Πάρε… Δώσε…

Η «τρόικα» και… τα βενζινάδικα

• Μέχρι και με τα βενζινάδικα ασχολήθηκε η «τρόικα» και πέρασε σχετικές προβλέψεις στο νέο Μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, υποχρέωσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα απελευθερώσει πλήρως το ωράριο στα πρατήρια αλλά και ότι η ειδική χρέωση που επιβάλλεται στην τιμή της βενζίνης υπέρ ειδικού ταμείου διανομής κερδών στους βενζινοπώλες (ναι, υπάρχει και τέτοια ρύθμιση σε ισχύ!) θα αποδίδεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, η «τρόικα» ζήτησε και πέτυχε να καταργηθεί η άλλη παράλογη ρύθμιση για τις ελάχιστες αποστάσεις πρατηρίων από χώρους συνάθροισης άνω των 50 ατόμων, στόχος της οποίας ήταν να μην μπορούν να ανοίξουν πρατήρια σε σούπερ μάρκετ και υπεραγορές.

• Μια άλλη ρύθμιση που πέτυχε η «τρόικα» να περιληφθεί στο νέο Μνημόνιο αφορά ευρύτερα την αγορά καυσίμων: η κυβέρνηση υποχρεώνεται να μεταφέρει στο Δημόσιο την υποχρέωση τήρησης των εθνικών αποθεμάτων ασφαλείας, ώστε να πάψουν να επιβαρύνονται με αυτό το «τσουχτερό» κόστος όσοι εισάγουν καύσιμα, με αποτέλεσμα να κρατιέται «κλειστή» η ελληνική αγορά, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες (η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες προ φόρων τιμές καυσίμων στην Ευρώπη). Συμπέρασμα; Έχουμε να διαμαρτυρόμαστε για πολλές παρεμβάσεις της «τρόικας», αλλά αυτές που έκανε υπέρ της καλύτερης λειτουργίας της αγοράς καυσίμων ήταν εύστοχες, όσο κι αν θίγουν συμφέροντα της αγοράς, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Υποψιαζόμαστε, πάντως, ότι, μόλις συνειδητοποιήσουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των βενζινοπωλών τι γράφει το νέο Μνημόνιο, θα έχουμε δράματα…

• Ας πάμε και σε ένα άλλο «καυτό» θέμα της αγοράς καυσίμων: η στήλη πληροφορείται εγκύρως ότι συνεχίζεται το μπάχαλο με τις τεχνικές προδιαγραφές του πολύπλοκου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών, που υποτίθεται ότι θα μας απαλλάξει από το λαθρεμπόριο. Και δεν βλέπουμε πώς θα μπορέσει αυτό το σύστημα να εγκατασταθεί και να είναι αξιόπιστο. Το ερώτημα είναι: γιατί δεν υιοθετείται μια απλή λύση, που να μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα και να έχει αποτελέσματα; Γιατί δεν εγκαθίστανται απλοί φορολογικοί μηχανισμοί στις αντλίες, ώστε να διασταυρώνονται οι πωλούμενες ποσότητες με τα τιμολόγια αγορών κάθε πρατηρίου; Γιατί πρέπει να εγκατασταθεί ένα πανάκριβο και πολύπλοκο σύστημα, όταν η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει με ένα απλό; Μήπως, τελικά, αληθεύουν όσα ακούγονται στην αγορά περί ισχυρών συμφερόντων από τον χώρο της πληροφορικής, που έχουν τον τρόπο τους να επιβάλλουν άλλο ένα μεγάλο έργο;

«Ξεκατίνιασμα» τραπεζιτών;

• Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι συζητείται αν θα πάνε για «κούρεμα» και τα δάνεια που έχουν δοθεί σε δημόσιες επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις, η Eurobank έσπευσε να ανακοινώσει ότι έχει χορηγήσει πολύ μικρού ύψους δάνεια αυτής της κατηγορίας και, ως εκ τούτου, δεν κινδυνεύει να γράψει μεγάλες ζημίες, αν τελικά και αυτά «κουρευτούν».

• Η σπουδή της τράπεζας να προχωρήσει μόνη σε αυτή την ανακοίνωση (άλλες τράπεζες δεν ασχολήθηκαν με το θέμα) έβαλε την αγορά σε υποψίες: μήπως άλλος ήταν ο στόχος της ανακοίνωσης; Μήπως δεν ήθελε η Eurobank να πληροφορήσει το επενδυτικό κοινό για τη μικρή δική της έκθεση σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, αλλά να «ψυλλιαστούμε» ότι κάποιοι άλλοι (βλ. Alpha Bank) ίσως να έχουν πολύ μεγαλύτερη έκθεση σε αυτά τα δάνεια; Όπως και να ‘χει, φαίνεται ότι μετά τη διάλυση του «γάμου» στα… σκαλιά της εκκλησίας έχουμε να δούμε αρκετά «ξεκατινιάσματα» τραπεζιτών.


Σχολιάστε εδώ