Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Και ξαφνικά βρεθήκαμε να διαβάζουμε σενάρια ακόμα και για «αυξημένες πιθανότητες να κινηθεί ανοδικά το ΧΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012». Ενδεχομένως υπεραισιόδοξη εκτίμηση, αλλά ποιος θα μπορούσε να προβλέψει και το ράλι που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες στην αγορά, ένα ράλι που -μέχρι την Πέμπτη, όταν και σημειώθηκε μια σχετικά έντονη αποκομιδή κερδών- οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε σωρευτικά κέρδη άνω του 17% και σχεδόν τα διπλάσια για τον 20άρη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Με δυο λόγια, όλες τις προηγούμενες ημέρες γίναμε μάρτυρες της καλύτερης εκκίνησης χρονιάς εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αν αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια, θα φανεί… Από την άλλη, ίσως να είναι απλώς ένα πιο «δυναμικό»… «φαινόμενο του Ιανουαρίου».

Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να προκαλεί καμία έκπληξη η βιαιότητα της υποχώρησης την Πέμπτη, καθώς από το ξεκίνημα κιόλας της συνεδρίασης καταγράφηκαν έντονες πιέσεις στους δεικτοβαρείς τίτλους της αγοράς, το σίγουρο είναι πως, εφόσον τις αμέσως επόμενες ημέρες επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, του χρέους, του περιβόητου «κουρέματος» και στη νέα δανειακή σύμβαση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αντιδράσει η αγορά στη λογική του -πολύ- πιεσμένου ελατηρίου.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να συνεχίσουν την ανοδική τους τροχιά οι τράπεζες, οι οποίες από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν αποδώσει πάνω από 125%. Και είναι ενδεικτικό πως, ενώ μεσοβδόμαδα είχαμε και το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της συγχώνευσης των Alpha Bank και EFG, παρ’ όλα αυτά το αγοραστικό κρεσέντο στις τράπεζες δεν ανακόπηκε.

Με δυο λόγια, το ΧΑ έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη καμπή: εάν οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης του προβλήματος χρέους είναι θετικές, τότε οι πιθανότητες να δούμε κατά πολύ καλύτερες ημέρες στη χρηματιστηριακή μας αγορά είναι αυξημένες. Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό περιθώριο είναι πια δεδομένο: μέχρι τις 20 Μαρτίου, οπότε και λήγει το περιβόητο πλέον ομόλογο των 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είτε έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές μας και πληρώνουμε είτε δεν υπάρχει deal, οπότε ενδεχομένως να μην υπάρχει και λόγος να συζητάμε πια για μια χρηματιστηριακή αγορά που ίσως και να μην έχει ως νόμισμα διαπραγμάτευσης το ευρώ!

ΥΓ.: Οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν πως οι προοπτικές της αγοράς μας για το 2012 έχουν προεξοφληθεί – επί το χείρον βέβαια. Σε αντίθεση με το 2011. Όπερ σημαίνει πως, εφόσον η αγορά μας κινηθεί με «καύσιμο» μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, η αντίδρασή της θα είναι ενδεχομένως αντιστρόφως ανάλογη των ζοφερών σεναρίων που έχουν προεξοφλήσει οι επενδυτές…


Σχολιάστε εδώ