Δεν άντεχε τα «όχι» και παραιτήθηκε

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ την Παρασκευή, οι δηλώσεις βουλευτών ότι θα καταψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση έπεφταν βροχή, ενώ τα βρόντηξε ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός, που προτίμησε να παραιτηθεί από το να καταψηφίσει τα μέτρα. «Το “όχι” στην ψηφοφορία θα με σκότωνε», έλεγε στους δημοσιογράφους, ενώ στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ανέφερε ότι «η παραίτησή μου είναι μονόδρομος». Η στάση των βουλευτών Π. Στασινού και Γ. Κουτσούκου, οι οποίοι δεν ήταν απλώς διατεθειμένοι να τα σπάσουν, αλλά τα έσπασαν, προβληματίζει τους συναδέλφους τους και όχι μόνο αυτούς που ανησυχούν γιατί εκλέγονται στις ίδιες περιφέρειες, όπου δεν θα μπορούν να εμφανιστούν αν υπερψηφίσουν τα μέτρα.

Μετά την παραίτηση του βουλευτή Άρτας, σε δηλώσεις ότι θα καταψηφίσουν τη σύμβαση προχώρησαν και άλλοι βουλευτές, όπως ο Χρήστος Μαγκούφης και η ανεξάρτητη πλέον Μιλένα Αποστολάκη, ενώ όρο να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά έθετε ο βουλευτής Ν. Ζωίδης, προκειμένου να μην καταψηφίσει. Στη γραμμή της καταψήφισης κινούνταν και οι Χρ. Κατσούρας, Γ. Αμοιρίδης, Λ. Κατσέλη, Χρ. Πρωτόπαπας, Οδ. Βουδούρης και είκοσι ακόμα βουλευτές, οι οποίοι φέρονταν σοβαρά προβληματισμένοι. Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και οι αντιμνημονιακοί βουλευτές της ΝΔ, μετά μάλιστα τη δήλωση Καρατζαφέρη ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το Μνημόνιο. Άλλοι βλέπουν ως σανίδα σωτηρίας τις εκλογές και ζητούν να διεξαχθούν αμέσως κι άλλοι θεωρούν σοφότερο σ’ αυτήν τη συγκυρία την παράταση του βίου τής κυβέρνησης, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι μετά τη στήριξη στο νέο Μνημόνιο η ΝΔ θα αρχίσει να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις.

Την ίδια ώρα αυξάνονταν οι πιέσεις από την πλευρά 19 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εκλέγονται στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίοι με κοινή τους δήλωση ξεκαθάριζαν ότι δεν δέχονται την κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που θεσμοθετήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι νησιώτες για κάθε υπηρεσία και εμπόρευμα. Πρόκειται για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Ζωίδη, Γ. Κασσάρα, Δ. Κρεμαστινό, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Περλεπέ, Γ. Παπαμανώλη, Π. Ρήγα, Ρ. Ζήση, Κ. Καρτάλη, Π. Βαρδίκο, Ε. Τσουρή, της ΝΔ Μ. Ιατρίδη, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Μαρκόπουλο, Γ. Βρούτση, Κ. Μουσουρούλη, Σ. Γαληνό, Θ. Νάκο και τον Π. Μαρκάκη, βουλευτή του ΛΑΟΣ.

Η Μ. Αποστολάκη θεωρεί «ανυπόστατο πλέον το επιχείρημα ότι η ψήφιση της σύμβασης αποτρέπει τη χρεοκοπία της χώρας», ενώ ο Χ. Μαγκούφης δήλωσε ότι «τα υφεσιακά μέτρα δεν δίνουν λύση». «Οι ιδεοληπτικές εμμονές της “τρόικας” σε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση και αυξάνουν τους ανέργους και τους φτωχούς προβληματίζουν και ανησυχούν», αναφέρει στην επιστολή του ο Π. Στασινός. Πρώτος επιλαχών στον Νομό Άρτας είναι ο δήμαρχος Γ. Παπαλέξης. Ακολουθεί ο Χρ. Γκόκας, ενώ, αν αρνηθεί να πάρει τη θέση του παραιτηθέντος βουλευτή, τελευταία επιλαχούσα είναι η Αν. Κατσαντούλα.


Σχολιάστε εδώ