Σε «χειμερία νάρκη» το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ

Τα στοιχεία που παρουσίασε είναι άκρως ενδιαφέροντα και φανερώνουν το μέγεθος των περικοπών και της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «για το έτος 2009 η εγγραφείσα στον αντίστοιχο Π/Υ πίστωση για εξοπλιστικά προγράμματα ήταν 2,2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2012 η αντίστοιχη πίστωση είναι 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει περιστολή σε ποσοστό 55% για την παραπάνω 3ετία».

Ας δούμε τώρα τι στοιχεία κατέθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανά Γενικό Επιτελείο:

Στρατός Ξηράς: H προτεραιότητα του ΓΕΣ για τα επόμενα χρόνια, λόγω της παρούσας δημοσιονομικής κατάστασης, είναι «η συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και όχι η προμήθεια νέων». Ενώ τα εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητας ΓΕΣ που έχουν ήδη εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ ή έχουν προγραμματιστεί να εισαχθούν στο ΚΥΣΕΑ για έγκριση «αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 374.531.080 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προδικάζεται η σίγουρη υλοποίησή τους».

Πολεμικό Ναυτικό: Θα απαιτηθεί ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των 4 κατεχομένων φρεγατών τ. ΜΕΚΟ και η πρόσκτηση νέων φρεγατών σε αντικατάσταση των παλαιών τ. «S», «στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Πολεμική Αεροπορία: Βαρύτητα θα δοθεί στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των ήδη διατεθειμένων οπλικών συστημάτων, στη συμπλήρωση των «απολύτως κρίσιμων ελλείψεων» σε υλικά, μέσα και πυρομαχικά και στην απόκτηση των «απολύτως αναγκαίων νέων οπλικών συστημάτων» και μέσων που προορίζονται να αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα, των οποίων η διατήρηση κρίνεται ασύμφορη οικονομικά και επιχειρησιακά. Επισημαίνεται, τέλος, ότι το εκτιμώμενο κόστος όλων των επιμέρους προγραμμάτων αναγκών προμήθειας αμυντικού υλικού για το τρέχον έτος ανέρχεται στο ποσό των 216.000.000 ευρώ περίπου.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και φέτος θα κινηθούν σε απολύτως οριακά επίπεδα. Ας ευχηθούμε η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των μέσων να καλύψει τις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Όσο για τα περί «πρόσκτησης νέων φρεγατών», δυστυχώς για μας η «πενία» μας δεν μας επιτρέπει να ελπίζουμε σύντομα…

Μετά τα παραπάνω, και έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση από πλευράς περικοπών αμυντικών δαπανών, το έργο του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου να διασφαλίσει αυτά που ο ίδιος αναφέρει σε απάντηση άλλης ερώτησης για την ΑΟΖ είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πώς δηλαδή διασφαλίζεται ότι «ισχυροποιούμε την αποφασιστικότητά μας για την απόκρουση κάθε προσπάθειας που θα υπονόμευε την ασφάλεια της χώρας και προβαίνουμε στις προβλεπόμενες από τα θεσμικά κείμενα και εθνικά σχέδια ενέργειες, για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών μας συμφερόντων»; Με τις συνεχείς περικοπές που επιβάλλει η «τρόικα»; Μάλλον όχι…


Σχολιάστε εδώ