στα ενδότερα των ομάδων
• Την έσκασε τη βόμβα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έστω και στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Η απόκτηση του Καζίμ Ρίτσαρντς μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στη Σούπερ Λίγκα, αφού είναι παίκτης που μπορεί να δώσει διαφορετική ισχύ στη δεξιά πτέρυγα των «ερυθρολεύκων», η οποία έως τώρα ήταν η αχίλλειος πτέρνα τους εξαιτίας της ατολμίας που χαρακτήριζε τον Φετφατζίδη και τον Αμπντούν.
• Η μεταγραφή, πάντως, έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς ο πρόεδρος του Ολυμπιακού διαπίστωσε τη δυσφορία των οπαδών, οι οποίοι έβλεπαν τις μέρες να περνούν δίχως να ενισχύεται σοβαρά η ομάδα του Πειραιά. Έτσι… έσπρωξε τα ρέστα παρά το ναυάγιο των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί με παίκτες από τη Γαλλία και την Αγγλία.
• Υπήρχαν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ο Μαρινάκης επιθυμούσε μια ηχηρή μεταγραφή, η οποία θα άλλαζε την ατμόσφαιρα στα στέκια των οργανωμένων οπαδών. Πρόκειται για εσωτερικό θέμα του Ολυμπιακού, που σχετίζεται περισσότερο με την ομάδα μπάσκετ και τους συνδεσμίτες, αλλά επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό και το ποδοσφαιρικό τμήμα.
• Πέρα από τους Πειραιώτες, η κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι κυμάνθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας, καθώς οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας απέκτησαν συνολικά 36 παίκτες (!) με τους περισσότερους εξ αυτών (9) να φορούν τη φανέλα του Πανιωνίου.
• Η ομάδα της Νέας Σμύρνης βρίσκεται, πάντως, στο επίκεντρο ενός νέου σίριαλ, καθώς ακούγεται έντονα πως δεν είχε δικαίωμα μεταγραφών επειδή οφείλει χρήματα σε πρώην και νυν ποδοσφαιριστές της, με διακεκριμένους νομικούς να προαναγγέλλουν τον υποβιβασμό των «κυανέρυθρων», όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι με τον Ηρακλή.
• Και τότε εκδόθηκαν δελτία για τους παίκτες που πήρε ο «γηραιός» τον Ιανουάριο, αλλά, όταν κορυφώθηκε η κόντρα του με την ΕΠΟ, από την Ομοσπονδία βγήκε το χαρτί που αποδείκνυε πως οι μεταγραφές πραγματοποιήθηκαν χάρη στην παραποίηση των απαραίτητων εγγράφων. Έτσι, η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε τον δρόμο για τη Φούντμπολ Λιγκ, την παλιά Β’ Εθνική, ενώ στη συνέχεια έχανε μια κατηγορία τον μήνα.
• Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε με τον υποβιβασμό του Ηρακλή στο περιφερειακό πρωτάθλημα, δηλαδή τη Δ’ Εθνική. Εκεί άρχισαν οι «κυανόλευκοι» τη σεζόν, αλλά τα Χριστούγεννα τους βρήκαν στη Φούντμπολ Λιγκ 2, την παλιά Γ’ Εθνική, έπειτα από τη συγχώνευσή τους με τους Πόντιους Κατερίνης.
• Δικηγόροι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο επιμένουν πως ανάλογη τύχη θα έχει φέτος και ο Πανιώνιος, έστω κι αν προσπέρασε προσωρινά το εμπόδιο που έβαλαν οι νομικοί εκπρόσωποι του Αλβάρο Ρεκόμπα για την οφειλή στον ουρουγουανό σούπερ σταρ.
• Ιδιαίτερα ενισχύθηκε και η Δόξα Δράμας. Όχι, βέβαια, με πρωτοκλασάτους παίκτες, αλλά ασφαλώς με καλύτερους από εκείνους που διέθεταν οι Δραμινοί, καθώς στοχεύουν στην κατάκτηση δέκα πόντων, ώστε να ανέβει το μπόνους από τη σύμβαση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
• Από την πρώτη πεντάδα του βαθμολογικού πίνακα, μεταγραφές έκαναν μόνο ο Ολυμπιακός και μία ο ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» απέκτησε τον Νιμανί από τη Μονακό, χωρίς ουσιαστικά να ξοδέψει ευρώ, καθώς οι αποδοχές του παίκτη καλύπτονται από τους Μονεγάσκους, ενώ η ελληνική ομάδα τού δίνει μόνο 40.000 για έξι μήνες.
