Ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης η Κύπρος

Η βάση και
το αέριο

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συμμαχίας που βρίσκεται στα σκαριά περιλαμβάνεται και χρήση της στρατιωτικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο για τις κοινές ανάγκες, και δη την αποτροπή έναντι τουρκικών απειλών, πράγμα που σημαίνει ακόμη και τη στάθμευση ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών και διενέργεια επιχειρήσεων, εάν και όταν χρειαστεί. Ακόμη, στόχος των δύο χωρών είναι η τροφοδοσία κυρίως της ΕΕ και άλλων περιοχών με φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Νετανιάχου είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η κοινή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου των δύο χωρών. Για το θέμα αυτό, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι Ισραήλ και Κύπρος έχουν πρόθεση να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη και άλλες περιοχές με φυσικό αέριο, αναλόγως της ποσότητας που θα ανευρεθεί στα ενεργειακά οικόπεδα των δυο χωρών.

Ο μεγάλος
αδελφός

Ερωτηθείς για την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία εμφανίζεται στη λογική του μεγάλου αδελφού, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απάντησε ότι είναι ορθή η αντίληψη της αδελφοποίησης μεταξύ των χωρών της περιοχής, όχι, όμως, και η πολιτική του μεγάλου αδελφού.

Το τερματικό

Η κυβέρνηση της Κύπρου δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση, επειδή καθυστερεί στην ολοκλήρωση της συνεργασίας με το Ισραήλ και ειδικότερα τη συμφωνία εκείνη που αφορά την κατασκευή τερματικού στο Βασιλικό της Κύπρου, ώστε να υγροποιείται το φυσικό αέριο που θα έρχεται με αγωγούς από τα οικόπεδα του Ισραήλ και της Κύπρου και το οποίο εν συνεχεία θα διοχετεύεται με πλοία προς την Ευρώπη και αλλού, γεγονός που θα καθιστά την Κύπρο περιφερειακό κέντρο ενέργειας.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες προχωρούν συντονισμένα ως προς τις προσπάθειές τους για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.


Σχολιάστε εδώ