Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Η διεθνής καπιταλιστική μαφία, που κυριαρχεί και ρυθμίζει τις τύχες των λαών, βρήκε και έναν άλλο τρόπο να μετράει τη δυναμικότητα των οικονομιών και να στιγματίζει τις ασθενείς οικονομίες. Η νέα «εφεύρεση» είναι ο «Δείκτης Υγείας». Για την κατάρτισή του λαμβάνονται υπόψη: οι προοπτικές ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα, η δημοσιονομική βιωσιμότητα, οι δημοκρατικές τάσεις και η ποιότητα της εκπαίδευσης. Με βάση τις παραμέτρους αυτές υπολογίζεται και βαθμολογείται η αντοχή της οικονομίας. Με τα κριτήρια αυτά ο «Δείκτης Υγείας» της Ευρωζώνης (ως ενιαίας οικονομίας) βρίσκεται στο 5,5, φυσικά με «άριστα» το 10. Η Εσθονία κατατάσσεται πρώτη με «Δείκτη Υγείας – Αντοχής» της οικονομίας της 7,4, το Λουξεμβούργο δεύτερο με βαθμό 7,3 και τρίτη η Γερμανία με 6,8 όπως και η Ολλανδία. Η Πορτογαλία και η Κύπρος με 3,9 και η Ελλάδα με 3 κατέχουν τις τρεις τελευταίες θέσεις. Εκπληκτικό είναι ότι κάτω από τη βάση βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Γαλλία (βαθμός 4,5), η Ισπανία (επίσης 4,5) και η Ιταλία (4,4). Δηλαδή, οι οικονομίες του Ευρωζωνικού Βορρά παρουσιάζονται σήμερα με ισχυρό «Δείκτη Υγείας – Αντοχής», ενώ αυτές του Νότου κρίνονται ασθενικές και αδύναμες. Η κατάταξη αυτή μυρίζει άρωμα Γερμανίας. Και ασφαλώς αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τη γαλλική οικονομία, που παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση! Οι χώρες του Νότου βάλλονται από παντού. Πόσο άραγε θα αντέξουν; Ο «Δείκτης Υγείας» μήπως εφευρέθηκε για να στηρίξει τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης;

2
Άλλη μια «εφεύρεση» ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε προ ημερών ότι η «Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ». Και για τη λύση του προβλήματος αυτού η Κομισιόν πρότεινε επίσημα τη θέσπιση ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας, στην οποία θα πιστοποιούνται τα επαγγελματικά προσόντα του κατόχου. Η ταυτότητα αυτή θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικού πιστοποιητικού για διεθνή καριέρα και επαγγελματική αναγνώριση. Δηλαδή, θα είναι ένα «διαβατήριο» με το οποίο ο κάτοχος θα μπορεί να εργάζεται σε οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ. Με το νέο σύστημα θα καταγράφονται και τα επαγγελματικά παραπτώματα και έτσι ένας επαγγελματίας στον οποίο έχει επιβληθεί η ποινή, π.χ., της απαγόρευσης άσκησης επαγγέλματος στη χώρα του δεν θα γίνεται δεκτός για εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι εμπνευστές της καινούργιας αυτής επαγγελματικής ταυτότητας ισχυρίζονται ότι η λύση αυτή θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες αναγνώρισης των μετακινούμενων ευρωπαίων επαγγελματιών. Και επιπλέον βελτιώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων στους καταναλωτές υπηρεσιών. Όμως παρ’ όλα αυτά τα προσόντα η «ταυτότητα» δεν παύει να αποτελεί ηλεκτρονικό φακέλωμα εκατομμυρίων ευρωπαίων επαγγελματιών. Με διάφορα προσχήματα, ο «μεγάλος αδελφός» τελικά θα φακελώσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Και η ΕΕ βοηθάει όσο μπορεί το «θεάρεστο» αυτό έργο. Αίσχος!

3
Τα μαύρα χάλια της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, με το υψηλό δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, μου θύμισαν το παράδειγμα του αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος δήλωσε ότι πεποίθησή του είναι πως φορολογείται με υπερβολικά χαμηλό συντελεστή, μόλις 17,4%, και ζήτησε να αυξηθεί η φορολόγησή του. Το παράδειγμα του Μπάφετ μιμήθηκε και ο φίλος του Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, με περιουσία που φτάνει στα 60 δισ. δολάρια, ο οποίος στη λίστα των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει τη 2η θέση! Ο Μπιλ Γκέιτς προ μηνός περίπου ζήτησε και αυτός να αυξηθούν οι φόροι που του αναλογούν με βάση τη φορολογική του δήλωση. Και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος στις ΗΠΑ φορολογικού συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε αρκετά επιεικές για τους κατέχοντες μεγάλες περιουσίες. Και με δημόσια δήλωσή του τονίζει ότι «οι πλούσιοι Αμερικανοί πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στο κράτος για να λυθεί το πρόβλημα του ελλείμματος του προϋπολογισμού». Και καταλήγει με την άποψη ότι η φορολόγηση των πλουσίων είναι θέμα Δικαιοσύνης. Τώρα που έγινε πλέον συνείδηση ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας μας είναι άδικο και πολυδαίδαλο (και συνεχώς αναθεωρούμενο) και αποφασίστηκε η ριζική αλλαγή του στους επόμενους μήνες, καλό είναι οι συντάκτες του σχετικού νομοσχεδίου και οι βουλευτές που θα το ψηφίσουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι «έχοντες και κατέχοντες» μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στον δημόσιο κορβανά. Είναι θέμα Δικαιοσύνης!


Σχολιάστε εδώ