Αλλάζουν το «παζλ» στην Α’ Πειραιά οι διαγραφές

Ο Π. Μελάς θα πάλευε με τον Κ. Αρβανιτόπουλο για την πρώτη θέση, ενώ ο Δημ. Καρύδης θα ερχόταν σε σύγκρουση, για την έδρα που θα διεκδικούσε το ΠΑΣΟΚ, με τον Μ. Μπεντενιώτη. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ λογικά θα πάρει δύο έδρες στην Α’ Πειραιά και το ΠΑΣΟΚ μία. Τώρα τη μία έδρα θα διεκδικήσει με πολλές αξιώσεις ο Κ. Αρβανιτόπουλος και για τη δεύτερη θα δώσουν «μάχη» οι υπόλοιποι. Φυσικά θα πάρουν από μία έδρα το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλη μία έδρα θα διεκδικήσουν ο ΛΑΟΣ και ο Κουβέλης. Με βάση την αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ, λόγω της αποχώρησης Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, ίσως η έδρα του να κινδυνεύει.

Το θέμα των διαγραφών συζητήθηκε πολύ στον Πειραιά, μια και οι δύο διαγραφέντες είχαν πολλούς φίλους και οπαδούς, απόδειξη η εκλογή τους στις τελευταίες εκλογές. Ειδικά ο Π. Μελάς έχει μακρά θητεία στο Κοινοβούλιο, ενώ για τον Δ. Καρύδη ήταν η πρώτη φορά.

Οι δύο βουλευτές αντιμετώπισαν με πίκρα την «ποινή» τους, ιδιαίτερα ο Δ. Καρύδης που δεν ψήφισε «όχι» σε όλα, αλλά μόνο στο άρθρο που ρύθμιζε τα εργασιακά θέματα. Δεν πίστευε μάλιστα ότι θα έχει συνέπειες η στάση του. Πάντως στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Πειραιά επικρατεί η άποψη πως ο νέος πρόεδρος του Κινήματος, που θα προκύψει από την εσωκομματική διαδικασία του Μαρτίου, μπορεί να δώσει «συγχωροχάρτι» σε όλους…

Αν και, όπως λένε πολλοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, ελάχιστοι από τους διαγραφέντες θα θελήσουν να επιστρέψουν, αφού πήγαν κόντρα στη γραμμή του κόμματος ευθυγραμμιζόμενοι με την λαϊκή απαίτηση.

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος είπε: «Είναι σκληρό πράγμα να σε διαγράφουν από το σπίτι σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καταθέτω και τον υψηλό βαθμό εκτίμησης που έχω. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτοί που έμειναν στη Νέα Δημοκρατία παράγουν καλύτερη ποιότητα από εκείνους που έφυγαν».

Και συνέχισε: «Κάνω προσωπική έκκληση στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, όταν θα φτιάχνει τα ψηφοδέλτια, να ανανεώσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ώστε να μη βλέπει τουλάχιστον ο πολίτης, κάθε ημέρα τους ενόχους ή αυτούς που θεωρεί ενόχους. Δεν φθάνει η συγγνώμη. Τι θα πει συγγνώμη; Από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Όσοι νιώθουν συνένοχοι και συμμέτοχοι να φύγουν. Ο κεντρικός πυρήνας της εξουσίας της τελευταίας πενταετίας να αποχωρήσει της πολιτικής. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι τα φανταζόμαστε. Η οργή του κόσμου είναι πολύ πιο έντονη».

Σύμφωνα πάντως με τελευταίες πληροφορίες, στο «στρατόπεδο» της ΝΔ στην Α’ Πειραιά υπάρχει έντονη κινητικότητα. Ο Π. Μελάς έχει επαφές με τον Π. Καμμένο και δεν αποκλείεται να κατέβει μαζί του στις εκλογές, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης πιέζει τον Π. Μαντούβαλο να συνεργαστεί με τον ΛΑΟΣ. Επίσης ο Γ. Καλός (υφυπουργός Παιδείας επί Καραμανλή) έχει δηλώσει ότι θα κατέβει με την Ντόρα. Αν γίνουν αυτές οι «μετακινήσεις», η ΝΔ θα χάσει σημαντικό μέρος από το μανιάτικο στοιχείο, αλλά βέβαια κανένας δεν μπορεί να ξέρει πόσο μπορεί να μετρήσει η δυναμική που θα αναπτύξουν οι άλλοι υποψήφιοί της, δηλαδή ο Κ. Κατσαφάδος, ο Σπ. Σπυρίδων, η Π. Καλαγιά, ο Γ. Βουτσινάς και οι άλλοι.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι στη Β’ Πειραιά, που θεωρείται πιο… επιρρεπής στα… αντάρτικα, κανένα από τα δύο κόμματα δεν είχε… διαρροές. Όλοι πειθάρχησαν στην κομματική «γραμμή» και έτσι εκεί δεν… άνοιξε μύτη. Για έναν του ΠΑΣΟΚ υπήρχε προβληματισμός, αλλά τελικά ακολούθησε κι αυτός τους υπόλοιπους. Οπότε θέμα υπάρχει μόνο με την Α’ Πειραιά.