• Ο Παναθηναϊκός έμεινε χωρίς ενίσχυση, όπως και η ΑΕΚ. Αμφότερες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ΟΥΕΦΑ, η οποία τους απαγόρευσε την απόκτηση παικτών εξαιτίας των οφειλών που έχουν στους παίκτες τους.
• Για την «Ένωση» υπήρξε εμπόδιο και από την ΕΠΟ, καθώς στερούνταν φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, αν και ο Σταύρος Αδαμίδης δήλωσε πως μπορούσαν οι «κιτρινόμαυροι» να αποκτήσουν τα δύο έγγραφα οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσαν. «Απλώς δεν χρειάστηκε», υποστήριξε σε επίσημη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΑΕΚ και ακόμα γίνεται δέκτης ειρωνικών σχολίων από το σύνολο του Τύπου.
• Χωρίς ενίσχυση πορεύεται και ο Άρης. Άλλη μία ομάδα που αδυνατούσε να εξασφαλίσει έγκαιρα τη φορολογική ενημερότητα, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Γιάννη Κόντη, ο οποίος επέδειξε πρωτοφανή ζήλο να μιμηθεί τον Αδαμίδη.
• Ούτε ο ΟΦΗ κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι. Η ομάδα του Ηρακλείου χρωστάει σε όσους μιλούν ελληνικά, ενώ ούτε χρήματα υπήρχαν, αλλά ούτε και τα απαραίτητα έγγραφα.
• Ο Ατρόμητος πρόσθεσε στα γρανάζια του μόνο τον Ιγκλέσιας. Ο αργεντινός μέσος αποτελεί προσωπική επιλογή του Γιώργου Δώνη, ο οποίος θεωρεί πλήρες το ρόστερ της ομάδας του και έτσι απλώς ζήτησε έναν παίκτη που εκτιμά πως μπορεί να κάνει τη διαφορά.
• Η Ξάνθη πήρε έναν νεαρό, τον Πλατέλλα, από την Καλλιθέα. Τον είχε στο στόχαστρό της από το καλοκαίρι, αλλά οι παράγοντες της ακριτικής ομάδας προτίμησαν να μείνει ελεύθερος ο παίκτης, ώστε να αποφύγουν την καταβολή ανταλλάγματος στην αθηναϊκή ΠΑΕ.
• Λίγες, αλλά επιλεκτικές κινήσεις έγιναν από τον Παναιτωλικό. Οι Αγρινιώτες διαθέτουν γεμάτο πορτοφόλι και έτσι απέκτησαν τον πρώην παίκτη της Πόρτο, Φερνάντες, τον Ακαλέ με θητεία στη Γαλλία, τον Βιντάλ από τη Μάντσεστερ Σίτι και τον Ονουάτσι με πέρασμα από τον Ιωνικό και την Καβάλα.
• Οι προσθήκες του Παναιτωλικού αφορούσαν κυρίως την επιθετική γραμμή, καθώς εκεί εστιάζονται τα σημαντικότερα αγωνιστικά προβλήματα. Στο Αγρίνιο έχουν παράπονα τόσο από τον Ανρί Καμαρά όσο και από τον Άγγελο Χαριστέα, τα δύο πιο βαριά συμβόλαια της νεοφώτιστης ομάδας.
• Ο Ζαραδούκας και ο Τζαμπρέλα μπορούν να βοηθήσουν τον ΠΑΣ Γιάννινα, σύμφωνα με τον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος ήθελε επίσης Μπαλάφα και Παπάζογλου από τον ΠΑΟΚ, αλλά συνάντησε την άρνηση των δύο παικτών. Ο έλληνας τεχνικός ποντάρει και στον κορεάτη στόπερ Γιονγκ Γιαν Λι, αλλά κατά τα φαινόμενα περισσότερο υπολογίζει η γιαννιώτικη ΠΑΕ σε έσοδα από χορηγούς παρά στην αγωνιστική βελτίωση με τον συγκεκριμένο παίκτη.
• Προσεκτικές κινήσεις από την Κέρκυρα και τον Λεβαδειακό σε θέσεις που πονούσαν. Η σημαντικότερη προσθήκη στους Φαίακες ήταν αυτή του Ερίθε από τον Απόλλωνα Λεμεσού και στους Βοιωτούς του διεθνούς Δημήτρη Παπαδόπουλου.
• Ο Εργοτέλης απέκτησε τον Δάρλα, όταν του προέκυψε το διαζύγιο με τον Τόμας Βίσιο, ενώ ο Αστέρας έμεινε με τους ίδιους παίκτες. «Έχουμε στην ομάδα πάνω από τριάντα συμβόλαια και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε απ’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές», το μότο του Τσιώλη.