XΡΗΜΑτιστήριο

***

Υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος

Σαφώς και δεν ήταν απαραίτητα τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που οδήγησαν στον γνωστό φαύλο κύκλο βαθύτερης ύφεσης, εκτόξευσης της ανεργίας, διόγκωσης του χρέους, απομόνωσης της χώρας από τις αγορές, χωρίς την παραμικρή ένδειξη βελτίωσης! Αν η ΕΕ ήθελε πράγματι να βοηθήσει την Ελλάδα στο μέγα θέμα της ανταγωνιστικότητάς της, θα μπορούσε να προβεί στην εκτύπωση νέου χρήματος, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ούτως ώστε να υποτιμηθεί το ευρώ, εξέλιξη που θα κόνταινε και το ύψος του δημόσιου χρέους. Άπαντες πλέον είναι πεπεισμένοι πως η νέα δανειακή σύμβαση με τους πολλούς περίεργους όρους (προέγκριση για την εκταμίευση κάθε δόσης, αύξηση του επιτοκίου σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ, δημιουργία ειδικού ταμείου κ.λπ.) όχι μόνο δεν μας λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το επιτείνει, μεταφέροντας τις επιπτώσεις του στο μέλλον. Ας μην επαναπαυτούμε λοιπόν και ας προετοιμαστούμε για μια κατάσταση δημοσιονομικής αδυναμίας, γνωρίζοντας πως ακόμη κι αν κηρύξουμε στάση πληρωμών, θα εξακολουθούμε να έχουμε στη διάθεσή μας χρήματα ώστε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eutostat, για το 2010 το 27,7% των ελλήνων πολιτών βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού… Πόσο πιο κάτω μπορούμε να πάμε;

>Ναι μεν αλλά! Δεν ξέρουμε αν η διαπραγμάτευση του GREK στο NYSE, που είναι συνδεδεμένο με τον δείκτη FTSE/ATHEX 20, διευρύνει τις δυνατότητες πρόσβασης των αλλοδαπών επενδυτών στη χώρα μας, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι περιορίζει την εισροή φρέσκων ξένων κεφαλαίων στις είκοσι μεγαλύτερες εταιρείες, γεγονός που δεν βοηθά την προσπάθεια του γενικού δείκτη για νέα υψηλά.

>Ειδικές φόρμουλες ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να μη διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ τραπεζιτών και πολιτικών! Εμείς, που δεν έχουμε εξαρτήσεις μεταξύ κοινών για το PSI, προνομιούχων για την Blackrock και ομολογιακών δανείων, ψηφίζουμε δαγκωτό το τρίτο. Για του λόγου το αληθές, αν το ελληνικό Δημόσιο δανείσει, π.χ., 10 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5% για δύο έτη, τότε όχι μόνο θα εισπράξει άμεσα 1 δισ. ευρώ, αλλά στο μέλλον, όταν θα κληθεί να μετατρέψει τις ομολογίες του σε μετοχές, θα το πράξει μόνο αν οι τιμές τους έχουν ανέβει και κερδίζει, ενώ αν έχουν πέσει και χάνει, απλώς δεν θα ασκήσει το δικαίωμά του. Να μου το θυμηθείτε πάντως, όπως και να εξελιχθούν το πράγματα, μόνο κάποιες από τις εξυγιασμένες ελληνικές τράπεζες θα επανέλθουν στα χέρια των βασικών τους μετόχων, καθώς αρκετές θα αποτελέσουν λεία των ξένων, οι οποίοι μέσω αυτών θα ελέγχουν την οικονομία μας, γεγονός που ενισχύεται και από τη σπουδή της «τρόικας» να εκπονήσει νέο σχέδιο βιωσιμότητάς τους.

>Ακολουθεί αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης εντός και εκτός συνόρων! Ποια από τις εισηγμένες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών κέρδισε μεσοβδόμαδα τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει κατά βασικού της μετόχου; Μπράβο στον δικηγόρο της, που πήρε «τα σώβρακα» του αντιδίκου.

