Η ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΤΡΟΪΚΑΣ» ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η Γερμανία, με αναιδέστατο τρόπο, μαίνεται για άλλη μια φορά και ζητά ουσιαστικά τον αποκεφαλισμό της ελληνικής Πολιτείας. Σαν νεοαποικιακή δύναμη, θέλει να διορίσει στην Ελλάδα επίτροπο, που στην ουσία θα ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού. Και τούτο για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους οι δανειστές μας, στραγγαλίζοντας κάθε έννοια κρατικής οντότητας. Πέρα από το γεγονός ότι αυτή η επιδίωξη της Γερμανίας αποτελεί για τον ελληνικό λαό την υπέρτατη προσβολή.

Μέχρι τώρα οι απαιτήσεις της «τρόικας» αφορούσαν την οικονομία και μερικές μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τον περιορισμό του κράτους. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι απαιτήσεις αυτές, που ασφαλώς ήσαν λανθασμένες, ήσαν απόρροια της προσπάθειας των ευρωπαίων συνεταίρων μας για τη διατήρηση και στήριξη της Ευρωζώνης και της Ελλάδος. Όμως οι απαιτήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι επιθυμία της είναι η κατάργηση ουσιαστικά του ελληνικού κράτους. Θέλουν έναν κρατικό μηχανισμό ολιγομελή που να εκτελεί τα παραγγέλματά τους. Τα οποία παραγγέλματα στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δανειστών μας (παλαιών και νέων) και να αποδυναμώσουν εντελώς τον κρατικό μηχανισμό και το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η επιμονή τής «τρόικας» να υπογράψουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου ότι θα σεβαστούν και θα εκτελέσουν ό,τι η «τρόικα» κελεύει, και τώρα και στο μέλλον, αποτελεί ουσιαστικά κατάλυση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Τώρα η «τρόικα» απαιτεί απλοποιήσεις της διαδικασίας για την απονομή της δικαιοσύνης. Δηλαδή στην ουσία μάς υποδεικνύουν να καταργήσουμε τα ένδικα μέσα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η απαίτηση για απόλυση 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού προσλήψεων νέων υπαλλήλων, είναι ένα μέτρο που θα οδηγήσει στη γενική παράλυση του κρατικού μηχανισμού. Ούτε προστασία του πολίτη θα υπάρχει ούτε απονομή της δικαιοσύνης, ούτε εκπαίδευση σωστή και πλήρης ούτε εξασφάλιση των εσόδων του κράτους. Και όμως η «τρόικα» επιμένει όχι μόνο στη διάλυση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στη διάλυση ή εκποίηση των λίγων ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει, για να καταστήσουν το κράτος εντελώς ανίκανο να προσφέρει κάποιες έστω υποτυπώδεις υπηρεσίες στους πολίτες.

Τα πάντα θα ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες που ασύστολα θα εκμεταλλεύονται τον ελληνικό λαό. Με την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, χωρίς περίσκεψη και μελέτη, θα κινδυνεύουμε οι χασάπηδες να ονομάζονται χειρουργοί. Και αυτό ως ακραίο βέβαια παράδειγμα, αλλά όλα είναι πιθανό να τα προτείνουν οι τάχα τεχνοκράτες και «εμπειρογνώμονες» της «τρόικας». Το πλέον επικίνδυνο όμως είναι ο περιορισμός των πιστώσεων για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Και η απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου, να πωληθούν όλες οι πολεμικές βιομηχανίες. Θα επαναληφθεί η ιστορία του 1974, όταν στη γενική επιστράτευση, που έγινε από την τότε δικτατορική κυβέρνηση του Ιωαννίδη, δεν μπορούσε το κράτος ούτε να ντύσει ούτε να εξοπλίσει τους επιστρατευθέντες. Και είχε την αναίδεια να νομίζει ότι με έναν στρατό-μπουλούκι θα μπορούσε να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όλα αυτά γίνονται για να έχει άνεση η κυβέρνηση στην πρόσληψη στρατιάς συμβούλων για να ικανοποιούνται οι εγωισμοί μιας κυβέρνησης με σαράντα υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς. Γιατί η «τρόικα» δεν απαιτεί τη μείωση των συμβούλων και τη μείωση του αριθμού των υπουργών; Και στρέφεται μόνον εναντίον των αδύναμων κατωτέρων υπαλλήλων; Κατά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής της ΕΕ ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις που αφορούν και τη χώρα μας. Κατ’ αρχάς αποφασίστηκε η μη τοποθέτηση επιτρόπου για την Ελλάδα. Όμως φάνηκε ξεκάθαρα ότι το γερμανικό μπλοκ θα επιδιώξει την επιτροπεία και την αυστηρή επιτήρηση όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Η Γερμανία, σώνει και καλά, θέλει να εξουσιάσει όλες τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη. Και αν δεν το μπορέσει, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι άλλες χώρες.

