Επιστροφή τα ʼ50s

α μέτρα που επέβαλλαν οι δανειστές, μέσω απειλών και εκβιασμών, προκαλούν «σοκ και δέος», πλήττουν βάναυσα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και αναμένεται να κατακρημνίσουν το βιοτικό επίπεδο στα πρότυπα τριτοκοσμικού κράτους. Περικοπές, μειώσεις, απολύσεις συνθέτουν το τρίπτυχο του νέου πακέτου. Ανέχεια, εξαθλίωση, ανασφάλεια, απόγνωση, οι συνέπειές του. Οι κατώτατοι μισθοί μειώνονται δραματικά (22-32%) και μαζί τους παρασύρουν το σύνολο των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο (15.000 το 2012), αίρεται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ, ενώ επίκειται και περικοπή συντάξεων. Κι αυτά είναι μόνο ένα μέρος του «πακέτου» και μόνο η αρχή, αφού είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι τους αμέσως επόμενους μήνες, πιθανότατα τον Ιούνιο, η χώρα μας θα κληθεί να λάβει και νέα μέτρα, καθώς τα παραπάνω δεν θα έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Παρά τη συμφωνία, το Eurogroup μετέθεσε για την προσεχή Τετάρτη την οριστικοποίηση των αποφάσεων για το δάνειο, θέτοντας ως όρους τη λήψη όλων των μέτρων, την έγκριση της ελληνικής Βουλής για το συνολικό πακέτο και τη γραπτή -ισχυρή- δέσμευση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Θρίλερ

ΤΟ θρίλερ των διαπραγματεύσεων, που οι έλληνες πολίτες παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα, πήρε τέλος το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ξεπεράστηκε και το τελευταίο «εμπόδιο» που υπήρχε με τις συντάξεις. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες και πολύωρες συσκέψεις του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η ένταση διαδεχόταν την αγωνία, ο προβληματισμός την ανησυχία, καθώς οι τέσσερις προσπαθούσαν να βρουν τη χρυσή τομή σε κάθε ζήτημα, κατά τέτοιον τρόπο όμως που θα ικανοποιούσε τους εκπροσώπους των δανειστών. Κάτι που αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο, επίπονο και σε αρκετές περιπτώσεις αδύνατο, καθώς οι επικεφαλής της «τρόικας» όχι μόνο παρέμεναν αμετακίνητοι, αλλά επιπλέον διατύπωναν και νέες απαιτήσεις. Το πρόβλημα τώρα μεταφέρεται στα τρία κόμματα, οι βουλευτές των οποίων διαφωνούν με τα περισσότερα από τα νέα μέτρα, προειδοποιούν για κοινωνική έκρηξη, ενώ έρχονται και εκλογές. Ως εκ τούτου, οι ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο θα είναι κρίσιμες όσο ποτέ στα χρονικά της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση που θα τηρήσουν αρκετοί από τους βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων. Τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν διαρροές (παραιτήσεις υφυπουργών, δηλώσεις), ενώ βουλευτές και από τα δυο μεγάλα κόμματα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Εκβιασμοί

ΟΙ έξωθεν πιέσεις ήταν ασφυκτικές, στα όρια του «ωμού εκβιασμού», πριν, στη διάρκεια και μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την «τρόικα». Με Βερολίνο και Παρίσι, κυρίως, να επισείουν τον κίνδυνο της άμεσης χρεοκοπίας (τον Μάρτιο), απαιτώντας από την Ελλάδα συμμόρφωση και υποταγή. Στο «παιχνίδι» και τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης με καταστροφικού περιεχομένου δημοσιεύματα, ευθεία δυσφήμιση της χώρας μας. Αποκορύφωμα η «ιδέα» Μέρκελ-Σαρκοζί τα χρήματα του νέου δανείου να μην τα διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά να κατατεθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό σε ευρωπαϊκή τράπεζα. Κι από εκεί να αποπληρώνονται οι τόκοι των ομολόγων που λήγουν. «Ιδέα» που θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση την αξιοπιστία της Ελλάδας αλλά και την εθνική κυριαρχία και παραπέμπει σε καταστάσεις άλλων εποχών. Με την «ιδέα» έσπευσαν να συμφωνήσουν ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ και γερμανοί αξιωματούχοι, προκάλεσε ωστόσο και σφοδρές αντιδράσεις.
Εντός κι εκτός Ελλάδας.

Στα κάγκελα

ΤΟ κλίμα στην κοινωνία είναι εκρηκτικό και θα επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των μέτρων που φέρνει το νέο Μνημόνιο, καθώς τα εισοδήματα εκατομμυρίων πολιτών θα συμπιεστούν ακόμη περισσότερο. Την περασμένη Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία και 48ωρη χθες και την Παρασκευή κατά των νέων μέτρων, καταγγέλλοντας κυβέρνηση και «τρόικα» ότι εξωθούν στην εξαθλίωση εργαζόμενους και συνταξιούχους. Προγραμματίζουν, δε, νέο γύρο κινητοποιήσεων, με αίτημα τη μη εφαρμογή των μέτρων για μισθούς και συντάξεις, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι στον δρόμο θα βγουν και άλλοι κλάδοι που θίγονται. Ήδη, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί συγκρότησαν «μέτωπο» κατά της «τρόικας» και σχεδιάζουν κοινές κινητοποιήσεις, που θα προκαλέσουν αναστάτωση και προβλήματα σε διάφορα επίπεδα, ενώ απηύθυναν έκκληση για «μποϊκοτάζ» των γερμανικών προϊόντων. Εξάλλου, κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στις τράπεζες, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο εργασιακό και το συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Πανηγυρικά

ΜΕΤΑ… βαΐων και κλάδων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής εγκαινίασε τα έργα κατασκευής του περίφημου φράχτη στον Έβρο, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εισροής λαθρομεταναστών από την Τουρκία. «Στέλνουμε ένα μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές ότι ο δρόμος έκλεισε», ανακοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θέλουν να περάσουν παράνομα στη χώρα μας. Εκτίμηση με την οποία δεν συμφωνούν οι Βρυξέλλες, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν επιλύουν το πρόβλημα. Για υποκρισία και διγλωσσία κατηγόρησε την Κομισιόν ο κ. Παπουτσής. Αμφιβολίες, ωστόσο, για την αποτελεσματικότητα του μέτρου εκφράζουν φορείς και κάτοικοι του Έβρου, που θεωρούν ότι ο φράχτης δεν θα σταθεί εμπόδιο στην απελπισία των ανθρώπων. Σημειώνεται ότι το 2011 από την περιοχή του Έβρου υπολογίζεται ότι πέρασαν πάνω από 50.000 λαθρομετανάστες.


Σχολιάστε εδώ