>Άλλο να το λένε οι συνδικαλιστές και άλλο να το καταγγέλλει ο πρόεδρος ενός κόμματος! Είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να μιλά για επιχείρηση ξεπουλήματος της ATEbank, και ο εποπτεύων υπουργός περί άλλα να τυρβάζει, η αρμόδια εποπτική αρχή να κλείνει τα αυτιά της και η Δικαιοσύνη να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου;

>Είναι αυτό κλίμα «…καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ των μετόχων…»; Γιατί η Marfin Investment Group Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών έκανε πίσω στο αίτημά της για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέμα την παύση των διοικητικών συμβούλων της Marfin Popular Bank Public Co; Πολιτική ή τεχνοκρατική ήταν η παρέμβαση;

>Μέσα σε όλα η Deutsche Bank… γνωρίζοντας εκ των έσω πληροφορίες που μπορούν να της αποφέρουν σημαντικά κέρδη ! Και προνομιακός συνομιλητής της πολύχρωμης διακυβέρνησης, ως προς το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους και της διαπραγμάτευσης για την πορεία του PSI, που σαφώς επηρεάζουν τις διακυμάνσεις του ευρώ, και κορυφαία διαπραγματεύτρια, βάσει μεριδίου, στην αγορά ξένου συναλλάγματος. Το μόνο που απομένει για να αποσαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος της είναι να δούμε κατά πόσο εμπλέκεται και στη διαμόρφωση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, από το οποίο εξαρτάται το κόστος δανεισμού μας.

>Ο ισχυρός προχωρεί μέχρι εκεί που του επιτρέπει η δύναμή του, ενώ ο ανίσχυρος υποχωρεί μέχρι εκεί που του επιβάλλει η αδυναμία του! Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο εγχώριες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ΑΝΕΚ και Attica Group, ως απόρροια λαθών, που για τις καρέκλες των διοικήσεων και την κόντρα των βασικών τους μετόχων καθυστέρησαν τις μεταξύ τους συνέργειες, άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο στον ιταλικό όμιλο Grimaldi, που δεν άργησε να αδράξει την ευκαιρία με τη Minoan Lines στα Χανιά.

>Και τώρα τι; Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΣΕΚΑΠ, φοβούμενος μήπως κατηγορηθεί για το αδίκημα της απιστίας αν παραιτούνταν του δικαιώματος προτίμησής του, μπλόκαρε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της καπνοβιομηχανίας, που ήταν κομβικής σημασίας για την είσοδο του ινδικού ομίλου Bommidala Enterprises.

>Από τα 1,420 στα 3,260 ευρώ! Ποιοι να είναι οι λόγοι που η μετοχή της Κέκροψ σημείωσε διακύμανση 85,88% μέσα σε μόλις έναν μήνα, και μάλιστα με ελάχιστο όγκο; Αρκεί το όνομα των βασικών της μετόχων ή δρομολογούνται εξελίξεις;

>Μπορεί ένας αλλοδαπός επενδυτικός οίκος που σχετίζεται με τη μια πλευρά ενός deal να εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο της άλλης πλευράς; Υπό φυσιολογικές συνθήκες και σε άλλες χώρες μάλλον όχι, στη δική μας όμως, με τις πολλές ιδιαιτερότητες, όλα μπορούν να συμβούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Goldman Sachs, που, αν και είναι σύμβουλος της Eurobank, εντούτοις τοποθετείται επενδυτικά στην Alpha Bank.

>Θεωρούμε αυτονόητο ότι μεταξύ των εταιρειών του ίδιου κλάδου και εντός της ζώνης του ευρώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι ελεύθερες! Όπως ο ΟΠΑΠ ιδρύει θυγατρική εταιρεία στη Μεγαλόνησο, με σκοπό τη διοργάνωση, διεξαγωγή και διαχείριση πάσης φύσεως τυχερών παιγνίων, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανοίξει και την εδώ αγορά, ώστε να δραστηριοποιηθούν άμεσα κυπριακές εταιρείες του κλάδου, όπως η Megabet.

>Μόνο εμείς τα βλέπουμε; Ουδείς άλλος ασχολείται; Τα πάντα έχουν αφεθεί στην τύχη τους; Λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσουν οι ακροάσεις των υποψήφιων γαμπρών της πολύφερνης νύφης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αγοράστηκαν από ορισμένα πακέτα μετοχών της εταιρείας, γεγονός που σε συνδυασμό με το ξέφρενο ράλι στην τιμή της γεννά πολλά ερωτήματα.

>Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά 19 εισηγμένες έχουν ήδη οδηγηθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα της χώρας! Αυτή τη φορά, μέχρι την επόμενη, που αναμένεται λίαν συντόμως, τη σκυτάλη έλαβε η Ιμπέριο, με τη δικάσιμο να ορίζεται εντός του μήνα.

