Στοπ στις διακοπές ρεύματος για το «χαράτσι»!
Η κυβέρνηση φοβήθηκε ακραίες εκδηλώσεις κοινωνικής αναταραχής αν κοβόταν το ρεύμα από τη ΔΕΗ με αυτόματες διαδικασίες στους 500.000 καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του «χαρατσιού» και ήδη έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
Το υπουργείο Οικονομικών χειρίζεται με απόλυτο κυνισμό και έντονα… αυτοσχεδιαστική διάθεση το μεγάλο κοινωνικό θέμα που δημιουργήθηκε από την εκβιαστική απαίτηση του κράτους για πληρωμή ενός φόρου υπό την απειλή στέρησης ενός βασικού αγαθού, όπως το ρεύμα:
n Τις προηγούμενες ημέρες βεβαιώθηκε η εισπρακτική επιτυχία του φόρου από την «τρόικα», καθώς επέτρεψε τη μείωση του ελλείμματος πέρα από τις αρχικές προβλέψεις. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από το «χαράτσι», υπό την εκβιαστική απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης, έφθασαν τα 2,3 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς περισσότεροι από εννιά στους δέκα καταναλωτές έσπευσαν να το πληρώσουν για να αποφύγουν περιπέτειες.
n Αφού ο εισπρακτικός στόχος επιτεύχθηκε, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ασχοληθεί με το μείζον κοινωνικό θέμα που απείλησε να δημιουργήσει το «χαράτσι», όπως φάνηκε και από τις βίαιες αντιδράσεις κατοίκων χωριού των Σερρών, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε συνθήκες πολικού ψύχους.
n Το πρόβλημα ήταν ότι, ακόμη και μετά τη σχετικά ικανοποιητική «συμμόρφωση» των φορολογουμένων στο «χαράτσι», έμεναν –σύμφωνα με υπολογισμούς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ– περίπου 500.000 καταναλωτές (από τους συνολικά 6,3 εκατ. υπόχρεους) που δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση και ήδη έχουν παρέλθει 80 ημέρες από την προθεσμία. Άρα, αυτοί οι χιλιάδες καταναλωτές σε όλη τη χώρα θα έπρεπε να βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυτόματες διαδικασίες διακοπής ηλεκτροδότησης που θα εφάρμοζε βάσει του νόμου η ΔΕΗ.
n Μπροστά στον κίνδυνο των αντιδράσεων, το υπουργείο αποφάσισε ουσιαστικά να αναστείλει τις διακοπές ηλεκτροδότησης, με μια τουλάχιστον περίεργη τροπολογία, που ορίζει ότι πριν προχωρήσει η ΔΕΗ στη διακοπή θα πρέπει να έχει εντολή από το υπουργείο Οικονομικών. Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν ότι ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θα «παγώσει» η διακοπή ηλεκτροδοτήσεων, εκτός από ελάχιστες, ακραίες περιπτώσεις.
n Το περίεργο της τροπολογίας είναι ότι παραμένουν ασαφή τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα αποφασίζει το υπουργείο Οικονομικών αν θα στερηθεί κάποιος πολίτης ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά. Αυτό αφήνεται αδιευκρίνιστο και θα εξηγηθεί με σχετική εγκύκλιο.
n Αυτό που δεν μένει αδιευκρίνιστο, πάντως, είναι ποια τύχη θα έχουν, ανεξάρτητα από το αν θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση, όσοι δεν πληρώσουν το τέλος: Άλλη τροπολογία, που είχε κατατεθεί νωρίτερα, προβλέπει ότι μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από την τελευταία προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του τέλους η ΔΕΗ θα ενημερώνει σχετικά το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ενεργοποιούνται κατά των οφειλετών οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, μισθών και συντάξεων. Κάποιοι, δηλαδή, θα καταλήξουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το «χαράτσι».
Ν.Χ.