Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Τον… λευκό καπνό από το Μαξίμου περίμενε όλες τις προηγούμενες ημέρες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Και περιμένοντας κατέγραψε μεσοβδόμαδα νέα υψηλά τριμήνου.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για μια τελική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στο μέτωπο της νέας δανειακής σύμβασης και για την οριστική ανακοίνωση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, του περιβόητου PSI, αντικατοπτρίστηκαν στο ταμπλό της οδού Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει πρωταγωνιστής και τους αγοραστές να κρατάνε συνεχώς θέσεις και στα τραπεζικά χαρτιά και γενικότερα στα περισσότερα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, η νευρικότητα παραμένει ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αγοράς, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως μεγάλες κινήσεις δεν γίνονται, μιας και το θρίλερ με τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του χρέους καλά κρατεί, αφού η όλη διαδικασία έχει ακόμα πολλά στάδια, με κυριότερο -και ίσως πιο αμφιλεγόμενο- αυτό της υπερψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή!

Αυτοί οι ενδοιασμοί, πάντως, δεν εμπόδισαν τους επενδυτές να αυξήσουν τον τζίρο στο ΧΑ, ενώ σημάδι… προσμονής είναι και η αξιόλογη συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στον αντίποδα, αρκετοί επισημαίνουν πως τις τελευταίες εβδομάδες είναι οι Έλληνες που αγοράζουν και οι ξένοι αυτοί που πουλάνε. Τα σχετικά στοιχεία είναι ενδεικτικά, καθώς τον περασμένο μήνα, τον πρώτο της χρονιάς με τα αξιοσημείωτα μάλιστα κέρδη για την αγορά μας, η συμμετοχή των ξένων μειώθηκε (!) στο 49,7% από 50,9% τον Δεκέμβριο. Έμπειροι επαγγελματίες της αγοράς τονίζουν πως αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη και υπεραξίες, αρκετοί άλλαξαν θέσεις τους σε χαρτιά, πρωτίστως όμως αρκετοί έλληνες επενδυτές ξεκίνησαν και πάλι να τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα.

Όπως και να έχει, το θετικό «ισοζύγιο» της αγοράς μας τον Ιανουάριο αποτυπώθηκε και στην αξία των συναλλαγών και στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που διαμορφώθηκε στα 31,28 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 17,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.


Σχολιάστε εδώ