Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε σεβασμό!

Είναι, προφανώς, επιλογή των γαλάζιων να στοχοποιήσουν αποκλειστικά και μόνο την Άννα Διαμαντοπούλου από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Απελπιστική
κατάσταση

Οι γαλάζιοι σημειώνουν ότι χρειάστηκαν μόλις 170 ημέρες για να καταρρεύσει ο μύθος του νέου νόμου πλαισίου που δήθεν θα άλλαζε τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ έχουν περάσει 5,5 μήνες από τη στιγμή που μία ακόμα αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τέθηκε σε εφαρμογή χωρίς τίποτε να φαίνεται ότι έχει αλλάξει. Η ΔΑΠ τονίζει ότι η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αδιαφορία της υπουργού Παιδείας να δώσει λύσεις και την τραγική κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες συμφοιτητές τους, έχουν γυρίσει τα ιδρύματα σε εποχές που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Καταγγέλλουν ότι πλέον οι ακυρώσεις μαθημάτων λόγω ψύχους είναι καθημερινές, αφού σε αρκετά πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μην υπάρχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά τη διδασκαλία αδύνατη σε περίοδο κακοκαιρίας, ακόμα και για σχολές της Αθήνας όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την ίδια στιγμή οι φοιτητές σε αρκετά πανεπιστήμια αναγκάζονται να βρίσκονται σε αμφιθέατρα δίχως θέρμανση, ακόμα και όταν το θερμόμετρο δείχνει -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι εξετάσεις πλέον γίνονται προφορικά, διότι δεν υπάρχει χαρτί προκειμένου να δοθούν γραπτώς. Οι γαλάζιοι μιλούν ευθέως για «εξευτελισμό των φοιτητών» που δεν σταματά, αφού επεκτείνεται σε ζητήματα σίτισης και στέγασης, η ζήτηση των οποίων, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σημειώνουν ότι η υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με τις πολιτικές επιλογές της Άννας Διαμαντοπούλου και των αυτόκλητων υποστηρικτών τού έργου της, που θυσιάζουν τα πάντα για την επικοινωνιακή προβολή τους, έχουν μετατρέψει την κοινωνική αλληλεγγύη των ιδρυμάτων σε διαδικασία ταπείνωσης των φοιτητών. Οι γαλάζιοι καταγγέλλουν ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου, μεταξύ άλλων, το φαγητό δεν επαρκεί για όλους όσοι δικαιούνται να φάνε δωρεάν (γεγονός που έχει μετατρέψει σε μάχη την προσπάθεια των φοιτητών για ένα δωρεάν γεύμα) και ότι πολλές φορές τα φοιτητικά εστιατόρια παραμένουν κλειστά επειδή οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι ή για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους. Ενδεικτικά μάλιστα παραθέτουν το παράδειγμα του εστιατορίου της Φοιτητικής Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο οποίο η λέσχη παραμένει κλειστή, με αποτέλεσμα δεκάδες φοιτητές που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια να στερούνται έστω αυτήν τη βοήθεια. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχίζει την καταγραφή των «κατορθωμάτων» της Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη σε «κατάσταση απελπισίας στο ζήτημα της στέγασης. Περιγράφει εστίες κατειλημμένες από άσχετους με τον φοιτητικό χώρο ανθρώπους, κτίρια σε κακή κατάσταση λόγω έλλειψης προμηθειών και προσωπικού, ξενοδόχους που δεν δέχονται φοιτητές διότι οι συμβάσεις έχουν λήξει και χιλιάδες φοιτητές που παρακαλούν κυριολεκτικά για ένα δωρεάν κρεβάτι.

