Από το Περιστύλιο…

Το πρώτο, στο οποίο οι βουλευτές καλούνται να τοποθετηθούν πάραυτα, περιέχει τη συμφωνία PSI, τις ρυθμίσεις που αφορούν την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι ένα παράρτημα του Μνημονίου με το οποίο εξουσιοδοτείται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών να υπογράψουν τη δανειακή σύμβαση που θα περιλαμβάνει τα νέα σκληρά μέτρα. Άρα το… ζουμί μένει για αργότερα και τους περιμένει στη γωνία ύστερα από δεκαπέντε μέρες, όταν θα έρθει στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος με όλο το πακέτο των μέτρων. Το θέμα είναι πολιτικό και όποιος είναι αποφασισμένος για το «όχι», το λέει εξαρχής. Προς το παρόν, εκτός του πρώην συνδικαλιστή υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου που παραιτήθηκε -μένει χωρίς αντικείμενο με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας- και είπε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα οδυνηρά μέτρα, διάφοροι βουλευτές και από τα δύο κόμματα δηλώνουν δυσαρεστημένοι, ασκούν κριτική και τοποθετούνται αρνητικά. Δεν διευκρινίζουν όμως τι θα κάνουν και αν θα το κάνουν τώρα ή σε δεκαπέντε μέρες, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το πακέτο των μέτρων.

• Το ζητούμενο και για τις δύο πλευρές, σε ένα γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται, είναι να περάσει το Μνημόνιο και να μην τρέχουν σε εκλογές με αβέβαιο μέλλον, αλλά, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, όχι με τη δική τους ψήφο. Στο ΠΑΣΟΚ, που κατρακυλάει τη σκάλα στους πίνακες των δημοσκοπήσεων, η σφαγή των βουλευτών στις επερχόμενες εκλογές είναι βέβαιη κι όλοι αναζητούν διέξοδο. Όμως αυτοί -κι επειδή ο Καβάφης έγινε πολιτικά επίκαιρος! – «σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι», στέκονται και περιμένουν τα χειρότερα. Στο γαλάζιο στρατόπεδο αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά τόσο μεγάλο πρόβλημα. Το αυτοκτονικό σενάριο που γράφει ο Σαμαράς, με τη συμφωνία στο Μνημόνιο, έχει αποσυντονίσει τους βουλευτές στερώντας τους την αντιμνημονιακή τους ρητορική. Πού είναι η αντιμνημονιακή ΝΔ; Άλλοι προκρίνουν το «όχι», άλλοι το «παρών» και άλλοι την… κοπάνα. Φυσικά οι περισσότεροι δεν θα δυσκολευτούν να πουν το «ναι», όπως και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι εκ των οποίων διεκδικούν ντοκτορά στις κωλοτούμπες. Γι’ αυτούς ωστόσο ισχύει το γνωστό «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»…

• Οι επικίνδυνοι του ΠΑΣΟΚ, από όσα μαθεύονται, ξεπερνούν τους είκοσι. Σ’ αυτούς συγκατελέγεται ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς που διαφωνούν με τη μείωση του κατώτατου μισθού, ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης που έχει κάνει δηλώσεις σε ΜΜΕ ότι θα καταψηφίσει, και οι Χρήστος Μαγκούφης, Μάντατζη Τσετίν, ενώ επικριτικός εμφανίστηκε δημόσια ο Αντρέας Μακρυπίδης λέγοντας ότι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Επίσης διατείνονται ότι δεν έχουν πειστεί να ψηφίσουν οι Γιάννης Μιελογιαννάκης, Μανώλης Στρατάκης, Νίκος Ζωίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου. Πλην όμως οι τελευταίοι αυτοαναιρούνται, καθώς συγκαταλέγονται στους 35 βουλευτές που συνυπογράφουν την επιστολή Νιώτη ζητώντας ισοδύναμα μέτρα για την ανακούφιση των πληττόμενων εισοδηματικά τάξεων και, ουσιαστικά, τη μακροημέρευση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Την ίδια ώρα ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωνε στη Βουλή ότι η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν μπορεί να καταργηθεί με κανένα Μνημόνιο, με κανέναν κατεπείγοντα νόμο κυριακάτικα και ότι αυτό δεν γίνεται να περάσει από το Κοινοβούλιο.

Από την άλλη πλευρά την τιμή της γαλάζιας παράταξης σπεύδει να σώσει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που ζητά δυνατά εκλογές στις 4 Μαρτίου και εκτιμά ότι το Μνημόνιο δεν θα μαζέψει 150 ψήφους. Αντιδράσεις υπάρχουν από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, τον Κώστα Μαρκόπουλο, τον Γιώργο Βλάχο και τον Δημήτρη Σταμάτη. Στην ίδια γραμμή τουλάχιστον τριάντα βουλευτές της ΝΔ που σκοπεύουν να απουσιάσουν από την ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της ΝΔ, που ξέχασε τα περί επαναδιαπραγμάτευσης και πήγε στη διαπραγμάτευση λέγοντας «ναι» στο λάθος, σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε εσωκομματικό πρόβλημα. Η ώρα της κοινοβουλευτικής κρίσης πλησιάζει, καθώς το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

• Αυτά μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα σκεφτεί: Στην τούρλα του Σαββάτου και μόλις τα βρήκανε με τον Σαμαρά για το νέο Μνημόνιο με πρόταση που υπογράφουν 111 βουλευτές και ο Γ. Παπανδρέου, ζητείται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το χρέος της χώρας το 2009. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Β. Έξαρχος ζήτησε μάλιστα την ίδια μέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων να οριστεί συνεδρίαση για τη συζήτηση της πρότασης. Το ΚΚΕ , ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν παράταση χρόνου, ενώ η ΝΔ διαφώνησε, επιμένοντας ότι η διερεύνηση πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές. Η ημερομηνία της συζήτησης αναμένεται ωστόσο να αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα, καθώς θα απασχολήσει ξανά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Ζητούν διερεύνηση σχετικά με το ποιοι παράγοντες και συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους του 2009 και αναζητούν διαρθρωτικές αδυναμίες, που υφίστανται διαχρονικά και έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί για να μην φτάσει η Ελλάδα να αμφισβητείται διαρκώς, ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών της δεδομένων. Η δικογραφία του αντεισαγγελέα εφετών Γρ. Πεπόνη, που ήρθε στη Βουλή, βασίστηκε σε 18 μαρτυρικές καταθέσεις, μετά τις καταγγελίες μελών της ΕΛΣΤΑΤ για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων προκειμένου να οδηγηθούμε στο ΔΝΤ.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει δηλαδή Εξεταστική με αφορμή τη δικογραφία Πεπόνη και όχι, όπως αρχικά έλεγε, Εξεταστική για την πορεία της οικονομίας από το 2004.

Και καλά, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την πρόταση. Οι βουλευτές του θα την ψηφίσουν; Διότι προς το παρόν δύο φορές έχουν απορρίψει αιτήματα που έχουν φτάσει μέχρι την ολομέλεια…

Και η ΝΔ επιμένει σε μια Εξεταστική για το Μνημόνιο, μετά τις εκλογές. Θα βάλει μέσα και το Μνημόνιο 2;


Σχολιάστε εδώ