Οι «Γεννηματικοί» κόντρα σε δεύτερη υποψηφιότητα
Μια πάντα υπολογίσιμη δύναμη, ιστορικά και αριθμητικά, εντός του ΠΑΣΟΚ, οι λεγόμενοι «Γεννηματικοί», σε συναντήσεις στελεχών τις τελευταίες ημέρες έχουν καταλήξει στην πρόταση να μην υποβληθεί άλλη υποψηφιότητα, τουλάχιστον απʼ το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι από αυτό το μπλοκ υπάρχουν τρεις δυνάμει υποψηφιότητες, της Λ. Κατσέλη, του Χ. Καστανίδη και του Χρ. Παπουτσή.
Και ο λόγος τους μετράει αφού, πέραν της επιρροής που διαθέτουν, τα στελέχη αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν ταχθεί απʼ το 2004 στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου και τον είχαν στηρίξει σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις. Η λογική πάνω στην οποία βασίστηκαν για να καταλήξουν στην πρόταση να μην κατατεθεί υποψηφιότητα απʼ το παπανδρεϊκό μπλοκ είναι η εξής:
– Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα και σύμφωνα με τους συσχετισμούς και τη δυναμική που ήδη καταγράφεται, μια τέτοια υποψηφιότητα δεν θα συγκέντρωνε πάνω απʼ το 25%. Αυτό θα έχει συνέπεια να υποστεί μια σοβαρή πολιτική ήττα ίδιος ο Γιώργος, αφού θα φαίνεται ότι η επιρροή του έχει εξαντληθεί ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ σε τέτοια χαμηλά ποσοστά. Πράγματι, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, ενισχυόμενες και από σχετικές έρευνες, δείχνουν πως μια υποψηφιότητα απʼ το παπανδρεϊκό στρατόπεδο θα συγκέντρωνε τέτοια ποσοστά.
Συγκεκριμένα, αν υποψήφια είναι η Λ. Κατσέλη, μπορεί να συγκεντρώσει κάπως υψηλότερα ποσοστά, γύρω στο 30%. Ενώ τυχόν υποψηφιότητες κάποιου εκ των Χ. Καστανίδη και Χρ. Παπουτσή θα περιορίζονταν στο 20-25%.
Βέβαια αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιο το τι θα κάνουν οι τρεις προαναφερθέντες, αφού τόσο η Λ. Κατσέλη όσο κι ο Χ. Καστανίδης με δηλώσεις τους την Παρασκευή άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς τους, ενώ ο Χρ. Παπουτσής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Επίσης είναι άδηλο αυτήν τη στιγμή τι θα κάνουν ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ο Στ. Τζουμάκας, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους.Πάντως το «Γεννηματικό» στρατόπεδο έχει αποφασίσει να στηρίξει σε αυτήν τη φάση τον Β. Βενιζέλο.
Μάλλον το είχαν αποφασίσει και πριν από τη συμφωνία του με τον Α. Λοβέρδο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ένα απʼ τα επιφανή στελέχη του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, είχε προσχωρήσει στο μπλοκ των υποστηρικτών του Βενιζέλου, όπως άλλωστε και άλλοι. Επιπλέον, ένα άλλο επιχείρημα που τους ώθησε στην άποψη περί μίας υποψηφιότητας είναι και το ότι σε αυτήν τη φάση το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει μια αναμέτρηση, μια κόντρα σε μια περίοδο που είναι ήδη πολύ συρρικνωμένο και οδεύει προς μια μεγάλης έκτασης εκλογική ήττα. Μάλιστα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε έκθεση του επικεφαλής της Επιτροπής Τήρησης του Καταστατικού Γ. Ανωμερίτη εκφράζεται ο φόβος ότι μπορεί την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών να προκληθούν επεισόδια έξω απʼ τα εκλογικά τμήματα, κάτι που θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο το ήδη εξαιρετικά αρνητικό κλίμα!
Θα… προκάμουν
ή θα πάνε με Γιώργο;
Ενδεικτικό πάντως του εξαιρετικά ρευστού σκηνικού είναι το ότι –και παρά τη συμφωνία Βενιζέλου-Λοβέρδου– δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί η πιθανότητα να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο, κάτι που θα το οδηγήσει σε μια ήττα απρόβλεπτη και καταστροφική!
Και αυτό επειδή ο απερχόμενος πρόεδρος με τις έξυπνες «καθυστερήσεις» που «παίζει», με την απαράδεκτη ανοχή βέβαια και όλων των άλλων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων…) έχει «πετύχει» το εξής:
– Αν οι εξελίξεις τρέξουν με ρυθμούς απρόβλεπτους αυτή τη στιγμή, αν για παράδειγμα καταρρεύσει η κυβέρνηση Παπαδήμου λόγω διαφωνιών στη νέα δανειακή σύμβαση και οδηγηθούμε σε εκλογές αμέσως, τότε εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ δεν προλαβαίνει να πάει σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Συνεπώς θα οδηγηθεί στις εκλογές με τον Γιώργο επικεφαλής!
Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι ούτε ο ίδιος ο Βενιζέλος θα θελήσει να αναλάβει πρόεδρος και επικεφαλής μιας μάχης με προδιαγεγραμμένο και σίγουρα καταστροφικό αποτέλεσμα…
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό της τακτικής του Παπανδρέου, που επαναλαμβάνουμε, την έχει περάσει με την ανοχή όλων των άλλων, ότι δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Βενιζέλου να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στις 19 Φλεβάρη. Εκείνο που φαίνεται να συζητά είναι η ημερομηνία της 4ης Μάρτη, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από τη συμφωνηθείσα απʼ το Πολιτικό Συμβούλιο ημερομηνία…
Με όλα τα ενδεχόμενα δηλαδή ανοιχτά, ακόμα και των ραγδαίων εξελίξεων, ο Γιώργος ουσιαστικά συνεχίζει να κρατά το κόμμα σε ομηρία, με αποτελέσματα ακόμα και ταπεινωτικά…
Ενώ σε ό,τι αφορά στις μετεκλογικές εξελίξεις, και ιδίως στην «επόμενη ημέρα», οι εκτιμήσεις είναι (και σε αυτές τις εκτιμήσεις συγκλίνουν και οι «γεννηματικοί») ότι εκ των πραγμάτων τελειώνει το γνωστό, αρχηγικό κόμμα και το ΠΑΣΟΚ θα περάσει στην περίοδο της συλλογικότητας, της ύπαρξης και δράσης ρευμάτων και τάσεων, του περιορισμού της ανεξέλεγκτης εσωκομματικής αρχηγικής λειτουργίας. Δεν λείπουν ακόμα και οι απαισιόδοξες προσεγγίσεις για το μέλλον του Βενιζέλου ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Απαισιόδοξες, επειδή όλα παραπέμπουν σε μια εκλογική ήττα τόσο στρατηγικών διαστάσεων ώστε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη μια ανάταξη, αναγέννηση, επανάκαμψη σε ποσοστά κόμματος εξουσίας…