Σε «κοινωνικό ανένδοτο» για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης, καλεί ο ΣΥΝ

Μπροστά στη σφοδρότητα της επέλασης των νέων μέτρων ο ΣΥΝ καλεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, σε «μια πλατιά λαϊκή ενότητα αντίστασης», σε έναν «κοινωνικό ανένδοτο με στόχο την παραίτηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, την καταψήφιση της δανειακής σύμβασης και την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, που αποτελεί προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας».

Η θέση αυτή φέρνει τον ΣΥΝ κοντά στις προτάσεις της κίνησης ΕΛΑΔΑ του Μίκη Θεοδωράκη και του Μ. Γλέζου και έτσι δεν αποκλείεται να προκύψει στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν αυτές- ένα μετωπικό σχήμα που θα καλύπτει όλες τις γνήσιες «αντιμνημονιακές δυνάμεις». Ήδη και η γραμματεία του συμμαχικού σχήματος, του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης με την «τρόικα», με ανακοίνωσή της απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν έμπρακτα αντισταθεί στην πολιτική των Μνημονίων, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για να αποτραπεί η εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης και του πακέτου των βάρβαρων μέτρων που τη συνοδεύουν. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι πια επιτακτική ανάγκη όλοι να ανταποκριθούν στο αίτημα «της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας» που έχει διαμορφωθεί εναντίον της ασκούμενης πολιτικής και της κυβέρνησης. Χρειάζεται, λένε, από κοινού να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε τους μαζικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις, που θα μπορέσουν να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και την κυβέρνηση των ενόχων, ώστε να υπάρξει η μόνη δημοκρατική διέξοδος, που δεν είναι άλλη από τις εκλογές, για να αναδιαμορφωθεί ριζικά ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός σε προοδευτική κατεύθυνση.

Κορυφαία στελέχη του χώρου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, κάνουν λόγο για εξαρτημένο, ανυπόληπτο και υπό κατάρρευση πολιτικό κατεστημένο και για μοιραίο πρωθυπουργό, που επέλεξαν να παραδώσουν τη χώρα όμηρο και υπόδουλη στους δανειστές της για πολλές δεκαετίες. Στην ουσία, καταγγέλλουν, επανέφεραν τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο της πτώχευσης επί Χ. Τρικούπη στα τέλη του προπερασμένου αιώνα, αφού καλούν τους δανειστές μας να διαχειριστούν τη χρεοκοπία της χώρας, την οποία και συνυπέγραψαν.

Σε υψηλούς τόνους υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια χρεοκοπημένη πολιτική ηγεσία, που δεν έχει το σθένος και την εντιμότητα να κοιτάξει στα μάτια τον λαό και ως εκ τούτου είναι «όλοι τους υπόλογοι στην ιστορία του τόπου και τον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενοι στα όσα έγιναν στη διάρκεια της εβδομάδας κάνουν λόγο για μια «παρωδία διαπραγμάτευσης» της τελευταίας στιγμής, η οποία απλώς επικύρωσε, με μελοδραματικό ντεκόρ την καταρράκωση της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, τον ευτελισμό της δημοκρατίας και τη μετατροπή της χώρας μας σε χώρα του τρίτου κόσμου. Μάλιστα, ο Α. Τσίπρας σε σχετικές δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα οξύς, αφού αναφέρθηκε σε «μια ηγεσία πολιτικών νάνων που υπογράφει την υποδούλωση της χώρας στις τράπεζες, στον άγριο καπιταλισμό και στον οικονομικό σοβινισμό της κυρίας Μέρκελ».

Όσο για τα επιχειρήματα ότι με τα νέα μέτρα διασφαλίζονται η σωτηρία της χώρας και η παραμονή της στην Ευρωζώνη, στον ΣΥΝ αντιτείνουν ότι με την πορεία που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα σήμερα, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αφού θα υποκύψει στα διλήμματα που η ίδια δημιούργησε.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα τις εκκλήσεις για συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει -με βάση τη σημερινή συγκυρία- μια δυναμική ικανή να γκρεμίσει εκ βάθρων το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Τα στελέχη του, διαβάζοντας και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, εκτιμούν ότι η «ενωτική πρόταση» προχωράει στον κόσμο και δεν αποκλείεται, παρά τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της Αριστεράς, να αποδώσει σύντομα καρπούς, χωρίς όμως να είναι σε θέση να ορίσουν επακριβώς πώς θα εκφραστεί στην πράξη αυτή η ενότητα.


Σχολιάστε εδώ