσει τα μέτρα; Ή με τον τρόπο αυτό εξωθούν την Ελλάδα εκτός ευρώ; «Αρκετοί δεν μας θέλουν πλέον στο ευρώ», σημείωσε ο Β. Βενιζέλος κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με πρώτο τον Β. Σόιμπλε, μιλούν όλο και πιο συχνά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη δεν θα είναι τόσο εκτεταμένες όσο θα ήταν πριν από μια διετία.

Μάχη με τον χρόνο…

ΚΡΙΣΙΜΕΣ θεωρούνται οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, αν και στην κυβέρνηση φοβούνται ότι δεν θα είναι και οι οριστικές, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υλοποιηθεί η πρόταση για δημιουργία ειδικού ταμείου όπου θα διοχετευτεί το δάνειο, ενώ η εκταμίευση θα περάσει «διά πυρός και σιδήρου», αφού θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις ή τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 27 Φεβρουαρίου στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αφού η απόφαση θα αποτελέσει «πιλότο» για τις περισσότερες χώρες. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προωθήσει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο. Παράλληλα, να θέσει σε εφαρμογή αποφάσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της. Τις επόμενες ημέρες πρέπει να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς και οι διαδικασίες για την ανταλλαγή των ομολόγων, με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά, αφού στα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα πρέπει να πάρει το δάνειο (ή μέρος αυτού), προκειμένου να εξοφλήσει τα ομόλογα ύψους 14 δισ. που λήγουν εκείνη την περίοδο.

Κομμάτια…

ΘΥΜΑΤΑ και ζημιές… άφησε πίσω του ο τυφώνας «Μνημόνιο 2». Κομματικές γραμμές κατέρρευσαν, αρχηγοί «προδόθηκαν», με αποτέλεσμα 45 βουλευτές «εν μια νυκτί» να διαγραφούν και στα κόμματα να προκληθεί αναταραχή. Είκοσι ένας από αυτούς του ΠΑΣΟΚ, που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν από την ψηφοφορία – ανάμεσά τους κορυφαία στελέχη, όπως οι Β. Παπανδρέου, Λ. Κατσέλη, Χ. Καστανίδης κ.ά. Με βάση την απόφαση του Γ. Παπανδρέου, κανείς από τους διαγραφέντες δεν θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές. Στο κόμμα επικρατεί αναταραχή, οι 21 στη συντριπτική πλειοψηφία τους βάλλουν κατά της ηγεσίας και μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι φήμες και τα σενάρια για την ίδρυση νέου κόμματος εντείνονται, αν και τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις εκλογές είναι ασφυκτικά. Στο μεταξύ, πληθαίνουν εντός ΠΑΣΟΚ οι φωνές για επίσπευση των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

…και θρύψαλα!

ΕΞΙΣΟΥ… ειδυλλιακά είναι τα πράγματα και στη ΝΔ, όπου από το βράδυ της Κυριακής η Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί 22 βουλευτές λιγότερους, πολλοί από τους οποίους ήταν θερμοί υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά. Οι διαγραφέντες κάνουν σχέδια για την επόμενη ημέρα, αν και δεν κινούνται με τον ίδιο προσανατολισμό και δεν ταυτίζονται γενικότερα οι απόψεις τους. Το πλήγμα είναι βαρύ για το κόμμα, καθώς σε 14 εκλογικές περιφέρειες δεν έχει πλέον βουλευτή, ενώ ο Αντ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε ανασύνταξη του κομματικού μηχανισμού. Κι αυτό λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Η απόφαση της ηγεσίας να υπερψηφίσει το νέο Μνημόνιο προκαλεί εντάσεις και στα κατώτερα κλιμάκια της ΝΔ. Στις νομαρχιακές οργανώσεις επικρατεί αναβρασμός, όπως και στη συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ, που εδώ και καιρό έχει τραβήξει «κόκκινη γραμμή» από την πολιτική της ηγεσίας.

«Γαϊτανάκι»

ΣΤΙΣ… στάχτες που άφησαν στο καταστροφικό τους πέρασμα από το κέντρο της Αθήνας κουκουλοφόροι, κακοποιοί και άλλες δυνάμεις στήθηκε το γνωστό, όσο και θλιβερό «γαϊτανάκι»: των αντεγκλήσεων, της ανταλλαγής κατηγοριών και καταγγελιών αλλά και της μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των… υπευθύνων. Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν πως είχαν ενημερώσει την Αστυνομία ότι η Νομική επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως «ορμητήριο» για τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές. Η ηγεσία της ΕΛΑΣ δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα και σχεδόν θριαμβολογεί για την αποτελεσματικότητά της το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ενώ δεκάδες κτίρια πυρπολήθηκαν, ανάμεσα σ’ αυτά ιστορικά και νεοκλασικά, επιχειρήσεις και καταστήματα καταστράφηκαν και οι ιδιοκτήτες τους έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Η κυβέρνηση εξέτασε και ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που έπειτα από 4-5 χρόνια ίσως έχουν υλοποιηθεί, η εισαγγελέας διέταξε έρευνα, ορισμένοι από τους συλληφθέντες θα διωχθούν, άγνωστο αν τελικά θα υποστούν κυρώσεις. Και η ζωή συνεχίζεται, μέχρι την επόμενη επέλαση…


Σχολιάστε εδώ