// Οι ρομποτικοί κάδοι, που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τον Πειραιά, επιτέλους θα αξιοποιηθούν και θα συμβάλουν στην καθαριότητα της πόλης μας. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, που έγινε την περασμένη Τρίτη, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις πέτυχε να ρίξει την τιμή τους κατά 67% και από 1,2 εκατ. ευρώ που ζήτησαν για να επαναλειτουργήσουν, τώρα θα πληρώσει γύρω στα 320.000 ευρώ! Παράλληλα, η κατασκευάστρια εταιρεία θα αναλάβει τη συντήρηση των κάδων, με αντάλλαγμα τα χρήματα που θα εισπράττει από την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων που υπάρχουν στις οθόνες, οι οποίες είναι τοποθετημένες στο πλάι τους. Στο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε πως ο πρώτος κάδος αγοράστηκε από τον πρώην δήμαρχο Πειραιά, Π. Φασούλα, αντί 40.000 ευρώ, και οι υπόλοιποι 10 αντί 120.000 ευρώ ο ένας! Ο Β. Μιχαλολιάκος, που με αυτό το «καπέλο» δεν μπορούσε να γίνει η αγορά και η υπόθεση θα οδηγείτο στη Δικαιοσύνη, οι κάδοι θα παρέμεναν άχρηστοι, ενώ ο δήμος θα έμπλεκε σε μία ατέρμονη δικαστική περιπέτεια, αποφάσισε να διαπραγματευθεί με την κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα και να αποφευχθούν τα δικαστήρια και οι καθυστερήσεις. Αποτέλεσμα ήταν να πέσει η τιμή στο ένα τρίτο περίπου και να δρομολογηθεί η επαναλειτουργία των ρομποτικών κάδων, που έχουν χωρητικότητα ίση με 10 συμβατικούς κάδους και η υπηρεσία καθαριότητας αποκτά ένα ακόμα σημαντικό όπλο στον πετυχημένο αγώνα που κάνει για έναν απόλυτα καθαρό Πειραιά.

// Μπορεί να βιώνουμε πρωτοφανείς συνθήκες φτώχειας και δυστυχίας, αλλά ο Δήμος Πειραιά -που κι αυτός με το ζόρι τα βγάζει πέρα- προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να χαμογελάσει, έστω και λίγο, με μια σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων που απευθύνονται, κατά κύριο λόγο, στα παιδιά. Οι εκδηλώσεις γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και περιλαμβάνουν φουσκωτά, παιδότοπους, δημιουργική απασχόληση, σκετς με κλόουν και διασκεδαστές, θεατρικά παιχνίδια και, φυσικά, συναυλίες από τη Φιλαρμονική του δήμου.

// Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με τον υπουργό Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλο, ζήτησε να παραχωρηθεί στον Δήμο Πειραιά ένα μέρος από το στρατόπεδο Σακελλίωνα. Το στρατόπεδο έχει έκταση 36 στρεμμάτων και ένα τμήμα του, έκτασης 10 στρεμμάτων, που δεν χρησιμοποιείται, ζήτησε ο δήμαρχος να αποσχισθεί και να αποδοθεί στον δήμο. Ο Δημ. Αβραμόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση του δημάρχου και αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί. Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία η ΚΟΠΗ θα ράψει δωρεάν τις στολές των δημοτικών αστυνομικών της πόλης μας, ενώ τα έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα από τις 100.000 ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός.

// Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία θα συγκεντρώνει όλες τις προσφορές αλλά και τις χρηματικές ενισχύσεις υπέρ των αστέγων και των ευρισκόμενων σε οικονομική ένδεια δημοτών, ίδρυσε η δημοτική αρχή Πειραιά. Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε η Π. Καλαγιά, ενώ σ’ αυτήν θα μετέχουν όλες οι γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων. Ήδη στον λογαριασμό της επιτροπής ο συνδυασμός της πλειοψηφίας κατέθεσε 2.000 ευρώ, ενώ ο συνδυασμός του Γ. Μίχα 1.000 ευρώ. Προσφορές μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε, είτε είναι νομικό πρόσωπο είτε φυσικό. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

// Με μεγάλη πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ψήφισε την αποδοχή των τροποποιημένων όρων της ρύθμισης των δανείων που έχει πάρει ο δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου, ενώ, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τ. Κάρλες, αν η ρύθμιση αυτή «περάσει», ο δήμος θα έχει όφελος πάνω από 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Για να ανασάνει ουσιαστικά ο δήμος, θα πρέπει να ισχύσουν οι ρυθμίσεις από την 1-1-2011, όπως είχε δεσμευτεί η τότε κυβέρνηση. Ο δήμαρχος στην εισήγησή του είχε τονίσει πως μ’ αυτό το δάνειο που κληρονόμησε ο δήμος έχει… «φτύσει αίμα»!

// Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, διοργανώνει σεμινάρια δημοσιογραφίας στον Πολυχώρο του Ομίλου International Acton Art (Π. Ράλλη 210 και Θησέως 1, Νίκαια – Περιβολάκι). Τα σεμινάρια αφορούν: Γενικές αρχές δημοσιογραφίας, άρθρο, σχόλιο, ρεπορτάζ, συνέντευξη, σύνταξη, αρχισυνταξία, έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία, ραδιοτηλεοπτική παραγωγή, δημιουργία εντύπων, περιοδικό Τύπο, εφημερίδα, ίντερνετ και ΜΜΕ. Τα σεμινάρια, διάρκειας 80 ωρών, είναι θεωρητικά και πρακτικά (ραδιόφωνο, τηλεόραση, στούντιο) και αφορούν άτομα με γνώσεις τουλάχιστον λυκείου, από 18 ετών και άνω.

// Να μην προχωρήσει σε καμία διακοπή ρεύματος η ΔΕΗ, μέχρι την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά εκδικάζοντας προσφυγή του Δήμου Κορυδαλλού και 1.165 κατοίκων που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Με μια θαρραλέα απόφασή του το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν μπορούν να μείνουν χωρίς ρεύμα οι πολίτες, που είναι είτε άποροι είτε άνεργοι είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Με την απόφασή του το δικαστήριο απαγορεύει στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος κατά των συγκεκριμένων ατόμων μέχρι να εκδικαστεί στις 16 Μαΐου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει δημοτική αρχή και πολίτες κατά της ΔΕΗ.

// Ο Μιχάλης Νικητάκης είναι η πρόταση των Ελεύθερων Πολιτών για τη Β’ Πειραιά και θα υποστηριχτεί από τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή Εκλογών της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην οποία φυσικά θα μετέχουν στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ανακοινωθεί. Τη δήλωση αυτή έκανε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις από στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην υποψηφιότητα Νικητάκη. Παράγοντες των Ελεύθερων Πολιτών πάντως υπογράμμιζαν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οτιδήποτε διαφορετικό από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού ο Μ. Νικητάκης είναι ιδρυτικό μέλος του κόμματος, μαζί με τους Οικονόμου, Γιομπαζολιά και Γαλανό και, ως εκ τούτου, από τη στιγμή που υπάρχει συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά, σίγουρα θα δοθούν κάποιες υποψηφιότητες στο κόμμα, απ’ όλες τις περιφέρειες.

// Μία από τις χαρακτηριστικότερες γυναικείες προσωπικότητες του Πειραιά, η κλασική ελληνίδα μάνα, η Μαγδαλινή Μανωλάκου, δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι το βράδυ της Τετάρτης στο σπίτι της στα Μανιάτικα, από ανακοπή, σε ηλικία 87 ετών. Η στήλη στέλνει τα θερμά της συλλυπητήρια στα παιδιά της, Τάκη και Κική, και στα εγγόνια της και εύχεται να ζήσουν, να τη θυμούνται, και στον πρωτότοκο γιο της, τον καλό φίλο Κυριάκο, που γνωρίζουμε πόσο τη λάτρευε, κουράγιο και υπομονή. Έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρει να στέκεται όρθιος…


Σχολιάστε εδώ