Θα τους πάρει όλους μαζί του στον πάτο ο Γιώργος

Αυτό έχει αποτέλεσμα, και με δεδομένο ότι ουδείς έχει το στοιχειώδες σθένος να του αντισταθεί, να συμπαρασύρει στον βυθό μαζί του τους πάντες, και μαζί φυσικά και το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που τα φαινόμενα διάλυσης επιτείνονται, κομματικό χάος επικρατεί σε όλο το κομματικό στάτους και όλα παραπέμπουν σε σκορποχώρι!

Είναι τέτοιο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ώστε επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο στο «ΠΑΡΟΝ» για… vertigo του Γιώργου, ο οποίος ωστόσο, κόντρα σε κάθε λογική, προχωρά επιδιώκοντας να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί!

Εκτός αν στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ, όπου είναι κατηγορούμενος μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, κάποιοι τον απειλήσουν με καταψήφιση της πρότασής του, με αντάλλαγμα να πράξει τα αυτονόητα…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος της Κ.Ο., όταν ρωτήθηκε απ’ «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αν και πώς θα υπάρξει αντίδραση στον τυχοδιωκτισμό του Γιώργου, μας απάντησε: «Θα του ψιθυρίσουμε στ’ αυτί 2-3 φωνήεντα και τότε θα δούμε τι θα κάνει…».

Πάντως το κλίμα που διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή στο κλυδωνιζόμενο σκάφος του ΠΑΣΟΚ είναι η ασάφεια και αστάθεια, το βάδισμα στα τυφλά και η υποταγή στην τυφλή εμμονή του Γιώργου να… κάνει το δικό του, αδιαφορώντας προκλητικότατα για τον κίνδυνο μιας ιστορικής εκλογικής συντριβής.

Ιδιαίτερα εκπλήσσει το άνευ λόγου (;) πείσμα του να επιμένει στην εκλογή του νέου προέδρου απ’ τη βάση, ακόμα κι αν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για τη διαδοχή!

Είναι άλλο, βέβαια, αν υπάρξουν περισσότερες της μίας υποψηφιότητες. Τότε, εκ των πραγμάτων, πρέπει να στηθούν κάλπες. Όμως αυτήν τη στιγμή η μοναδική υποψηφιότητα είναι του Βενιζέλου.

Μάλιστα, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», είναι πιθανόν, αν και όταν τελειώσουν ομαλά για τη χώρα μας οι διαδικασίες στο Eurogroup και ιδίως οι αφορώσες στο PSI, ο Βενιζέλος να παραιτηθεί μέσα στην εβδομάδα απ’ την κυβέρνηση, ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστος με τα του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως τις τελευταίες ώρες καταβάλλονται προσπάθειες να συγκροτηθεί αντίπαλος πόλος έναντι του Βενιζέλου, με τη λογική ότι είναι αδιανόητο για ένα κόμμα εξουσίας να μην μπορεί να κάνει εκλογικές διαδικασίες.

Έτσι οι Χρ. Παπουτσής, Λ. Κατσέλη, Χ. Καστανίδης και άλλα στελέχη, καθώς και βουλευτές που κινούνται στο αντιμνημονιακό μπλοκ, βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με στόχο την προβολή μιας εναλλακτικής υποψηφιότητας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρ. Παπουτσής έχει αποφασίσει να είναι τελικά υποψήφιος, ενώ δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι -τελικές- προθέσεις της Λ. Κατσέλη και του Χ. Καστανίδη…

Επισημαίνεται σε αυτό το σημείο ότι Λούκα, Καστανίδης και οι άλλοι βουλευτές που διαγράφηκαν, διαγράφηκαν μεν απ’ την Κ.Ο., αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν διαγραφεί απ’ το κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να είναι υποψήφιοι εφόσον συγκεντρώσουν τις εκ του καταστατικού προϋποθέσεις. Βέβαια δεν μπορούν να προσέλθουν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, πλην των Λ. Μίχου, Γ. Μιχελογιαννάκη, Μ. Κυριακοπούλου, που είναι εκλεγμένα μέλη του Ε.Σ. και δεν συμμετέχουν με την ιδιότητα του βουλευτή.

Θέλει… βάση και iPad!

Ωστόσο η εμμονή του Γιώργου σε εκλογή του νέου προέδρου απ’ τη βάση δεν σχετίζεται με τη… λατρεία του σε δημοκρατικές διαδικασίες. Σχετίζεται αποκλειστικά με τα όσα προαναφέραμε.

