Συνεχίζονται οι… κρουαζιέρες τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο

Ουσιαστικά εργαλεία της πολιτικής αυτής είναι οι συνεχείς κινήσεις της «επιθετικού» χαρακτήρα στη θάλασσα του Αιγαίου, που έχουν διαδεχθεί τα κύματα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Όπως μάλιστα υπογράμμιζαν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, «οι συνεχείς επιθετικού χαρακτήρα κινήσεις της Άγκυρας στη θάλασσα τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνιστούν μια ζοφερή πραγματικότητα διαρκούς και αναβαθμισμένης αμφισβήτησης ελληνικών ζωτικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Η μόλις προ ολίγων εικοσιτετραώρων προκλητική «κρουαζιέρα» δίπλα στη Μύκονο (και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων) της τουρκικής κορβέτας «Μπαντίρμα» σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο αναβαθμισμένων προκλήσεων-αμφισβητήσεων των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη παθητική στάση της κυβέρνησης Παπαδήμου έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Η πρόσφατη παραβίαση δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη πρόκληση με στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Η τουρκική κορβέτα, που συμμετείχε σε επιχείρηση του ΟΗΕ ανοιχτά του Λιβάνου, πριν φθάσει στο λιμάνι της Σμύρνης το πρωί της Δευτέρας πέρασε διαδοχικά από τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κρήτης και Κάσου, Μήλου και Φολέγανδρου και τελικά μεταξύ Μυκόνου και Τήνου, πλέοντας μέσα και από ελληνικά χωρικά ύδατα, μια διαδρομή που δείχνει ότι επρόκειτο περί σχεδιασμένης πρόκλησης. Ένα πολεμικό πλοίο ξένης χώρας, και δη της Τουρκίας, δεν καταλήγει από τον Λίβανο στη Μύκονο κατά τύχη. «Η ίδια η διαδρομή της κάθε άλλο παρά τα στοιχεία μιας τυπικής αβλαβούς διέλευσης έχει. Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη και εκτελεσμένη επιχείρηση πρόκλησης αμφισβήτησης», σημείωναν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι. Υπενθύμιζαν, μάλιστα, πως είχαν προηγηθεί δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σύμφωνα με τις οποίες Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο αποτελούν ενιαίο χώρο επιχειρήσεων.

Το πλέον προκλητικό είναι ότι αυτή «η κρουαζιέρα» της τουρκικής κορβέτας αποτελεί την 207η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων μέσα σε έναν χρόνο. Τη σχεδόν καθημερινή παραβίαση των εναέριων συνόρων από τα μαχητικά της Τουρκικής Αεροπορίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία και ομολογούν ανοιχτά πλέον έμπειροι διπλωμάτες και στρατιωτικοί, έχει διαδεχθεί μια πρωτοφανής τουρκική επιθετικότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη θάλασσα.

Η ελληνική πολιτική των χαμηλών τόνων εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Η Άγκυρα αυξάνει την πίεση διότι διαπιστώνει ότι, ενώ προκαλεί σε αέρα, θάλασσα και ξηρά (βλέπε Θράκη), η Αθήνα προβαίνει μεν στα τυπικά διαβήματα, αλλά σε επίπεδο κλίματος και συμβολισμών συνεχίζει σαν να είναι ομαλές οι διμερείς σχέσεις, όπως μεταξύ δύο οποιωνδήποτε γειτονικών χωρών, και όχι σχέσεις μεταξύ επιτιθέμενου και αμυνόμενου, όπως πραγματικά είναι.


Σχολιάστε εδώ