Εθνική ανάγκη ένα πανίσχυρο λαϊκό κίνημα απέναντι στο Μαύρο Μέτωπο!

Πρόθεσή του δεν είναι η κίνηση αυτή να μετεξελιχθεί σε κόμμα και να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού, ωστόσο οι πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι έντονες, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναζητεί στήριγμα και προστασία από τη «λαίλαπα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κατά την παρουσίαση της κίνησης, ο Μίκης Θεοδωράκης, περιστοιχιζόμενος από τον Μ. Γλέζο και τον Γ. Κασιμάτη, σημείωσε ότι η χώρα βιώνει μια μεγάλη «εθνική τραγωδία» και ότι «έγινε επίλεκτος στόχος μιας πρωτοφανούς καταστρεπτικής εισβολής σε διεθνές επίπεδο με όπλο το χρήμα, δηλαδή το οικονομικό σύστημα που είναι απόλυτα εξαρτημένο από μεγάλες τράπεζες». Αναφερόμενος στις τελευταίες εκβιαστικές απαιτήσεις Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε: «Πιστεύοντας ότι μας έχουν ζαλίσει και διαλύσει, βγάλανε τη μάσκα τους και μας είπανε καθαρά: Για να ζήσετε, θα πρέπει να πουληθείτε». «Πρέπει να πουλήσετε, και μάλιστα φτηνά, οτιδήποτε έχει αξία: Κτίρια, νησιά, ακόμα και αρχαία μνημεία. Μας είπαν μάλιστα ότι την Ακρόπολη την εκτιμούν σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα με τα δάνεια και με τους τόκους και με τα κόλπα που αυτοί ξέρουν καλά, μας οδηγούν στο δίλημμα “Ή ΠΟΥΛΑΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΕΣΤΕ ή πεθαίνετε και χάνεστε”». Πρόσθεσε δε ότι απέναντι σ’ αυτόν τον εκβιασμό η απάντηση είναι μόνο η αντίσταση και η αλληλεγγύη. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ευθέως ότι «πρωταγωνίστησε» στη μεθόδευση «για τον τεχνητό κοινωνικό υποβιβασμό μας, με την κακουργηματική διόγκωση του ελλείμματος από 9,2% σε 15%» και στη συνέχεια με τις δηλώσεις του, του ίδιου και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, περί «Τιτανικού», διαφθοράς και ανικανότητας, τεμπελιάς και οικονομικού χάους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός «μαύρου μετώπου», τονίζοντας ότι απέναντι σ’ αυτό είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πανίσχυρο λαϊκό κίνημα από ελεύθερους, ανεξάρτητους διαφωτισμένους και αποφασισμένους πολίτες. Μίλησε ακόμη για «σύγχρονες μορφές βίας που όλες μαζί αποτελούν το σύστημα που σήμερα κυριαρχικά κάθεται πάνω στον σβέρκο μας και προσπαθεί να μας λυγίσει, έως ότου μας αναγκάσει να προσκυνήσουμε μπροστά στα πόδια του». Και πρόσθεσε: «Απέναντι σ’ αυτό το σύστημα και τους όποιους δορυφόρους του θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι, ασυμβίβαστοι και επιθετικοί. Να καλλιεργούμε συστηματικά την τελική κρίσιμη σύγκρουση με την καθημερινή μας στάση από σήμερα. Πρέπει όμως γι’ αυτό να ψηλώνουμε κάθε μέρα και πιο πολύ. Να γινόμαστε σοφότεροι, πιο σίγουροι και πιο πειστικοί, προκειμένου να εξαπλώσουμε τη δική μας πίστη σε όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».