Ευθύνες της υπουργού

Με αρκούντως σκληρές εκφράσεις, η γαλάζια φοιτητική παράταξη σημειώνει ότι «έχουν πέσει οι μάσκες» πλέον, καθώς η υπουργός Παιδείας ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για όλα αυτά τα προβλήματα. Οι γαλάζιοι πιστεύουν ότι μόνη της έννοια ήταν να επιβάλει τα συμβούλια διοίκησης, ώστε να ελέγξει τα ιδρύματα τοποθετώντας δικούς της ανθρώπους. Όλα τα άλλα που επικαλέστηκε για τη μεταρρύθμιση ήταν απλές προφάσεις, λένε τα παιδιά της ΔΑΠ, καθώς υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα καμία αλλαγή δεν έχει προχωρήσει, κανένα μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί και, αντίθετα, η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη. Και η στάση των γαλάζιων σκληραίνει ακόμη περισσότερο: «ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λέμε ως εδώ. Αρκετά με τα πολιτικά ψέματα μιας ηγεσίας που αποδείχθηκε επιτυχημένη μόνο σε ό,τι είχε να κάνει με τις προσωπικές της φιλοδοξίες». Δηλώνουν ότι οι έλληνες φοιτητές και σπουδαστές δεν αντέχουν άλλο, δεν ζητούν από κανέναν να τους χαρίσει τίποτα, ζητάνε απλώς να τους σεβαστούν! Ζητούν να τους δοθεί το δικαίωμα να σπουδάζουν αξιοπρεπώς και να μη μετανιώσουν που επέλεξαν να μείνουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα, την ώρα που πολλοί υπουργοί στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, ώστε να μην έχουν την τύχη των κοινών φοιτητών. Οι γαλάζιοι μάλιστα προειδοποιούν: «Λύστε τα προβλήματα των νέων ανθρώπων και μη μας απαξιώνετε. Από τη στιγμή που δεν μας σέβεστε, θα μας βρείτε απέναντι».

****

Έρχεται έκρηξη

Όλες οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο οι κινητοποιήσεις θα είναι τεράστιες. Ακόμη και οι πλέον αδιάφοροι και νωχελικοί νέοι τις τελευταίες ημέρες συζητούν συνεχώς τα αδιέξοδα και τους τρόπους αντίδρασης. Μπορεί να μη συμφωνούν όλοι στην ανάλυση των προβλημάτων ή των λύσεων, όμως κανείς δεν υποστηρίζει ότι η πολιτική που μας επιβάλλεται μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Πολύ περισσότερο που κανείς δεν βλέπει τώρα, με τα μέτρα που προτείνονται, προσωπική διέξοδο. Η ανεργία των νέων (16-24 ετών) έφτασε το 48%, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Νοέμβριο. Στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεπεράσει το 50%, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Αλλά και στην επόμενη ηλικιακή κατηγορία, 25 ως 34 ετών, που είναι άκρως παραγωγική, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα καθώς επίσημα το ποσοστό πλησιάζει γρήγορα το 30%, ενώ στην πραγματικότητα ήδη ένας στους τρεις δεν έχει δουλειά! Ταυτόχρονα το εισόδημα και όσων εργάζονται περιορίζεται δραματικά με τη μείωση των μισθών, η κυβέρνηση παίρνει πίσω όλες τις ευνοϊκές διατάξεις (φορολογίας και άλλες) για τους νέους και οι νέες επιχειρήσεις δυσκολεύονται απλώς να στεριώσουν, όχι να κερδοφορήσουν… Η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική και πιθανότατα να αποδειχθεί αδιέξοδη για τους νέους. Μέσα σε όλα αυτά προκαλεί απορία γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή Μπαρόζο προς τον πρωθυπουργό (και πιθανή δική του απάντηση), που αναφέρεται στο θέμα της ανεργίας των νέων, σε ανάγκη εκταμίευσης χρημάτων αμέσως για προώθηση της απασχόλησης και για επίσκεψη της Κομισιόν για αυτά τα θέματα μέσα στον Φλεβάρη.

****

Ιδρύθηκε το Κόμμα Πειρατών!