Πάντως το θετικό είναι ότι για τον διορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα αντέδρασε έντονα και ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη χώρα και δεν είναι δυνατόν να τεθεί υπό την επιτροπεία ουδενός. Ελπίζουμε ότι και στο μέλλον θα τηρήσει την ίδια στάση. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός ότι, εμμέσως αλλά σαφώς, η ηγεσία της ΕΕ και της Ευρωζώνης συνέδεσαν το κούρεμα του δημοσίου χρέους της Ελλάδος με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Αυτά θα πάνε πακέτο για να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα και στους πολιτικούς αρχηγούς που έκαναν το λάθος να στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Τώρα πλέον στενεύουν τρομερά τα περιθώρια για τους κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη να διαφωνήσουν, είτε για τη νέα δανειακή σύμβαση είτε για τους όρους που θα περιέχει το νέο Μνημόνιο. Με αυτόν τον τρόπο όλες οι επόμενες κυβερνήσεις, για μια δεκαετία τουλάχιστον, θα είναι υποχρεωμένες να χορεύουν στον ρυθμό του Μνημονίου, χωρίς να έχουν την ευχέρεια να εφαρμόσουν μια δική τους πολιτική, προς όφελος του ελληνικού λαού. Η ΕΕ βρήκε τον τρόπο και πάλι να επιβάλει τη δική της γραμμή, αδιαφορώντας για τις συνέπειες από την παταγώδη αποτυχία των μέχρι τούδε μέτρων, που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του προηγούμενου Μνημονίου, όπως αυτό έχει αναθεωρηθεί μέχρι τώρα. Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη από όλους, και από τη δική μας κυβέρνηση και από τους πολιτικούς ηγέτες που τη στηρίζουν και από την «τρόικα», ότι η αντοχή του ελληνικού λαού ξεπέρασε τα όρια της. Και δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε την έκταση και την ένταση της αντίδρασης ενός λαού καταπιεσμένου.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σχολιάσουμε ένα απόσπασμα από τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Παπαδήμος μας είπε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε μετά το κούρεμα των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα το 2011. Έχουμε τη γνώμη ότι αυτή η δήλωση έχει περισσότερη σκοπιμότητα και δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα.

Εάν θέλουμε να αποκρυπτογραφήσουμε αυτήν τη δήλωση του κ. πρωθυπουργού, θα πρέπει να τη συνδυάσουμε με τις πιέσεις που ασκεί η «τρόικα» για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, εν ανάγκη και με νομοθετική ρύθμιση. Τα λόγια αυτά του κ. Παπαδήμου αποτελούν μια σοβαρή ένδειξη, για να μην πούμε απόδειξη, ότι επιθυμεί να στηρίξει την κατάργηση των δύο μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Διαφορετικά δεν βλέπουμε ποια άλλη σκοπιμότητα μπορεί να υπηρετεί μια τέτοια δήλωση, που ασφαλώς δεν συνδεόταν με την ατζέντα των συζητήσεων της συνάντησης κορυφής. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, για να δούμε τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον της οικονομίας μας.

Τα συμπεράσματα από τις εν γένει συζητήσεις, και τη στάση που τηρούν οι κορυφαίοι παράγοντες της «τρόικας», είναι ότι σκοπός όλων των ρυθμίσεων που θέλει να επιβάλει η «τρόικα» είναι η πλήρης εξασθένιση και αποδυνάμωση του κράτους. Επιδιώκει την απογύμνωση του κρατικού μηχανισμού από κάθε δραστηριότητα, πλην της υπεράσπισης των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ. Εδώ στην Ελλάδα παρατηρείται η εφαρμογή μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής και αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να το διαγνώσει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική του Μνημονίου απέτυχε σε όλες τις προβλέψεις της και, παρά ταύτα, η «τρόικα» επιμένει και, ενώ έχουν δημιουργηθεί 1.000.000 άνεργοι και 2.000.000 πολίτες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, το ελληνικό κράτος ακόμη εξακολουθεί να δέχεται μετανάστες και να τους περιθάλπει με εξασφάλιση στέγης, τροφής και υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν είμαστε αντίθετοι στο πνεύμα της αλληλεγγύης, όμως όλοι αυτοί οι μετανάστες, λαθραίοι και νόμιμοι έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια της αντοχής της ελληνικής κοινωνίας. Αυξήσανε την εγκληματικότητα και συμπεριφέρονται με μεγάλη αναίδεια έχοντας μετατρέψει την Αθήνα σε γκέτο. Και με αυθάδεια ζητάνε από το κράτος, μέσω του εκπροσώπου τους, να τους εξασφαλίσει στέγη και εργασία.

Όλα αυτά οδηγούν στην εξαθλίωση των ελλήνων πολιτών και δεν αποκλείεται να είναι σενάριο μετατροπής της Ελλάδος σε χώρα χαμηλού κόστους και δημιουργίας μιας ευρύτερης ζώνης στην Ευρώπη, όπου θα υπάρχουν αμοιβές πείνας και απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Ας τα σκεφτούν όλα αυτά οι σημερινοί κυβερνώντες και ας σταματήσουν να δέχονται τις πιέσεις της «τρόικας».


Σχολιάστε εδώ