Από την πλευρά του, ο Μ. Γλέζος ανέφερε ότι η Ελλάδα υφίσταται επίθεση, και σ’ αυτήν την επίθεση αντιστεκόμαστε. «Δεν ζητάμε μόνο αντικατάσταση των κυβερνώντων, αλλά και αλλαγή του συστήματος που εκτρέφει τέτοιου είδους κυβερνήσεις», είπε. Ως προς τους στόχους της κίνησης, επισήμανε ότι αυτοί είναι «να συντονιστούν όλα τα επιμέρους κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης σ’ ολόκληρη τη χώρα». Εξάλλου, στην παρέμβασή του ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτης αναφέρθηκε διεξοδικά στις επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας που έχει ήδη δοκιμαστεί σε χώρες του Τρίτου Κόσμου με οδυνηρά αποτελέσματα. Για τις δανειακές συμβάσεις σημείωσε ότι «είναι παράνομες και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ίδιο το χρέος στρέφεται κατά του λαού». Ενώ για την Ε.ΛΑ.Δ.Α. παρατήρησε ότι στην κίνηση αυτή ενώνονται «όσοι επιθυμούν να αντισταθούν στην αυξανόμενη υποδούλωση της Ελλάδας», δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο η πρωτοβουλία αυτή να «γεννήσει» νέες πολιτικές δυνάμεις.

Στην προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή της κίνησης μετέχουν πολιτικοί, διακεκριμένοι επιστήμονες, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταξιωμένοι επαγγελματίες, γνωστοί συγγραφείς, καλλιτέχνες κ.ά. που επέλεξε προσωπικά ο Μίκης Θεοδωράκης. Συγκεκριμένα είναι οι:

Δημ. Αλευρομάγειρος στρατηγός ε.α., Γιάγκος Ανδρεάδης πανεπιστημιακός, Ηλίας Ανδριόπουλος συνθέτης, Λουκάς Αξελός, Νίκος Απανωμεριτάκης μέλος ΔΣ του ΣΦΕΑ 67-74, Νάντια Βαλαβάνη συγγραφέας (Καλλιτέχνες Ενάντια στη Βαρβαρότητα), Μιχάλης Βαρδάνης στρατηγός εα πρώην πρόεδρος ΣΦΕΑ 67-74, Κάτια Γέρου ηθοποιός, Δημοσθένης Γεωργόπουλος οικονομολόγος, Ηρακλής Γκότσης δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Απόστολος Γκλέτσος δήμαρχος Στυλίδας, Τραϊανός Δέλλας ποδοσφαιριστής, Δημήτρης Ελευθερόπουλος ποδοσφαιριστής, Γιώργος Ζησιμάτος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Κώστας Ζουράρις πολιτειολόγος, Εύη Καρακώστα πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Καραμπελιάς, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος δημοσιογράφος-συγγραφέας, Θανάσης Καρτερός δημοσιογράφος, Ιωάννα Καρυστιάνη συγγραφέας, Νίκος Κοτζιάς πανεπιστημιακός, Χρήστος Γκορτζίδης δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού, Παναγιώτης Κουρουμπλής ανεξάρτητος βουλευτής, Χρήστος Λεοντής συνθέτης, Δελιβάνη Νεγρεπόντη πανεπιστημιακός, Χρήστος Καπάταης περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Σάκης Κουβάτσος οδοντίατρος, Βασίλης Λέκκας τραγουδιστής, Μανώλης Μητσιάς τραγουδιστής, Κώστας Μπέης πανεπιστημιακός, Γιώργος Παπαπέτρου οικονομολόγος, Νίκος Μάλλιαρης, Νότης Μαριάς πανεπιστημιακός, Σοφία Σακοράφα ανεξάρτητη βουλευτής, Μαρία Σωτηροπούλου πρόεδρος Γιατρών κατά της Πυρηνικής Απειλής, Δημήτρης Στρατούλης συνδικαλιστής, Δήμος Τσακνιάς δικηγόρος, Θέμης Μπαλασόπουλος πρόεδρος ΠΟΕ ΟΤΑ και Περικλής Νεάρχου πρέσβης ε.τ.


Σχολιάστε εδώ