Και μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος ιδρύθηκε επισήμως, με δήλωση στον Άρειο Πάγο, την Παρασκευή 10 Φλεβάρη. Ξεκινούν με 480 ιδρυτικά μέλη, με μία ζωντανή διαδικτυακή κοινότητα και με σύνθημα «ελεύθερες ιδέες, ελεύθερος πολιτισμός, ελεύθεροι άνθρωποι». Στις τάξεις του συμμετέχουν κυρίως πολίτες από 20 έως 45 ετών που έχουν έντονα ανεπτυγμένη τη διαδικτυακή ενασχόληση. Σε αντίθεση με όσα συνηθίζονται, το κόμμα δεν θα διοικείται από έναν πρόεδρο, αλλά από επταμελή συλλογική διοίκηση. Η πρώτη, υπηρεσιακή, διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τους Κουγιουμτζίδη Φίλιππο (35 ετών, εκ Θεσσαλονίκης, με σπουδές στους υπολογιστές), Μαριόττι Γεώργιο (42 ετών, δικηγόρο-ελεύθερο επαγγελματία, εκ Γερμανίας), Παναγόπουλο Ιωάννη (31 ετών, από την Αθήνα, μηχανικό λογισμικού με σπουδές Πληροφορικής), Παππά Ανδριανό (20 ετών, από το Χαλάνδρι Αττικής, φοιτητή στο ΑΠΘ), Σαμουρκασίδη Ανέστη (42 ετών, από Θεσσαλονίκη, ελεύθερο επαγγελματία), Σαπρανίδη Αλέξανδρο (28 ετών, από Αθήνα, ηλεκτρολόγο, ιδιωτικό υπάλληλο), Σερέτη Χριστίνα (43 ετών, από Θεσσαλονίκη, με σπουδές Πληροφορικής, ελεύθερη επαγγελματία). Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος, που συμμετέχει σε μια παγκόσμια κοινότητα αντίστοιχων κομμάτων που ξεκίνησε στη Σουηδία πριν από έξι χρόνια, μάχονται για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών ελευθεριών από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών, μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική χρήση, αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πατέντες που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα και άδικη εκμετάλλευση. Παράλληλα, τα Κόμματα Πειρατών κάθε χώρας εστιάζουν σε επιμέρους ζητήματα των χωρών τους, σε πλαίσιο μεταξύ τους ανεξαρτησίας, έχοντας βασικές αξίες όπως η ψηφιακή, συμμετοχική, άμεση δημοκρατία, η διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης, η ενίσχυση του διαχωρισμού των εξουσιών, ο σεβασμός της προσωπικής ζωής, η ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια. Παλεύουν για εξάλειψη των ιδιωτικών μονοπωλίων, εκτεταμένη χρήση ανοικτών προτύπων και ελεύθερου λογισμικού, ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση και τον πολιτισμό, προστασία πληροφοριοδοτών, δημοσιογράφων και bloggers (όταν δημοσιοποιούν παρανομίες), πληροφοριακός αυτοκαθορισμός, συμμετοχή στην ψηφιακή ζωή κι ενάντια στον ψηφιακό αλφαβητισμό, δικαίωμα ασφαλούς ύπαρξης, δωρεάν και δημοκρατικά ελεγχόμενες τεχνικές υποδομές.