Έφτασε στο σημείο, στη συνεδρίαση του Π.Σ. την Πέμπτη, όταν του επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκλογής απ’ τη βάση αν υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος, να προτείνει… ψηφοφορία μέσω κινητών και iPad, επικαλούμενος μάλιστα και τον Ούγκο Τσάβες!

Αλλά εκτός απ’ τα 7-8 στελέχη του Π.Σ. που διαφώνησαν με εκλογή από τη βάση (μεταξύ αυτών ο Π. Κουκουλόπουλος, ο Ν. Σαλαγιάννης, η Τ. Αντωνίου, η Σ. Ράπτη, ο Γ. Μίχας, ο Κ. Ασκούνης, ενώ την άποψη του Γιώργου στήριξαν ο Καρχιμάκης και άλλα 1-3 μέλη του οργάνου, όπως ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και ο γραμματέας της Νεολαίας Κ. Πανταζής) ράπισμα δέχτηκε ο Γιώργος και απ’ την Επιτροπή Πιστοποίησης Διαδικασιών (Δεοντολογίας), το παλιό Πειθαρχικό.

Το όργανο αυτό συνεδρίασε την Πέμπτη υπό τον πρόεδρό του Γ. Ανωμερίτη και με την παρουσία των μελών του Μαρίας Παπαγεωργίου, Λιλίκας Βασιλάκου, Γεώργιου Γαζή και Κ. Τριαντάφυλλου (απουσίαζε ο Γ. Ντόλιος) κατέληξε στο ότι:

– Είναι ανέφικτες οι διαδικασίες στησίματος κάλπης, για λόγους πολιτικούς, τεχνικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς. Μάλιστα στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι «δεν υπάρχει σάλιο, εδώ έχουμε αφήσει απλήρωτους τους υπαλλήλους της Ιπποκράτους, τι… εκλογές θα κάνουμε»;

Παρ’ όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, ο Παπανδρέου επέμεινε σ’ αυτά που θέλει. Και η πικρή αλήθεια είναι ότι ουδείς πρωτοκλασάτος έχει βρει το σθένος να του πει: «Ως εδώ και μη παρέκει».

Εκτός αν, όπως προαναφέραμε, πειθαναγκαστεί την Τετάρτη, στην ψηφοφορία για τα Greek Statistics της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για μια ψηφοφορία στην οποία ο Γιώργος δίνει τεράστια σημασία, αφού τον αφορά προσωπικά, στον βαθμό που ζητείται η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του ιδίου και του τέως «τσάρου» Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ακριβώς γι’ αυτό επιδιώκει τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής τώρα, με την παρούσα σύνθεση της Βουλής, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει πλειοψηφία, και όχι στην επόμενη Βουλή, όπου δεν θα έχει. Σαφής στόχος, η αθώωσή του, αφού μάλιστα επιμένει το πόρισμα να βγει μέχρι τις εκλογές, που προβλέπεται να γίνουν το αργότερο στις 24 Απρίλη ή στις 6 Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα.

Αν, λέμε, αν κάποιοι τον πιέσουν με αντάλλαγμα την επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών, αυτό θα φανεί. Πάντως σχετική συζήτηση γίνεται… Προς το παρόν, σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου έχει οριστεί να γίνει μεταξύ 14 και 18 Μαρτίου.

Περί των διαγραφών…

Άγνωστο είναι έτσι αν η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση ή από το Εθνικό Συμβούλιο ή άλλο όργανο, όπως μεθοδεύουν.

Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές της περασμένης Κυριακής, η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος δεν τις ήθελε και με βαριά καρδιά αναγκάστηκε να υποκύψει στις αφόρητες πιέσεις του βενιζελικού μπλοκ, που τις ήθελε για ευνόητους λόγους.

Τελικά, και ύστερα από πιέσεις από Λοβέρδο και Μωραΐτη, είπε το «ναι» στις διαγραφές.

Ένας άλλος που επίσης διαφωνούσε ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος είχε την άποψη ότι στο πλαίσιο της διατήρησης και συντήρησης του παπανδρεϊκού στρατοπέδου δεν θα έπρεπε να διαγραφούν οι διαφωνούντες με την υπερψήφιση του νέου Μνημονίου…

Τέλος, αποκλειστικές πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο εκ των διαγραφέντων βουλευτών Γ. Μιχελογιαννάκης βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Φ. Κουβέλη και είναι πολύ πιθανό να συνεργαστεί με τη ΔΗΜΑΡ…


Σχολιάστε εδώ