Κοινωνική ανάφλεξη, μισοάδεια παγκάρια και στη μέση ο Εφραίμ

Οι μητροπολίτες προετοιμάζουν ήδη τις εισηγήσεις τους για την ιεραρχία, με προτάσεις και λύσεις για τα τρία μεγάλα θέματα που απασχολούν σχεδόν αποκλειστικά την εκκλησιαστική επικαιρότητα:

o Κοινωνική έκρηξη – οικονομική εξαθλίωση: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «κέρδισε» ακόμη και την εσωτερική του αντιπολίτευση με τα όσα είπε στον Λουκά Παπαδήμο. Η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει, και αυτό ανησυχεί όχι μόνο τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και πολλούς μητροπολίτες. Στα σχέδια της ηγεσίας της Εκκλησίας είναι να επισκεφθεί αντιπροσωπεία της τον πρωθυπουργό και να καταστρώσουν από κοινού ένα σχέδιο για τη βοήθεια των κοινωνικά αδύναμων. Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί όταν ηρεμήσουν τα πράγματα με τις διαπραγματεύσεις με τους ξένους. Μέχρι τότε η Εκκλησία πρέπει, λένε οι μητροπολίτες, να σταθεί δίπλα στον κόσμο, όχι μόνο προσφέροντάς τους ένα πιάτο φαγητό. «Σε μία περίοδο κρίσης των θεσμών η Εκκλησία πρέπει να δείξει πόσο συμβάλλει στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτού του τόπου. Και δεν είναι μόνο τα συσσίτια και οι κοινωνικές πρωτοβουλίες των μητροπόλεων. Πρέπει να καταθέσει και πνευματικές προτάσεις, να δώσει διεξόδους στον λαό, που είναι απελπισμένος. Δεν λείπουν μόνο τα υλικά αγαθά από τον κόσμο. Έχει ανάγκη τα πνευματικά», έλεγε μητροπολίτης που είναι μέσα στα πράγματα και δεν εξαντλεί τον λόγο του σε «θεωρίες». Στην ιεραρχία, σημειώνει, θα θίξει ο ίδιος και το θέμα της «υπερπροβολής» των συσσιτίων. «Συσσίτια υπήρχαν και παλαιότερα και σίγουρα είναι πολύ περισσότερα τώρα. Όμως, δεν είναι αξιοθέατο για να κάνουμε βόλτες πρωθυπουργούς και επισήμους. Δεν είναι τιμητική η εικόνα για την Ελλάδα να προβάλλουμε τη φτώχεια μας», έλεγε σε συνεργάτες του.

o Άδεια ταμεία στη Σύνοδο: Ένα ακόμη πρόβλημα που πονοκεφαλιάζει τους συνοδικούς μητροπολίτες έχει φτάσει στο «παρά πέντε» και θα αναζητηθεί λύση γι’ αυτό στη μεγάλη Σύνοδο των ιεραρχών. Η μοναδική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι ως διέξοδος είναι η «έκτακτη εισφορά» των πιο υγιών οικονομικά μητροπόλεων στα κοινά συνοδικά ταμεία. Πρώτη παράπλευρη απώλεια από την έλλειψη ρευστού είναι το μεγάλο θέμα με το ραδιόφωνο της Εκκλησίας. (Βλ. Μικρά και Ενοχλητικά). Διαφορετικά, λένε συνοδικοί ιεράρχες, μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει ευρώ «ούτε για τα βασικά». Στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου δεν ακούστηκαν πολλές γκρίνιες από τους ιερείς και τους υπαλλήλους, που είδαν το συνοδικό επίδομα να περικόπτεται τον περασμένο μήνα. «Δόξα σοι ο Θεός λέμε που πληρωνόμαστε στην ώρα μας, έστω και κουτσουρεμένα», έλεγε υπάλληλος της Συνόδου, περιγράφοντας τη δραματική, και για την Εκκλησία πια, κατάσταση. Τα αποθεματικά πήγαν, με τα λάθη των δύο προηγούμενων διοικήσεων της ΕΚΥΟ, σε τραπεζικές μετοχές, που πλέον αγγίζουν την τιμή… χαρτοπετσέτας και δεν υπάρχει ούτε ευρώ για δείγμα, λένε οικονομικοί παράγοντες της Εκκλησίας. Οι χορηγοί – επιχειρηματίες και εφοπλιστές έχουν στεγνώσει, οι τράπεζες που έδιναν χρήματα για το επίδομα τρίτου παιδιού στη Θράκη έχουν αρχίσει να κάνουν πίσω, τα ακίνητα έχουν μείνει κενά σε ποσοστό 70% και οι μισθοί των υπαλλήλων μόλις και μετά βίας βγαίνουν…

o Για τα… μάτια του Εφραίμ. Όσο ο ηγούμενος Εφραίμ παραμένει έγκλειστος στον Κορυδαλλό, τόσο θα υπάρχει αναστάτωση στην Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίζοντας σε δύο στρατόπεδα την ιεραρχία. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας συνεχίζει να τραβάει τον δικό του δρόμο, ερεθίζοντας την… ψυχική υγεία πολλών άγιων αδελφών του. Προ ημερών λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια Μεσσηνίας, Κερκύρας και Γλυφάδας στο μοναστήρι της Πεντέλης, με πηγή του τσακωμού φυσικά τον Εφραίμ. Η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού είπε για ακόμη μία φορά «όχι» στην αποφυλάκιση του ηγουμένου και έριξε το μπαλάκι στο Συμβούλιο Εφετών να κρίνει τι μέλλει γενέσθαι. Στη Σύνοδο της ιεραρχίας δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα του «νεόκοπου» (όπως τον αποκαλούν οι παλιοί) Μητροπολίτη Μεσσηνίας να εγκαλέσει τη Σύνοδο για την απόφαση που εξέδωσαν υπέρ του Εφραίμ. Δεν αποκλείεται, τέλος, να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων που κλίνουν είτε υπέρ είτε κατά του ηγουμένου ή που θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνονται κινήσεις που δυναμιτίζουν τις σχέσεις με το Φανάρι.


Σχολιάστε εδώ