πάρε δώσε

Ανακάλυψαν την ακρίβεια!

• Κατά τ’ άλλα, το υπουργείο Ανάπτυξης του Μ. Χρυσοχοΐδη δίνει με όλα του τα όπλα τη μάχη κατά της ακρίβειας. Πριν αρχίσει τις… εχθροπραξίες, όμως, ζήτησε από ιδιωτική εταιρεία ειδική μελέτη. Το πόρισμα ήταν άκρως εντυπωσιακό: βασικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Ανακαλύψαμε, λοιπόν, ότι ακρίβεια υπάρχει! Ύστερα από αυτή τη μοναδική επιστημονική ανακάλυψη, για την οποία χρειάστηκε να πληρωθεί ιδιωτική εταιρεία, ώστε να έρθει στο φως, μπορούμε τώρα να αρχίσουμε τον πόλεμο κατά της ακρίβειας….

• Η στήλη χωρίς την παραμικρή διάθεση να ταράξει τον ήσυχο και καλοπληρωμένο ύπνο του Δ. Κυριτσάκη, εκεί στην οδό Πατησίων, έχει μια επιπόλαιη και εύκολη παρατήρηση επί της έρευνας που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης: τυχαίνει τα αγαθά που είναι τα πιο ακριβά στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, σε σχέση με άλλες χώρες, να είναι αυτά που η διακίνησή τους ελέγχεται από ελάχιστες μεγάλες εταιρείες, πολυεθνικές και μη. Μήπως αυτό υποκρύπτει (λέμε, τώρα…) κάποια αδικήματα ανταγωνισμού, όπως η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή οι εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ); Μήπως;

• Πάντως, όλα δείχνουν ότι για το θέμα της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς η κατανάλωση συμπιέζεται και κάποιες μεγάλες αλυσίδες φαίνονται έτοιμες να κηρύξουν πόλεμο τιμών για μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά όχι με ειδικές εκπτώσεις και προσφορές, αλλά με συνολική μείωση του επιπέδου των τιμών. Μεγάλη αλυσίδα, ελεγχόμενη από ευρωπαϊκό όμιλο, λέει τώρα ότι θα φέρει τις τιμές πίσω στο 2008. Κάτι είναι κι αυτό! Δυστυχώς, όμως, η «τρόικα» δίνει τη δική της μάχη για να γυρίσει η αγοραστική μας δύναμη πίσω στη δεκαετία του ’60…

Πρόστιμα με… βήματα χελώνας

• Εδέησε (επιτέλους!) το υπουργείο Ανάπτυξης του «αδιάβαστου» (σχετικά με το Μνημόνιο) Μ. Χρυσοχοϊδη να επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα σε πολυεθνικές, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, που έχει στόχο να αποτρέψει υπερτιμολογήσεις αγαθών που πωλούνται σε εγχώριες θυγατρικές, προκειμένου να «φουσκώσουν» οι τιμές και να βγάλουν οι πολυεθνικές τα κέρδη εκτός Ελλάδας, σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία των κερδών. Η πρώτη που τιμωρήθηκε ήταν η ελληνική θυγατρική της Philips, με πρόστιμο 930.000 ευρώ, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπέβαλε ή έδωσε ελλιπή στοιχεία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές της.

• Δεν μπορεί παρά να επισημάνει κανείς, όμως, ότι οι κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτών των ελέγχων γίνονται με βηματισμό χελώνας. Από τον Μάιο του 2010, όταν ακόμη ήταν υπουργός η Λούκα Κατσέλη, είχε ζητηθεί η υποβολή φακέλων τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών από σαράντα υπόχρεες εταιρείες. Η Λούκα Κατσέλη δεν είχε δώσει μόνο τη σχετική εντολή, αλλά είχε αποφασίσει να εκπαιδευτούν είκοσι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου από τον Σύνδεσμο Ορκωτών Ελεγκτών, ειδικά για να προχωρούν σε τέτοιους ελέγχους. Επιπλέον, είχε ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και ορίστηκαν οκτώ αρμόδια στελέχη, με εμπειρία σε φορολογικά θέματα, για τη συγκρότηση μεικτής διυπουργικής ομάδας ελέγχου.

• Από τον Μάιο του 2010 πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια μέχρι να επιβληθεί το πρώτο πρόστιμο. Στο μεταξύ, βέβαια, η κ. Κατσέλη, μαζί με 37 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχε απευθύνει ερώτηση στον Μ. Χρυσοχοΐδη, όπου μεταξύ άλλων ρωτούσε και το εξής: «Είναι βάσιμες οι πληροφορίες ότι έχουν ήδη διαβιβαστεί από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων στοιχεία φακέλων εταιρειών για διερεύνηση τυχόν φορολογικών παραβάσεων, μετά και την ύπαρξη σχετικών ενδείξεων; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος των φακέλων αυτών;». Η κινητικότητα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές άρχισε να εκδηλώνεται αμέσως μετά την υποβολή αυτής της ερώτησης στη Βουλή. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…


Σχολιάστε εδώ