ΤΑ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΟΛΑ

Σε ένα πρωτοφανές πολιτικό χάος βυθίζονται η ανίκανη και μοιραία κυβέρνηση αλλά και η χώρα.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες, ξεκινώντας απ’ την Παρασκευή, αυτή η απίστευτη πολιτική οπερέτα, αυτός ο τραγέλαφος, έχουν οδηγήσει σε μια πολιτική αστάθεια με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η χώρα βρίσκεται «στον αέρα», το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, έχει επίσης διαλυθεί, τα πάντα ανατρέπονται, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί!

Ούτε η παραίτηση του μοιραίου πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, αν κάτι πάει «στραβά» στην κρισιμότατη ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά ούτε και η απαίτηση για αποχώρηση Παπαδήμου με παράλληλη απαίτηση για εκλογές αμέσως απ’ τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εμφανίζεται απογοητευμένος και οργισμένος απ’ την παντελή αδυναμία του πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί στοιχειωδώς!

Παράλληλα, η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε κατάσταση διάλυσης, με τις απανωτές παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών (του ΛΑΟΣ αλλά και της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και του Γ. Κουτσούκου), που δεν μπορεί να θεραπευτεί από έναν ανασχηματισμό.

Έναν ανασχηματισμό, άλλωστε, που ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει αν θα… προκάμει ο Παπαδήμος να κάνει (λέγεται ότι θα γίνει την Τρίτη) ή θα τον προλάβουν οι -ραγδαίες- εξελίξεις!

Την ίδια ώρα που αυτά τα τραγικά για την Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη, το κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης δείχνει να πνέει τα λοίσθια, καθώς το ΠΑΣΟΚ καταρρέει με ρυθμούς ανεξέλεγκτους (αυτό επιβεβαιώνεται και απ’ τη δημοσκόπηση της RASS) και δεν αποκλείεται να αλλάξει αρχηγό ακόμα και με διαδικασίες μη ελεγχόμενες, ο ΛΑΟΣ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης, ενώ και η ΝΔ είναι σε κατάσταση νευρικής κρίσης, αν και βρίσκεται σε συγκριτικά καλύτερη θέση.

Όλα είναι στον αέρα, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι είναι επίσης στον αέρα. Τίποτα δεν αποκλείεται!

Σαμαράς-Καραμανλής:
Εκλογές τώρα!

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ζήτημα προσφυγής αμέσως στις κάλπες θα θέσει πάλι ο Αντ. Σαμαράς, ενώ στην ίδια ακριβώς γραμμή κινείται και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Σε συζητήσεις με πολιτικούς του φίλους ο Κ. Καραμανλής τονίζει ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές τώρα, αμέσως, διότι έτσι:

– Μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση. Μια κυβέρνηση που θα αποτυπώνει τον τωρινό συσχετισμό δυνάμεων.

– Με τις εκλογές θα υπάρξει, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, εκτόνωση της λαϊκής οργής, αφού θα δοθεί η δυνατότητα έκφρασης στον οργισμένο κόσμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος άλλωστε με το «διάγγελμα» της Πέμπτης έθεσε θέμα προσφυγής στις κάλπες τώρα. Και αυτό θα το επαναλάμβανε, κατά τις πληροφορίες μας, και με την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ και με την ομιλία του στη Βουλή.

Επιπλέον, ο Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, εμφανίζεται απογοητευμένος έως και οργισμένος με τη στάση του Λ. Παπαδήμου και την αδυναμία -ή μήπως την απροθυμία;- του να διαπραγματευτεί έστω στοιχειωδώς.

Μάλιστα, τα έζησε αυτά από πρώτο χέρι, τη βραδιά της μεγάλης σύσκεψης στο Μαξίμου, όταν ζητούσε φορτικά απ’ τον πρωθυπουργό να επικοινωνήσει με τη Μέρκελ ή τον Γιούνκερ και χρειάστηκε να επιμείνει πολύ, για να δεήσει τελικά ο Παπαδήμος να το κάνει…

ΠΑΣΟΚ: Άφαντος ο Γιώργος,
τον «παραίτησαν»!

