Διάδρομοι και Ψίθυροι

Οι τράπεζες έχουν εκ νέου την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Μέσα στο γενικότερο ενδιαφέρον όλων για τον τραπεζικό κλάδο προέκυψε και η είδηση για «σπάσιμο» της Αγροτικής και δημιουργία μιας «bad bank», μιας τράπεζας που θα επωμιστεί όλα τα βάρη και τα «τοξικά» της στοιχεία και θα αφήσει… καθαρή την εμπορική τραπεζική του ομίλου. Άμεση η αντίδραση της διοίκησης, που διέψευσε τα σενάρια, όπως επίσης και τις πληροφορίες που ήθελαν να πραγματοποιείται και αύξηση κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΑΤΕ δηλώνει πως «δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας…».

Γενικότερα, πάντως, στις τράπεζες δείχνει να αλλάζει το σκηνικό, έστω και στις πιέσεις που αναπόφευκτα καταγράφηκαν μεσοβδόμαδα. Στους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές του κλάδου κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank.

Πάλι σε ρόλο «ασανσέρ» πάνω-κάτω από τα 3 ευρώ κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ και η Eurobank κινείται στα επίπεδα του ενός ευρώ.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές οι θετικοί πρωταγωνιστές ήταν, για πολλοστή φορά, έστω και με μικρότερα κέρδη έναντι των συνηθισμένων τους -εσχάτως- αποδόσεων, οι μετοχές του Τιτάνα, του ομίλου Μυτιληναίου, της Motor Oil, της ΔΕΗ, της Βιοχάλκο.

Σε δεύτερο πλάνο, αλλά με θετικό πρόσημο, οι τίτλοι της Ελλάκτωρ, της Coca-Cola Τρία Έψιλον και των Folli Follie.

MEVACO: Ανακοίνωσε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων για το 2011 αλλά και απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος επενδύσεων.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΓΕΚ Τέρνα, Σελόντα, Creta Farm, J&P Άβαξ, ΕΛΓΕΚΑ. Όλα αυτά τα χαρτιά ξεχώρισαν για τη συνεχιζόμενη καλή τους συμπεριφορά, ακόμα και την ώρα της διόρθωσης. Οψόμεθα για τη συνέχεια…

Ειδικότερα για τα… «νερά», το γεγονός πως οι… υπογραφές που έχουν βάλει οι πολιτικοί μας στο περιβόητο δεύτερο αυτό Μνημόνιο θα αποδειχτούν κομβικές για τη συνέχεια. Να θυμίσουμε πως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο θα βασιστεί η νέα χρηματοδότηση της χώρας και η αναδιάρθρωση του χρέους, προβλέπεται ΑΜΕΣΑ, μέσα στο 2012, κλείσιμο όλων των ανοικτών μετώπων, μεταξύ των οποίων και οι ιδιωτικοποιήσεις των συμμετοχών του Δημοσίου στα λεγόμενα κρατικόχαρτα. Μπροστά μας οι μήνες και οι εξελίξεις.

Κάτι που ισχύει μέχρι κεραίας ΚΑΙ για τα λιμάνια και για τα μερίδια του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ενδεχομένως ΟΠΑΠ, κι έπεται συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