****

Πράσινη αντίδραση

Τα δύο από τα τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν ενώπιων ΓΑΠ, Βενιζέλου και υπουργών, στις δρομολογούμενες εξελίξεις ήταν νέα παιδιά. Ο Κώστας Πανταζής και ο Δημήτρης Σακελλάρης (μαζί με τον «σεσημασμένο» Γιώργο Παναγιωτακόπουλο) είπαν ξεκάθαρο ΟΧΙ στα προωθούμενα μέτρα. Ειδικά ο γραμματέας της Νεολαίας δεν έμεινε στα λόγια εντός του οργάνου, αλλά για πρώτη φορά τόσο δυναμικά και έντονα διαφώνησε δημόσια με την πολιτική της κυβέρνησης και του κόμματος. Μέσα στην εβδομάδα είδαμε «κρεσέντο» παρεμβάσεων Κώστα Πανταζή σε Μέσα Ενημέρωσης, με αρχή την παρουσία του στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» την περασμένη Δευτέρα και συνέχεια σε πολλά περιφερειακά ΜΜΕ (ραδιόφωνα και εφημερίδες). Πέρα από αυτό, κυκλοφόρησε κείμενο παρέμβασής του, όπου ξεκαθαρίζει τις διαφωνίες και τις διαφορετικές στοχεύσεις, προφανώς αντιλαμβανόμενος πλήρως το κλίμα που επικρατεί στην οργάνωσή του, αλλά και στην κοινωνία. Την Παρασκευή μάλιστα είχαμε ακόμη ένα κείμενο από νεαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, όπου αναλύουν τα λάθη της κυβέρνησης, προτείνουν άλλη πολιτική και, στο διά ταύτα, ζητούν εκλογές αμέσως προς δημοκρατική νομιμοποίηση του όποιου σχεδίου εξόδου από την κρίση! Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το κείμενο το υπογράφουν στελέχη της «σοσιαλιστικής» πλευράς, παλιοί προεδρικοί, υποστηρικτές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και γνωστοί βενιζελικοί. Τα ονόματα στις υπογραφές είναι λίγα, αλλά με εξαιρετικά μεγάλη σημασία λόγω της πολυποίκιλης προέλευσής τους: Σακελλάρης Δημήτρης, Τζήμας Θέμης, Ελευθεριάδης Αντώνης από τη μία, μαζί με τους Ζερβάκη Μαρία και Μαμέλη Κώστα, ενώ από την άλλη Καμάς Παντελής, Κώστας Πανταζής και (έκπληξη…) Χαλβατζόγλου Γιώργος!

****

Ξεσηκωμός!

Με σύνθημα «Ξεσηκωμός ενάντια στο νέο αντεργατικό μακελειό», το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ και το σύνολο της οργάνωσης καλεί τους νέους σε κινητοποίηση και προχωρεί σε πολύ δυναμικές και συνεχείς διαδηλώσεις. Η ΚΝΕ τονίζει ότι με τα βάρβαρα μέτρα του νέου Μνημονίου, με τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% και επιπλέον 10% ειδικά για τους νέους, οδηγούν τη νεολαία στη μόνιμη εξαθλίωση και τη στυγνή εκμετάλλευση. Καταγγέλλει ότι το μαύρο μέτωπο πλουτοκρατίας, κυβέρνησης, «τρόικας» και των δυνάμεών τους μέσα στο κίνημα τσακίζουν τον κατώτερο μισθό απ’ τα 750 ευρώ στα 585 ευρώ μεικτά, δηλαδή 480 ευρώ στο χέρι και για τους νέους 430 ευρώ, το επίδομα ανεργίας κατρακυλάει στα 325 ευρώ, με τις συμβάσεις εργασιακής εμπειρίας και τη μαθητεία, μιλάμε πραγματικά για ένα ξεροκόμματο! Οι γειτονιές της Αθήνας γνωρίζουν ήδη τη συνεχή κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που καλούν σε «ξεσηκωμό παντού». Μεγάφωνα, αφίσες και στελέχη, καλούν κάθε νέος εργάτη και εργάτρια, κάθε άνεργο, όλους τους νέους των λαϊκών οικογενειών να πουν ΟΧΙ στη σύγχρονη σκλαβιά, να ταρακουνήσουν τώρα όλη την Ελλάδα, να ανάψουν παντού τη φωτιά του ανυποχώρητου αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σχολή, σχολείο, γειτονιά. Η ΚΝΕ τονίζει ότι δεν υπάρχει ατομική λύση, καθώς εκτιμά ότι ακόμη και οι νέοι που σήμερα βρίσκονται στους χώρους της εκπαίδευσης θα συναντήσουν καθεστώς «εργασιακών Νταχάου». Οι κόκκινοι νέοι επαναλαμβάνουν ότι η εκμετάλλευση του λαού είναι ο μονόδρομος της ανταγωνιστικότητας και ότι δεν υπάρχουν ούτε «αριστεροί» ούτε «δεξιοί» σωτήρες.