>Το μπαλάκι της ακρίβειας από τον έναν δελφίνο του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρυσοχοΐδη, στον άλλο, κ. Βενιζέλο! Μέσω διαρροών, το ΥΠΑΑΝ κάνει λόγο ότι οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ελέω κυρίως των υψηλών συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ενώ από το ΥΠΟΙΟ μιλούν για ανυπαρξία ελέγχων. Η αλήθεια φυσικά βρίσκεται κάπου στη μέση, με τις ευθύνες να βαραίνουν και τους δύο επίδοξους προέδρους.

>Μπορεί η κρίση να γεννά ευκαιρίες, ωστόσο η παρατεταμένη ύφεση αποτελεί τροχοπέδη συνεργειών! Μετά την αρνητική έκβαση του deal μεταξυ Alpha – Eurobank, τερματισμός επήλθε και στις συζητήσεις επιχειρηματικής, αλλά όχι λειτουργικής συνεργασίας μεταξύ Vodafone – Wind Ελλάς.

>Μιλάμε για αποφάσεις που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε εξαναγκαστικές εξαγορές ή συγχωνεύσεις ή τεμαχισμό των δραστηριοτήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων! Γιατί η BlackRock εξαίρεσε από τη διαγνωστική της μελέτη τα δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες προς επιχειρήσεις και οργανισμούς με εγγύηση του Δημοσίου; Μήπως για να αφήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τον ρόλο του «τοποτηρητή» συμφερόντων, μέσω του προσδιορισμού των κεφαλαιακών τους αναγκών; Τουλάχιστον ξεμπρόστιασε τα κόμματα, αφού έκρινε ότι τα δάνειά τους είναι προβληματικά και μη εξυπηρετούμενα, υποχρεώνοντας έτσι στη διενέργεια νέων προβλέψεων.

>Λέμε τώρα! Mε αφορμή τον δέκατο πλειστηριασμό που επιχειρεί η Πειραιώς, για να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Δάρινγκ (ακίνητο, εμπορικά σήματα, συμμετοχές κ.λπ.), αναρωτιόμαστε αν το προϊόν αυτού θα είναι αρκετό, ώστε να ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι απαιτήσεις του Δημοσίου από την πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία.

>Άλλη μια μεγάλη νίκη των ιδιωτικών συμφερόντων, που λυμαίνονται και αυτόν τον χώρο! Με πρόσχημα την ελλειμματική τους λειτουργία, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι έτοιμη να επικυρώσει το κλείσιμο των κρατικών ΚΤΕΟ.

>Για να μη θυμίζουν πρωταγωνιστές σε ριάλιτι, όπου κινούνται σε ένα στεγανό μικρόκοσμο αποκλειστικά για το θεαθήναι! Το θέμα για μια ανεξάρτητη αρχή, όπως αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν είναι μόνο να επιβάλλει πρόστιμα για καταχρηστική συμπεριφορά των ελεγχόμενων εταιρειών, όπως η Tasty Foods, αλλά να παρακολουθεί στενά την εξέλιξή τους από τη στιγμή που θα κατατεθεί έφεση στα διοικητικά δικαστήρια έως ότου τελεσιδικήσει και εισπραχθούν οι εν λόγω οφειλές.

>Εδώ δεν είναι σε θέση να τακτοποιήσει τα του οίκου της και προαναγγέλλει τη χρεοκοπία της Ελλάδας! Ο λόγος για την UBS, της οποίας τα καθαρά κέρδη σημείωσαν πτώση 76% στο δ’ τρίμηνο, λόγω υποχώρησης του trading σε μετοχές και ομόλογα. Έτσι, για να ξέρουμε τίνος τις συμβουλές πρέπει να ακολουθούμε.