Στο υπό κατάρρευση ΠΑΣΟΚ τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή δεν είναι απλώς θέατρο του παραλόγου. Θυμίζουν περισσότερο τριτοκοσμικό κόμμα σε διάλυση!

Υπουργοί και υφυπουργοί παραιτούνταν (Κουτσούκος, Ξενογιαννακοπούλου), βουλευτές απειλούσαν με καταψήφιση του νέου Μνημονίου, άλλοι παραιτούνταν, το κλίμα ήταν διάλυση και μέσα σε όλα αυτά ο Γιώργος ήταν παντελώς απών!

Τον εξαφανισμένο εν αποχωρήσει αρχηγό ανέλαβε να αντικαταστήσει ο Β. Βενιζέλος, με σύσκεψη στο γραφείο του στην αντιπροεδρία, με τη συμμετοχή των Α. Λοβέρδου, Κ. Σκανδαλίδη, Χρ. Παπουτσή, Ά. Διαμαντοπούλου.

Κατά τις πληροφορίες μας, δεν πήρε μέρος ο Δημ. Ρέππας, επειδή κινείται σε άλλο μήκος κύματος, τασσόμενος υπέρ των εκλογών αμέσως…

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο τρόπος αντίδρασης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτή την εσωκομματική «επανάσταση» και την απειλή δεκάδων βουλευτών να μην ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αλλά συζητήθηκε και κάτι άλλο:

• Το πώς θα αντιμετωπιστεί το κενό ηγεσίας, δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απαιτούν «εδώ και τώρα» αντικατάσταση του εξαφανισμένου Γιώργου τουλάχιστον απ’ τη θέση του προέδρου της ΚΟ!

Στην ουσία, δηλαδή, «παραίτησαν» το Γιώργο και τύποις, αφού στην ουσία είναι «φευγάτος»!

Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ κρέμονται από μια κλωστή και ουδείς γνωρίζει πώς θα είναι αύριο τα πράγματα!

Είναι τόση η καχυποψία, ώστε την παραίτηση της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου τη χρέωσαν στον Χρ. Παπουτσή, ενώ τα εσωκομματικά μαχαιρώματα δεν έχουν τελειωμό!

Δέκα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν ζητήσει την καταψήφιση του νέου Μνημονίου, ενώ ο Γ. Παναγιωτακόπουλος επίσης με δήλωσή του τονίζει «δεν συμφωνούμε, δεν ψηφίζουμε, δεν υπογράφουμε, θα το ανατρέψουμε»!

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η όποια κομματική βάση έχει απομείνει έχει επίσης κάνει την επανάστασή της.

Χιλιάδες τηλεφωνήματα απ’ όλη την Ελλάδα κατακλύζουν την Ιπποκράτους καθημερινά με ένα και μόνο αίτημα:

– Να μην ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νέο Μνημόνιο!

Ενώ την Πέμπτη το βράδυ στο σπίτι του Χρ. Παπουτσή πραγματοποιήθηκε «σύσκεψη» στελεχών προσκείμενων σε αυτόν, όπου συμμετείχε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης!

Αλλά βομβαρδισμός τηλεφωνημάτων απ’ όλη την Ελλάδα γίνεται και στα γραφεία της ΝΔ, στη Συγγρού, ενώ τα κινητά των βουλευτών γέμισαν από μηνύματα οπαδών τους να μην ψηφίσουν.

Η εικόνα απ’ τα δύο κόμματα είναι αυτή του φόβου για τα μελλούμενα, του φόβου μπροστά στην επερχόμενη θύελλα, την κοινωνική έκρηξη, που θεωρείται από πολλούς αναπόφευκτη.

(Ρεπορτάζ για τις εξελίξεις και στη ΝΔ σε άλλη σελίδα).

Ενώ (σχετικό ρεπορτάζ αλλού) σε κατάσταση διάσπασης και διάλυσης βρίσκεται και ο ΛΑΟΣ, που επίσης βιώνει μια μεγάλη δημοσκοπική κατάρρευση…


Σχολιάστε εδώ