«Όσο βαθύς κι αν είναι ο λάκκος έχουμε χρέος να σηκωθούμε με τα δικά μας χέρια» σημειώνουν και τονίζουν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να ανατρέψει αυτήν την πολιτική. «Μπορούμε να στείλουμε στα τσακίδια τη συγκυβέρνηση και την «τρόικα», κάθε κυβέρνηση που στηρίζει το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με εργατική εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ», σημειώνουν. Τονίζουν ότι όλα τα χρόνια οι νέοι αντιμετώπιζαν τους χειρότερους όρους στη δουλειά. Γιατί ήταν ανοργάνωτοι, γιατί τα αφεντικά είχαν και έχουν στήριγμα τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού και τον οπορτουνισμό στους τόπους δουλειάς. Καλούν όλους να οργανωθούν στο ΚΕΕ και την ΚΝΕ, ώστε να μην πάει στο βρόντο η οργή, διότι τα συμφέροντα δεν φοβήθηκαν ποτέ τα διάφορα ψευτοανεξάρτητα «κινήματα». Καλούν τους νέους σε οργάνωση παντού, στη δουλειά, στη γειτονιά, στο σχολειό, τη σχολή. «Γραφτείτε στα σωματεία, ενισχύστε τις Επιτροπές Αγώνα και τις Λαϊκές Επιτροπές και όπου δεν υπάρχουν φτιάξτε νέες, πετάξτε έξω απ’ τα σωματεία τους εργατοπατέρες. Όλοι με το ΠΑΜΕ. Σηκώστε στο πόδι όλη την Ελλάδα» είναι χαρακτηριστικές εκφράσεις που χρησιμοποιούν. Ένα είναι σίγουρο: η ΚΝΕ και το ΚΚΕ προετοιμάζονται εδώ και καιρό για τις τωρινές εξελίξεις και κινητοποιήσεις – και πολύ δύσκολα θα κάνουν πίσω…

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Κατήφεια

Πολύ βαρύ το κλίμα σε όλες τις συζητήσεις της Παρασκευής στον χώρο των νεαρών στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων. Η ατάκα «να δούμε αν και πώς θα υπάρχουν τα δυο κόμματα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup» είχε πολλούς θιασώτες…

Στα καλντερίμια

Επίσημα δεν θα δείτε τίποτε από τις δύο μεγάλες νεολαίες. Ανεπίσημα, πάρα πολλά στελέχη τους θα είναι στον δρόμο, στις διαδηλώσεις…

Κατηγορίες

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Άννα Διαμαντοπούλου, κατηγορώντας τους ότι υποθάλπουν αντιδράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι είχες Γάννη, τι είχα πάντα…

Αποκλεισμός

Αποκλείστηκε λόγω χιονιού στην Καστοριά ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το έφερε βαρέως, καθώς είναι γνωστό ότι συμμετέχει σχεδόν πάντα στις διαδηλώσεις. Την Κυριακή θα είναι στο Σύνταγμα, αφού περάσει από Θεσσαλονίκη…

Στιγμιότυπο

Ενδεικτικό της αντίδρασης στη συμφωνία με την «τρόικα», που εξέθεσαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Κυριακής, ήταν ένα στιγμιότυπο. Απέναντι στις επικρίσεις, ο Βαγγέλης Βενιζέλος γυρνά και λέει: «Πες τους Γιώργο (Παπανδρέου) τι περνάμε, πες τους Γιώργο (Κουτρουμάνη) τι μας λένε», για να εισπράξει ευθέως την απάντηση από νεαρό μέλος του ΠΣ: «Σημασία έχει τι λέει και τι περνά ο λαός, αντιπρόεδρε, όχι εσύ…»

