48,1% ναι στη χρεοκοπία!

Ένα εύρημα-ράπισμα στις κυρίαρχες πολιτικές ηγεσίες, και ιδιαίτερα στην τραγική διετία του Γ. Παπανδρέου.

Με την αλλόκοτη, αντιλαϊκή πολιτική τους έχουν φέρει σε τόση απόγνωση τον λαό, ώστε να φτάσει στο σημείο, απελπισμένος και έχοντας πιάσει «πάτο» σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του και μη έχοντας καμία προσδοκία για κάποιο φως, κάποια ελπίδα, να τάσσεται υπέρ μιας χρεοκοπίας της χώρας, προφανέστατα με τη λογική «να τελειώνουμε», να σταματήσει το μαρτύριο του Σίσυφου!

Πράγματι, για πρώτη φορά σε πανελλαδική έρευνα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 48,1% έναντι του 38,6%, δηλαδή ο ένας στους δύο, τάσσεται υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας παρά υπέρ της διαρκούς λήψης νέων μέτρων, που συνέχεια υποβιβάζουν το επίπεδο της ζωής τους, διαλύουν κυριολεκτικά τη ζωή τους και τη χώρα, σπρώχνουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού στο περιθώριο! Είναι, επαναλαμβάνουμε, ένα εύρημα που για πρώτη φορά προκύπτει.

Και είναι εμφανές ότι οι απαντήσεις είναι σαφώς επηρεασμένες και από τα μέτρα κατεδάφισης, φτώχειας, δυστυχίας που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο.

Απότοκο, άλλωστε, των παραπάνω είναι και η νέα, μεγάλη κατρακύλα, μέχρι σημείου ανεξέλεγκτου, του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου! Και αυτή η έρευνα βγάζει το ΠΑΣΟΚ τέταρτο κόμμα, κάτω από ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με μονοψήφιο ποσοστό 8,7%!

Από την άλλη, και τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης εισπράττουν επίσης κόστος από τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Η μεν ΝΔ προηγείται μεν, αλλά με μικρά ποσοστά, της τάξεως του 21,4%, και η αυτοδυναμία μοιάζει δύσκολη.

Ο δε ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη έχει πέσει σε ποσοστά (3,9%) που δείχνουν ότι κινδυνεύει ακόμα και η είσοδός του στην επόμενη Βουλή! Προφανώς, αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα ερμηνεύουν τη στάση του Γ. Καρατζαφέρη τις τελευταίες ημέρες…

Άλλο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της RASS είναι και το ότι:

• Οι δύο στους τρεις ερωτηθέντες (το 61,5%) θέλουν σύντομα εκλογές. Και είναι κι αυτό ενδεικτικό του συνολικότερου πολιτικού κλίματος.

Συνεχίζεται επίσης και σε αυτήν την έρευνα η πλήρης δημοσκοπική κατάρρευση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, αφού οι έξι στους δέκα δηλώνουν την απογοήτευσή τους από αυτόν και μόνο δύο στους δέκα εκφράζουν ικανοποίηση…

Σημαντικό, επίσης, το ότι οι δύο στους τρεις είναι αρνητικοί σε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ…

Κατάρρευση
Γιώργου – ΠΑΣΟΚ!

Στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΕΣ 1, 2, 3) εμφανίζεται με τραγικό τρόπο η πλήρης κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου.

Συγκεκριμένα:
• Η ΝΔ συγκεντρώνει 21,4% (έναντι 24,6 στην προηγούμενη έρευνα).
• Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει, συγκεντρώνοντας ποσοστό 8,7% (έναντι 14,8% στην προηγούμενη έρευνα).
• Η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη συγκεντρώνει 13,7% (έναντι 6,2%).
• Ο ΣΥΡΙΖΑ 8,8% (έναντι 5,9%).
• Το ΚΚΕ 7,1% (έναντι 8,5%).
• Ο ΛΑΟΣ 3,9% (έναντι 5,7%).
• Οι Οικολόγοι – Πράσινοι 4,2% (έναντι 3,3%).
• Η Δημοκρατική Συμμαχία 2,9% (έναντι 2,9%).
• Η Χρυσή Αυγή 2,8% (στην προηγούμενη έρευνα περιλαμβανόταν στα «άλλα κόμματα», επειδή συγκέντρωνε πολύ μικρό ποσοστό).
• Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,2% (έναντι 1,3%).
• Η αδιευκρίνιστη ψήφος 20,1% (έναντι 20,2%).

Παρατηρείται, δηλαδή, όπως προαναφέραμε, και δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, αν και είναι μακράν το πρώτο κόμμα.

Επίσης, δημοσκοπική καθίζηση του ΛΑΟΣ, που οδηγεί τη Χρυσή Αυγή στο κατώφλι της επόμενης Βουλής!
Από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ευνοείται βασικά η ΔΗΜΑΡ, αφού εισπράττει το 21,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που είναι περισσότεροι απʼ όσους έχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Ενώ σημαντική είναι και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ…

«Ας χρεοκοπήσουμε, να τελειώνουμε»!

Όπως προαναφέραμε (ΠΙΝΑΚΑΣ 4), η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 48,1%, τάσσεται υπέρ της χρεοκοπίας, έναντι του 38,6% που προτιμά τη λήψη νέων μέτρων, ενώ το 13,3% δεν εκφράζει άποψη.

Είναι η απάντηση ενός λαού οργισμένου, που οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, ιδίως δε η τραγική για τη χώρα διετία του Γ. Παπανδρέου, τον έχουν φέρει στο έσχατο σημείο απόγνωσης, να λέει ουσιαστικά «ε, ας χρεοκοπήσουμε, να τελειώνουμε»! Πάντως, σε άλλη ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) η πλειοψηφία (το 59,3%) τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, έναντι του 36,1% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης.

Αν κάποιος συνδυάσει τις δύο απαντήσεις, ίσως να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία προτιμά τη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης…

Ποιος… Παπαδήμος;
Τελείωσε! – Εκλογές τώρα!

Υπέρ της άμεσης διεξαγωγής των εκλογών (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) τάσσεται το 61,5% έναντι του 33,5% που θέλει την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ενώ οι έξι στους δέκα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7), και συγκεκριμένα το 61,8%, εκφράζουν απογοήτευση από τον Λ. Παπαδήμο και μόνο δύο στους δέκα (21,8%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του…

Τέλος (ΠΙΝΑΚΑΣ 8), η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 66,2%, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί μια κυβερνητική σύμπραξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αν δεν κερδίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ, ενώ το 32,3% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας…



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 7 έως και 10 Φεβρουαρίου 2012.
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά.
Πληθυσμός έρευνας: Όλοι οι Έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 1.202 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (δειγματοληπτικό σφάλμα ±2,8%).
Η RASS είναι μέλος της ESOMAR, της WAPOR και του ΣΕΔΕΑ.


Σχολιάστε εδώ