Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας!

Στον αντίποδα:

• ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ (σ.σ.: έστω και αργά) προετοιμάζουν 24ωρη ακόμη και 48ωρη γενική απεργία στα μέσα Φεβρουαρίου. Για τον σκοπό αυτό, θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση των συνδικαλιστικών ηγεσιών των δύο οργανώσεων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Υπέρ της απεργιακής αντίδρασης αμέσως, έχουν ήδη ταχθεί οι κ. Γ. Πέρρος (ΠΑΜΕ) και Γ. Γαβρίλης (Αυτ. Παρέμβαση).

• Τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ) ανεξάρτητοι βουλευτές (π.χ. Π. Κουρουμπλής, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου, Π. Καμμένος), μεγάλος αριθμός βουλευτών τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, όπως και προσωπικότητες (Μ. Θεοδωράκης, Μ. Γλέζος), προειδοποιούν τη «μεταβατική» κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τις απαιτήσεις της «τρόικας» που κυρίως αφορούν τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, το οριζόντιο κούρεμα των επικουρικών συντάξεων.

Και ενώ ο κ. Παπαδήμος εκβιάζει μέχρι την τελευταία στιγμή με παράδοση της εντολής για ανάληψη της πρωθυπουργίας αν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί (Γ. Παπανδέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης) δεν καταλήξουν σε κοινή απόφαση ως προς τους όρους που θέτει η «τρόικα», οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ με διαβήματά τους προς τους προέδρους των κομμάτων τους, υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στα συνδικάτα για σεβασμό τής -όποιας- συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων. Ακόμη ότι απέρριψαν κάθε ιδέα ή πιθανότητα για έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα παρενέβαινε στην ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σαραμά να εμμένει στις θέσεις που εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται, τον κ. Παπανδρέου να τα «μασάει» και τον κ. Γ. Καρατζαφέρη να είναι έτοιμος να επιλέξει «το κακό από το χειρότερο». Κατά τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών στελεχών, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ είναι έτοιμοι για κάθε υποχώρηση στο όνομα της «σωτηρίας της Ελλάδας». Ως προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ν. Κιουτσούκης (και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ) θεωρεί ότι ο χώρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αποστεί από τις δεσμεύσεις του αρχηγού του, ο οποίος και επρόκειτο να καταθέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπαδήμο εναλλακτικές προτάσεις για δημοσιονομικά ισοδύναμα έναντι των απαιτήσεων της «τρόικας».

Υπενθυμίζεται πως ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Γ. Μανώλης διοργανώνει στις 8 Φεβρουαρίου στο Περιστέρι αντιμνημονιακή εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος, το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΚΕ Ηλ. Ηλιόπουλος (γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ), ο Ν. Κιουτσούκης, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Βασ. Κορκίδης από το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Π. Καλύβας, κ.ά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητρόπουλος δημοσίως καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «έχει έτοιμη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα αφορά σε παρεμβατική πολιτική σε βάρος του εργατικού εισοδήματος». Σε αυτήν την περίπτωση, κρίσιμη θα είναι η στάση του κ. Σαμαρά, όχι μόνο για τις εξελίξεις στο κοινωνικό πεδίο, αλλά και στο πολιτικό, καθώς η «εμπλοκή» πιθανότατα θα οδηγήσει και σε κυβερνητικές ανακατατάξεις. Σημειώνεται πως ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διαμηνύουν πως όχι μόνο δεν θα αποδεχθούν νομοθετική παρέμβαση-σοκ σε μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, αλλά ούτε και ηπιότερες παρεμβάσεις, όπως πάγωμα μισθών, 13ου και 14ου μισθού και ωριμάνσεων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, όπως και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Στ. Ανέστης (κορυφαία στελέχη της ΠΑΣΚΕ και οι δύο), προειδοποιούν για κοινωνικές εκρήξεις, ενώ η συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη, παρά τις δραματικές εξελίξεις με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ και στόχο εργαζομένους, συνταξιούχους, χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, έχει «σιγήσει». Και το γεγονός αποδίδεται στο ρήγμα που έχει επέλθει στους κόλπους της ΠΑΣΚΕ, αφού ηγετικά επίσης στελέχη (Στ. Καλουφάκου, Ν. Φωτόπουλος, Μ. Στεκουλέα), όπως και πρόεδροι άλλων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, μέμφονται την ηγετική ομάδα για ανοχή, εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων κ.λπ.

Στον δημόσιο τομέα, πιο συμπαγής η ηγετική ομάδα της ΑΔΕΔΥ (Κ. Τσικρικάς, Ηλ. Ηλιόπουλος, Ηλ. Βρεττάκος και Δημ. Αγκαβανάκης) αναμένει το αποτέλεσμα της κοινής σύσκεψης Παπαδήμου – πολιτικών αρχηγών, έτοιμοι στη «σκληρή ατζέντα» να αντιπαραθέσουν τους «πιο σκληρούς αγώνες των δημοσίων υπαλλήλων, που αφορούν άμεσα στην επιβίωσή τους».

Τα «παιχνίδια των λυγμών και των εκβιασμών» αφήνουν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ποιο πολιτικό σκηνικό θα ξημερώσει η αυριανή μέρα. Γιʼ αυτό ίσως και ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης δεν θεωρεί καθόλου απίθανη μια αναβολή του προγραμματισμένου για τη Δευτέρα Eurogroup.


Σχολιάστε εδώ