Ρήξη ή προειδοποίηση;

Η σκληρή ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προς την Άννα Διαμαντοπούλου μπορεί να εκληφθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε ως πλήρης ρήξη είτε ως προειδοποιητική βολή. Θυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (ο οποίος δεν στοχοποιείται…) έχει πει ότι θα γίνουν αλλαγές στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μήπως οι γαλάζιοι πιστεύουν ότι η υπουργός δεν θέλει, τελικά, αλλαγές;

Αναβολή

Λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, η ΟΝΝΕΔ αποφάσισε να αναστείλει την έναρξη της πρωτοβουλίας για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών, τουλάχιστον στην Αθήνα.

Υπό συζήτηση

Ο προγραμματισμός της δράσης της γαλάζιας νεολαίας στο Λεκανοπέδιο, για την «παρέμβαση» σε πλατείες και άλση με σκοπό τον καλλωπισμό τους, έχει ολοκληρωθεί. Ακούμε ότι θα «περιποιούνται» μία πλατεία κάθε 15 ημέρες. Αν φυσικά το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις…

Φόροι

Πριν γίνουν γνωστά τα μέτρα που μας αφορούν όλους, ο Παπαμιμίκος έμαθε ότι συζητείται διεθνώς και στην Ευρώπη ένας «fat tax» για τους υπέρβαρους. Και εξανέστη. Συμπλήρωσε ότι το μόνο που λείπει είναι ένας «sex tax». Αμετάφραστο…

Δυσκολίες

Ακόμη και στις καθιερωμένες «πίτες», που έχουν μία ιδιαίτερη σημασία στο γαλάζιο στερέωμα, τα κεντρικά στελέχη του κόμματος δεν περνούν πλέον εύκολα βράδια… Τελευταίο παράδειγμα που μάθαμε ήταν η εκδήλωση της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ στο Γαλάτσι, όπου ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έγινε δέκτης έντονων διαμαρτυριών και αντεγκλήσεων, αμέσως μετά τη συμφωνία των αρχηγών.

Debate I

Κίνηση «ματ» επικοινωνιακά είχε σχεδιάσει η ΟΝΝΕΔ, με καλεσμένους τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή και τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη και θέμα συζήτησης «Υπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου από τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα;»

Debate II

Λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της καυτής επικαιρότητας, οι καλεσμένοι ενημέρωσαν τη Μεσογείων ότι η συζήτηση ματαιώνεται – ή τουλάχιστον αναβάλλεται. Τους ειδοποίησαν μόλις επτά ώρες πριν από την έναρξη, οπότε τεκμαίρουμε ότι και οι δύο πραγματικά ήθελαν να κάνουν τη συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο…

Δυναμισμός

Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα και λοιποί αγροτικοί, κατά βάση, νομοί έχουν αποκτήσει δυναμικές γαλάζιες τοπικές οργανώσεις νεολαίας. Ο δυναμισμός δεν αφορά μόνο την οργανωτική παρουσία. Για παράδειγμα, είδαμε ανακοινώσεις κατά των μέτρων, της «τρόικας» και της κυβέρνησης. Κυκλοφορούν και φήμες για επιρροές. Μήπως κάποιοι ετοιμάζονται για άλλα μονοπάτια;

Βιβλιοθήκη

Συνέντευξη παρουσίασης της Βιβλιοθήκης της ΟΝΝΕΔ μάθαμε ότι έδωσε στον δημοτικό σταθμό Επικοινωνία 94FM, σε εκπομπή για το βιβλίο, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Σας είχαμε πει ότι έχουν κάμει καλή δουλειά με τη βιβλιοθήκη του openplace, αλλά αφού τους αναγνωρίζουν και οι «βιβλιοφάγοι» φαίνεται ότι έχουν περάσει σε άλλα επίπεδα…

