Στα κάγκελα και οι βουλευτές της ΝΔ

Υπάρχουν κι εκείνοι που –προϊόντος του χρόνου αυξάνονται– πιέζουν την ηγεσία να αποσύρει τα στελέχη που μετέχουν στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα τη στήριξή της στον Λ. Παπαδήμο.

Η περικοπή 13ου και 14ου μισθού, όσο και η κατάργηση του κατώτατου αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους βουλευτές, οι οποίοι στις συνομιλίες τους υπογραμμίζουν ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για την ελληνική κοινωνία». Δεν κρύβουν μάλιστα τις ανησυχίες τους ότι «αν ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα, δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους»! Ορισμένοι εξ αυτών λένε ότι θα τα καταψηφίσουν ακόμη κι αν έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, διακινδυνεύοντας ως και το ενδεχόμενο διαγραφής τους.

Για τον λόγο αυτό και ζητούν από την ηγεσία του κόμματος να αποκρούσει τις «εκβιαστικές απαιτήσεις» της «τρόικας», να μη συναινέσει σε τέτοιου είδους αποφάσεις προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το κόστος για τη ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές θα είναι μεγάλο. «Θα ψηφίσουμε μόνο ό,τι έχει σχέση με μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και τίποτα περισσότερο» σημείωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ η Φ. Πιπιλή τόνισε ότι για την ίδια ο κατώτατος μισθός είναι «κόκκινη γραμμή» και δεν πρόκειται να συναινέσει για την κατάργησή του.

Σε αυτό το κλίμα κινούνται οι απόψεις των περισσοτέρων βουλευτών, γεγονός που έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό της ηγεσίας, που γίνεται ακόμη εντονότερος λόγω των μηνυμάτων που φτάνουν στη Λ. Συγγρού, τόσο από μεμονωμένα στελέχη όσο και από κομματικές οργανώσεις.

Υπάρχουν ωστόσο και βουλευτές που τηρούν πιο… μετριοπαθή στάση, όπως οι λεγόμενοι φιλελεύθεροι, που δεν είναι αρνητικοί στην περικοπή (ή και την κατάργηση) του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί στο Δημόσιο.

Οι τελευταίοι μάλιστα ζητούν από την ηγεσία της ΝΔ να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, έτσι ώστε όλοι οι βουλευτές να υπερψηφίσουν τα μέτρα και να επιμεριστούν οι ευθύνες και, φυσικά, το πολιτικό κόστος.

Στη Λ. Συγγρού μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους έτσι ώστε να μη χρειασθεί να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κι αν αυτό καταστεί αναγκαίο να έχουν προηγηθεί οι επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες ώστε να αμβλυνθεί η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κι αυτό διότι αν τεθεί κομματική πειθαρχία και ορισμένοι βουλευτές την παραβούν, ο Αντ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να τους διαγράψει. Αν οι «απείθαρχοι» είναι 3 με 4 το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, αν όμως είναι ακόμη περισσότεροι, το κόμμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια μεγάλη κρίση, οι συνέπειες της οποίας θα είναι απρόβλεπτες.

Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ επικρατεί δυσφορία, αν όχι οργή, κατά του πρωθυπουργού, διότι, όπως χαρακτηριστικά λένε, αντί να διαπραγματεύεται με τους δανειστές με βάση τις εθνικές θέσεις που χαράχθηκαν από κοινού με τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει μετατραπεί σε… «ταχυδρόμο της «τρόικας»» και της Μέρκελ»! Ο αναβρασμός είναι μεγάλος και είναι θέμα χρόνου κάποιοι να βγουν δημόσια και να επικρίνουν ευθέως τον κ. Παπαδήμο.


Σχολιάστε εδώ