Συνάντηση με Χρυσοχοΐδη και Καψή

Παράλληλα, εκδότες, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Επικρατείας Π. Καψή. Ο δεύτερος φέρεται να τους μετέφερε την άποψη της κυβέρνησης πως «πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση» και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Γεγονός είναι πως, αν δεν αποφευχθεί τελικά η άμεση κατάργηση των ισολογισμών στον έντυπο Τύπο, αναμένεται να κλείσουν σύντομα πολλές οικονομικές αλλά και πολιτικές εφημερίδες. Ήδη, κατά πληροφορίες, στη «Ναυτεμπορική» μεταφέρθηκε στους εργαζομένους πως θα απολυθεί το 70% του προσωπικού, ενώ φέρονται να κλείνουν το καθημερινό φύλλο της «Ημερησίας», η «Νίκη» και ο «Λόγος».

Να σημειωθεί ότι είναι γνωστό πως τόσο η Ένωση Ευρωπαίων Εκδοτών όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ταχθεί κατά της κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών στις χώρες της Ευρώπης. Το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραπέμφθηκε προς λύση μετά το 2015.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως το ζήτημα στην ουσία δεν είναι οικονομικό. Ενδεικτικά δίνονται στοιχεία πως το κόστος δημοσίευσης στις οικονομικές εφημερίδες για μικρομεσαία επιχείρηση διαμορφώνεται στα 430 ευρώ ετησίως και αυξάνεται στα 900 έως 1.200 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέλος το αγγελιόσημο;

Μετά τους ισολογισμούς, έρχεται το αγγελιόσημο. Η παρέμβαση για τους ισολογισμούς προβλεπόταν στην έκθεση του ΣΕΒ για «τα τριάντα σημαντικότερα καθημερινά εμπόδια στην απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας». Εκεί, μεταξύ άλλων, υπήρχε αίτημα και για πλήρη κατάργηση των δημοσιεύσεων των εταιρειών στο ΦΕΚ, ώστε να μην υπάρχει καμία διαφάνεια. Ήδη έχουν καταργηθεί για τις εταιρείες τα τέλη δημοσίευσης στο ΦΕΚ. Οι επιχειρηματίες τον Νοέμβριο του 2010 ζητούσαν, λοιπόν, να μην επεκταθεί το αγγελιόσημο στο internet, στόχος που επετεύχθη, και στη συνέχεια να καταργηθεί πλήρως ο συγκεκριμένος πόρος.


Σχολιάστε εδώ