Επιμονή

Συνεχίζει η ΚΝΕ τις εκδηλώσεις ενάντια στον νόμο για τα ναρκωτικά σε χώρους δουλειάς και γειτονιές σε όλη την Ελλάδα. Επίσης το ΜΑΣ συνεχίζει τις παρεμβάσεις για ζητήματα σίτισης και στέγασης των φοιτητών.

Αντίσταση από τα αριστερά

Συνεχείς ανακοινώσεις, σκληρές εκφράσεις, συνεχής κινητοποίηση, αγώνας στον δρόμο είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου διαστήματος στη Θεμιστοκλέους. Οι νεολαίοι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν διαπιστευτήρια αγώνα. Θα επανέλθουμε…

Θέσεις και προτάσεις

Στο blog τους δημοσίευσαν της θέσεις τους οι Νέοι και οι Νέες της Δημοκρατικής Αριστεράς. Είναι το πρώτο αναλυτικό κείμενο που κυκλοφορούν με θέσεις και προτάσεις για πολλά ζητήματα νεολαίας, οπότε θα το μελετήσουμε και θα σας ενημερώσουμε…

Απορία Ι

Στο φυλλάδιο των θέσεων των νέων της ΔΗΜΑΡ είδαμε ότι υπάρχει ο τίτλος Νεολαία Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι ίδιοι όμως συνεχίζουν παντού να χρησιμοποιούν την ονομασία Νέοι και Νέες της Δημοκρατικής Αριστεράς». Είναι προοίμιο αλλαγής ονόματος ή επίσημης συγκρότησης; Πάντως κάτι αντίστοιχο γινόταν παλαιότερα και με τα ονόματα «ΝεολαίαΣΥΝ» και «Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ», από όπου προέρχονται αρκετοί εκ των νέων της ΔΗΜΑΡ…

Χαρακτηρισμοί

Σφοδρή επίθεση έκανε η «σκληρή» ΝΕΟΣ Πειραιά στον Αλέξη Τσίπρα, με βαρείς χαρακτηρισμούς, περί «πλουσιόπαιδου» και «βορείων προαστίων». Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Πάντως η συγκεκριμένη οργάνωση της ΝΕΟΣ, με τους οξείς χαρακτηρισμούς που συχνότατα δίνει σε όλους τους αντιπάλους της, μάλλον αντιπαθητική γίνεται…

Απορία ΙΙ

Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για ρήξη Βορίδη-Γεωργιάδη με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, τι θα κάνουν οι νεολαίοι του ΛΑΟΣ; Θυμίζουμε ότι η επιρροή των βουλευτών στους νέους είναι απείρως μεγαλύτερη του αρχηγού. Η κυρία Κοκκίνου πώς το χειρίζεται;

• Κυκλοφορεί προς υπογραφή κείμενο από νεαρούς επαγγελματίες (επώνυμους και μη) ενάντια στα μέτρα για τους νέους και τη χώρα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Στο κείμενο υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά καλούν τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν αλληλεγγύη και ευρωπαϊσμό. Εν κατακλείδι, προτείνουν ως μόνη διέξοδο «εδώ και τώρα εκλογές». Η μαγιά των υπογραφόντων είναι κυρίως νεαροί επαγγελματίες γαλάζιων αποχρώσεων, που είναι ή ήταν παλαιότερα στην ΟΝΝΕΔ, αλλά ακούμε ότι θα έχει και ονόματα εκτός γαλάζιου γαλαξία… Το κείμενο θα κυκλοφορήσει εντός του Σαββατοκύριακου ή στις αρχές τις εβδομάδας.


Σχολιάστε εδώ