>Με τη σιωπηρή ανοχή του κράτους και της εποπτεύουσας αρχής; Για να δούμε αν θα δοθεί το πράσινο φως στις ασφαλιστικές, προκειμένου να λανσάρουν στην αγορά συμβόλαια υγείας-νοσηλείας που θα είναι ετησίως ανανεούμενα, ούτως ώστε, αν ο πελάτης αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, να μπορεί να διακοπεί μονομερώς το πρόγραμμά του…

>Δεν άφησαν τίποτε για τους άλλους! Σε ποια προβληματική εισηγμένη οι βασικοί της μέτοχοι ενεχυρίασαν για την πάρτη τους, πλην των ακινήτων – συμμετοχών της, και τις μελλοντικές της απαιτήσεις τόσο έναντι πελατών όσο και επί των ενδοεταιρικών δανείων της;

>Αγοράζουν χρόνο, προκειμένου να πετάξουν το μπαλάκι στους επόμενους! Αληθεύει ότι οι διοικήσεις των περισσότερων ημικρατικών εταιρειών προχωρούν στη διεξαγωγή διαγωνισμών, είτε χωρίς να έχουν προετοιμάσει ορθά τους σχετικούς φακέλους είτε με μικρό χρονικό περιθώριο μεταξύ πρόσκλησης ενδιαφέροντος και υπογραφής της σύμβασης, έτσι ώστε να καταλήγουν άγονοι;

>Στο real estate ο καλύτερος σύμβουλος είναι η υπομονή και η επιμονή! Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθιστώντας το εγχείρημα της εκμετάλλευσης των ακινήτων πολύ δύσκολο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα προσφερόμενα τιμήματα είναι πολύ χαμηλά.

>Η φιλοσοφία «στρουθοκαμηλίζω και οι λύσεις έρχονται από τον ουρανό» δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης! Η συνήθης φοροαποφυγή των πολυεθνικών, μέσω της εξαγωγής των κερδών, είχε αποτέλεσμα τον περιορισμό της εγχώριας φορολογικής βάσης, γεγονός που οδήγησε τη χώρα στην αναζήτηση διαρκώς νέων φόρων από τα ίδια υποζύγια, δηλαδή τις εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

>Εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το νέο Μνημόνιο, θα ήθελα να κλείσω αυτή τη στήλη με το μήνυμα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου! Κυρίες και κύριοι, εάν θέλετε να εκφράζετε τους έλληνες πολίτες, μην το ψηφίσετε, δεν θέλουμε να μας σώσετε.

• Και πάνω που λέγαμε πως αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα, ήρθαν να μας διαψεύσουν οι αδελφοί μας Κύπριοι! Αληθεύει ότι, αν και μετά τις καταγγελίες δύο ελλήνων insider εισηγμένης εταιρείας στις Αρχές της Μεγαλονήσου για υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής και όχι μόνο κλειδώθηκε ο κεντρικός server επιχείρησης στοιχημάτων που διαχειριζόταν ο γιος γνωστού bookmaker, εντούτοις οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να εξυπηρετήσουν τους εμπλεκομένους, εκδίδοντας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νέα άδεια, έτσι ώστε να ξανανοίξει το ίδιο μαγαζί με άλλη λεζάντα και υπό τον πρώην γενικό του διευθυντή; Ποια η άποψη του γενικού Εισαγγελέα; Ποια η θέση της Αστυνομίας;

• Χωρίς σχόλια από εμάς! Σε ποια από τις εγχώριες εισηγμένες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο τιμολόγησης σε διαφορετικό νόμισμα; Μήπως σε αυτήν που εξάγει σε καθημερινή βάση τα χρήματα από τις ντόπιες δραστηριότητές της;

• Σαν έτοιμη από καιρό η… γαλλική τράπεζα! Δεν πρόλαβε καλά καλά το τριώδιο της συγκυβέρνησης να οριστικοποιήσει τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης, και η Εμπορική προχώρησε στην κατάργηση του επιχειρησιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοί της, εξέλιξη που οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις μισθών. Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε μικρότερα μαγαζιά, που δεν υπάρχει σύλλογος υπαλλήλων και συνδικαλιστικό όργανο. Η διοίκησή της, πάντως, για να χρυσώσει το χάπι, δεσμεύτηκε ότι θα ρυθμίσει τα δάνεια του προσωπικού της, χωρίς όμως να διευκρινίσει τους επιμέρους όρους.

δΣτους πολλούς έλαχε να πληρώσουν τον λογαριασμό των λίγων! Οι έχοντες προνομιακή πληροφόρηση, αναφορικά με το ακριβές χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από την υποβάθμιση σε καθεστώς χρεοκοπίας της Ελλάδας έως την αναμενόμενη αναβάθμισή της 8 βαθμίδες, αναμένεται να βγάλουν εκ του ασφαλούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα πολύ χρήμα.


Σχολιάστε εδώ