Δεν θέλουμε να μας σώσετε…
Καταπατώντας τη δέσμευσή τους προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου όσο και ο επικεφαλής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς υπέγραψαν συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση-γενοκτονία του ελληνικού λαού και ζητούν από τους βουλευτές των κομμάτων τους σήμερα να την υπερψηφίσουν, παρά τη γενική κατακραυγή και τις λαϊκές αντιδράσεις.
Αίσθημα προδοσίας από τους ταγούς της πολιτικής μας ζωής διαπερνά τη χώρα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διαπαραταξιακά προειδοποιούν για κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, το αντιμνημονιακό μπλοκ των κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) παίρνει θέσεις μάχης για ανατροπή της «μεταβατικής κυβέρνησης», η λαϊκή Δεξιά συσπειρώνεται απέναντι από την ηγετική ομάδα της ΝΔ, ενώ και το «παλαιό» ΠΑΣΟΚ διά του Γ. Παναγιωτακόπουλου διακηρύσσει ότι «αρνούνται τη συνευθύνη και τη συνυπογραφή στο πιο αντιλαϊκό και καταστροφικό σχέδιο για τη χώρα. Και τη μετατροπή της χώρας σε Μπαγκλαντές της Ευρώπης…».
Το ιστορικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενο προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τονίζει ότι δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει την καταστροφή των πολιτών ούτε την παράταση της θητείας της κυβέρνησης χάριν υποταγής… Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τους 300 της Βουλής απέστειλαν οι διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων με επικεφαλής τις γνωστές συνδικαλίστριες της ΠΑΣΚΕ Στ. Σαλουφάκου και Μετ. Στεκουλέα (σ.σ.: Η ΠΑΣΚΕ, ενώ ο κόσμος χάνεται, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση ούτε για δείγμα, προφανώς λόγω αδυναμίας διατύπωσης ενιαίας θέσης). Η συγκεκριμένη επιστολή στηρίζεται από το σύνολο των συνδικαλιστικών δυνάμεων (ΠΑΜΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) και προς τους βουλευτές τονίζονται τα εξής: «Εάν θέλετε να εκφράσετε τους έλληνες εργαζόμενους, τους έλληνες πολίτες, σας καλούμε να μην ψηφίσετε το Μνημόνιο. Δεν θέλουμε να μας σώσετε!».
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ν. Κιουτσούκης στη συνεδρίαση της ΕΕ της συνομοσπονδίας τάχθηκε υπέρ της κήρυξης απεργίας διαρκείας – πρόταση που απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων που υποστήριζαν την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα, με οργανωμένη και συστηματική προετοιμασία. Πάντως τόσο στην ΑΔΕΔΥ όσο και στη ΓΣΕΕ με ανακούφιση δέχθηκαν την απόφαση τόσο του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτσούκου (πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ) που παραιτήθηκε με την υπογράμμιση ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα οδυνηρά μέτρα του Μνημονίου σε βάρος των εργαζομένων, όσο και του Γ. Μανώλη (πρώην γεν. γραμματέα της ΓΣΕΕ) από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ, διαφωνώντας πλήρως με το περιεχόμενο του βάρβαρου Μνημονίου. Στην καταψήφιση του άρθρου που μειώνει τον κατώτατο μισθό προσανατολίζονται και άλλοι βουλευτές πρώην συνδικαλιστές, όπως οι Χρ. Πρωτόπαπας, που είναι και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Μακρυπίδης (πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, ο Δημ. Κουσελάς (πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ) κ.ά. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας (και πρώην κορυφαίος συνδικαλιστής) Γ. Κουτρουμάνης, που εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματισμένος.
Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, μετά την ενημέρωση που είχαν από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο για τα μέτρα που επιβάλλει το νέο Μνημόνιο της ντροπής και της υποταγής, εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πρωτοφανείς ρυθμίσεις που εισάγονται στην Ευρώπη.
Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και στήριξης των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων έχουν αναλάβει διακεκριμένοι εργατολόγοι και συνταγματολόγοι, που χαρακτηρίζουν πραξικοπηματική τη διαδικασία ψήφισης του κατάπτυστου Μνημονίου, ενώ κρίνουν ότι παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά και διεθνείς συμβάσεις το ίδιο το περιεχόμενό του. Ο κ. Γ. Κασιμάτης, ο Σ. Ρομπόλης, ο Αλ. Μητρόπουλος, ο Γ. Ρωμανιάς, ο Κ. Χρυσογόνος, ο Αρ. Καζάκος, ο Τ. Πετρόπουλος, η Μ. Τσίπρα, ο Γ. Κουζής, ο Π. Ραλμόν κ.ά. δίπλα στον ελληνικό λαό και τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι παρανόμως προωθούνται οι σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες μάλιστα οδηγούν σε βαθύτατη ύφεση και υποδούλωση της χώρας στους «τροϊκανούς», τις τράπεζες, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδήμος, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις του γενικού γραμματέα κ. Κιουτσούκη αν η αποδοχή των επαχθών μέτρων αποκλείει το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας, απάντησε επανειλημμένα «όχι». Και βεβαίως πριν καν την ψήφιση (αν οι έλληνες βουλευτές αγνοήσουν την καθολική κοινωνική απόρριψη της συμφωνίας-λαιμητόμου) διαγράφεται ξεκάθαρα η προοπτική για λήψη νέων μέτρων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο – και πάλι σε βάρος της μεσαίας μικρομεσαίας και χαμηλής εισοδηματικής τάξης. Ως ορισμό του αδιέξοδου χαρακτηρίζει τη θανατηφόρα συνταγή ο καθηγητής κ. Σ. Ρομπόλης, ενώ ο κ. Μητρόπουλος προειδοποιεί για δικαστικές περιπέτειες των πρωταίτιων της εθνικής συμφοράς.
Το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα οξύνεται καθημερινά, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι για συνεχείς κινητοποιήσεις μέχρι την ανατροπή της πιο νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και της πιο βάρβαρης πολιτικής που γνώρισε ο τόπος. Στις τράπεζες, στην ΕΥΔΑΠ, στη ΔΕΗ, στις συγκοινωνίες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προετοιμάζονται για σκληρούς αγώνες, ενώ η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ετοιμοπόλεμη για να αποκρούσει τις απολύσεις που απαιτούν «τρόικα» και «εγκάθετη κυβέρνηση», όταν μάλιστα ήδη οι άνεργοι στη χώρα έχουν φτάσει το 1.500.000, οι φτωχοί τα 3.000.000 και οι κοινωνικές δομές έχουν διαλυθεί.
Με ανέγγιχτη τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τα κεφάλαια που βρίσκονται στην Ελβετία, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τα κατάπτυστα μέτρα που λιώνουν κυριολεκτικά την εργατική τάξη, καθώς το πακέτο συμφωνίας των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη προβλέπει τα εξής:
• Εθνικός μισθός 585 μεικτά για όλους.
• Εθνικός μισθός 490 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 χρονών.
• Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και όλων των επιδομάτων, που θα μειώσουν κατά 40% τους μισθούς.
• Κατάργηση της διαιτησίας του ΟΜΕΔ.
• Επίδομα ανεργίας 360 ευρώ.
• Περικοπές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών).
• Μείωση των εισφορών του ΙΚΑ.
• Διάλυση της Εργατικής Εστίας και του ΟΕΚ.
Και όλα αυτά θα συνοδεύονται από νέα φοροκαταιγίδα που θα επιφέρει ακόμη περισσότερα λουκέτα, πείνα, απολύσεις. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής παραμένει στην Ευρωζώνη, οι πολίτες της όμως βιώνουν συνθήκες κατοχής, με μοναδική ελπίδα την ώρα της κάλπης.