Σε δύο ομάδες χωρισμένοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Όπως χαρακτηριστικά λένε έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και έμπειροι βουλευτές, «ό,τι και να γίνει, η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα, αφού ουσιαστικά θα επαναπροσδιοριστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πολιτικό σκηνικό». Δηλαδή ή η κυβέρνηση, έστω και με απώλειες στην ψηφοφορία, θα υπάρχει ακόμα και θα οδηγηθεί αναγκαστικά, λόγω και των παραιτήσεων, σε ριζικό ανασχηματισμό ή θα διαλυθεί λόγω άρνησης μεγάλου αριθμού βουλευτών να ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο και τα «θανατηφόρα» νέα οικονομικά μέτρα.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον μέσα στο οποίο ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Με τη χρεοκοπία να φαντάζει πλέον ορατό -όσο και εφιαλτικό- ενδεχόμενο.

Όπως μάλιστα σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες, «οι οριζόντιες αντιδράσεις βουλευτών στα εξαιρετικά σκληρά μέτρα δείχνουν ότι μπορεί και να καταψηφιστεί το Μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Πάντως τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως «οι Ευρωπαίοι δεν μπλοφάρουν και είναι αποφασισμένοι να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

Ορισμένοι κύκλοι επέμεναν πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι και βαθύτατα προβληματισμένος με τα όσα συμβαίνουν, αλλά και έτοιμος να παραιτηθεί αν δεν ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Οι αντιδράσεις,, πάντως είναι ανεξέλεγκτες. Βουλευτές δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να συναινέσουν σε τόσο σκληρά μέτρα, παρότι ψήφισαν το πρώτο Μνημόνιο και παρότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Πάντως, για την ώρα τουλάχιστον, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες: Σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το επί της αρχής και σε εκείνους που προειδοποιούν ότι θα ψηφίσουν συγκεκριμένους εφαρμοστικούς νόμους.

Για την ώρα στην πρώτη ομάδα φαίνεται να ανήκουν οι Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Χάρης Καστανίδης κ.ά. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, βουλευτές από τα νησιά του Αιγαίου οι οποίοι απειλούν με μαζικές παραιτήσεις ή καταψήφιση των μέτρων αν αυξηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει επί δεκαετίες γι’ αυτήν την περιοχή. Ή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος έχοντας χρηματίσει πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν προτίθεται να ψηφίσει τον εφαρμοστικό για τη μείωση του κατώτατου μισθού. Υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έναν αριθμό από 25-50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσουν, μεταξύ των οποίων οι κ. Χρήστος Μαγκούφης, Γιάννης Βούρος, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης κ.ά.

Υπάρχουν και βουλευτές που προτίθενται να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα, όπως έπραξε την Παρασκευή ο κ. Παύλος Στασινός (έχει απειλήσει ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νίκος Ζωίδης λόγω του ΦΠΑ στα νησιά). Ενώ έχει εμφανιστεί και η ομάδα 35 βουλευτών που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου (Γρ. Νιώτης, Τεκτονίδου κ.λπ.) οι οποίοι απέσυραν το αίτημα για παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά επιμένουν σε πιο ήπια μέτρα με ισοδύναμα, έναντι των εξαιρετικά σκληρών που προτείνει η «τρόικα».

«Διάγγελμα» Παπαδήμου

Λίγο μετά τις απανωτές παραιτήσεις υπουργών, ο κ. Παπαδήμος προχώρησε σε ένα «δραματοποιημένο» διάγγελμα, κάνοντας λόγο για ώρα «ιστορικής ευθύνης» και προειδοποιώντας πως τυχόν καταψήφιση της δανειακής θα ισοδυναμούσε με εθνική καταστροφή. Παράλληλα διεμήνυσε ότι όποιος δεν προτίθεται να ψηφίσει το Μνημόνιο 2 δεν έχει θέση στην κυβέρνηση.

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Παπαδήμος, προσθέτοντας πως «αυτήν την ώρα προέχει η ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε πως «αυτήν την ώρα δοκιμάζονται και οι αντοχές της. Και είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης (…) Είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση» επεσήμανε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Για πρώτη φορά δε ο κ. Παπαδήμος έφερε στην επιφάνεια με δραματικούς τόνους τις συνέπειες ενός «ναι», αλλά και ενός «όχι» της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